Na području bivše tvornice Rikard Benčić u Krešimirovoj ulici u Rijeci obnavljaju se četiri zgrade industrijske baštine koje dobivaju kulturnu namjenu i u kojima svoj novi dom nalaze:

 • Muzej Grada Rijeke,
 • Muzej moderne i suvremene umjetnosti,
 • Gradska knjižnica Rijeka i
 • Dječja kuća namijenjena razvoju dječje kreativnosti, prva takve vrste u Hrvatskoj.

Također, obnavlja se i uređuje Brod Galeb koji postaje brod-muzej i kulturno-turistička atrakcija u Rijeci. Za ove obnove Rijeka je dobila bespovratna europska financijska sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 140 milijuna kuna, a ove zgrade i objekti dovršavaju se i otvaraju tijekom 2020. i dijelom 2021. godine.

U Rijeci je uređen i prostor RiHub u Grohovčevoj ulici kao središnje mjesto za informiranje o projektu Europske prijestolnice kulture te mjesto okupljanja građana, provođenja edukacija, zajedničkog rada i razvoja kreativnosti. U 2020. godini u njega se smješta i Press centar EPK projekta za domaće i strane novinare.

I sam kulturni program Europske prijestolnice kulture donosi Rijeci nova uređenja prostora i to u okviru programskog pravca Slatko & Slano koji mijenja Rijeku na području uz more (slano) i rijeku Rječinu (slatko). Ovdje navodimo neka od tih uređenja koja su posebno atraktivna i građanima Rijeke i gostima.

 • Balthazarov Uragan

Kreativni dizajn studio Benussi&theFish pretvara stari brod Uragan u neobično dječje igralište na Molo longu uređeno u maniri dragog lika iz crtića – mudrog dobročinitelja, Profesora Balthazara.

 • Bazen Delta

Arhitektonski biro SKROZ osmislio je bazensko kupalište na Grobničkoj rivi uz zgradu Exportdrva i sunčalište kao njegov sastavni dio. Kupanje i sunčanje na ovaj način postaju neočekivana svakodnevica u samom centru grada.

 • Neboderi – grad među oblacima

Arhitektica Gorana Stipeč Brlić i Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeke u suradnji sa stanarima tri nebodera na Kozali, stvaraju zelene vrtove na terasama nebodera i pokazuju kako je moguće na vrhu stambenih tornjeva imati djelić prirode.

 • Zvučni karburator

Glazbeni umjetnici Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević osmislili su zvučnu skulpturu koja se postavlja na Molo longo. Konstrukcija usisava i raspršuje morsku vodu i, koristeći snimljeni zvuk grada, stvara skulpturu od soli.

U mjestima duž obale i u Rijeci svjetski i hrvatski poznati i priznati umjetnici izrađuju i postavljaju različite umjetničke skulpture. Tako program Europske prijestolnice kulture, u okviru programskog pravca Lungomare Art, donosi novu kulturno-turističku rutu na Kvarneru.

 • U Brseču umjetnica SofieThoesen povezuje praznu školu i park kraj boćališta i stvara kamenu skulpturu s tekstovima koja može služiti i kao klupa ili stol.
 • U Lovranskoj Dragi, uz stazu Medveja – Vojak, kod starog mlina, umjetnik Davor Sanvincenti stvara paviljon od drva maruna i lokalnog kamena, mjesto odmora i okrijepe te učenja o specifičnostima ovog kraja.
 • U Voloskom umjetnici Jiří Kovanda i Nika Laginja stvaraju dvije skulpture – jednu pod morem, drugu u mjestu iznad mora – koje govore o prirodi i odnosima među ljudima.
 • U Riječkoj ribarnici umjetnik Pavel Mrkus postavlja audio-vizualnu skulpturu kojom obogaćuje sadašnji izgled ove neobične i vrijedne riječke zgrade.
 • Na plaži Grčevo na Pećinama umjetnik Igor Eškinja sa studentima Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci stvara Balthazargradsko kupalište inspirirano svima dragim likom iz crtića.
 • U Kostreni, jedan od najpriznatijih umjetničko-dizajnerskih kolektiva u regiji, Numen/For Use, reorganizira plažu Svežanj i dizajnira opremu za plažu koja će se ondje trajno postaviti.
 • U Crikvenici umjetnici Ilona Nemeth i Marian Ravasz postavljaju kamenu skulpturu posvećenu crikveničkom gostoprimstvu i radu žena u proizvodnji i razmijeni soli.
 • U Loparu umjetnica Harumi Yukutake izrađuje skulpturu od stakla inspirirana lokalnom legendom koja kaže da se slavno mletačko staklo proizvodilo od rapskog pijeska iz Lopara.
 • U Baški, u mjestu Ljubimer iznad Vele plaže, umjetnici Smiljan Radić i Marcela Correa rade skulpturu inspiriranu sustavom zidova koji su služili za okupljanje ovaca.
 • Na Malom Lošinju u neposrednoj blizini Muzeja Apoksiomena, jedan od vodećih britanskih suvremenih umjetnika, Liam Gillick, gradi skulpturu kojom dovodi u odnos turizam i brodogradnju.

Priprema se i kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana koja obuhvaća uređenje 17 frankopanskih kaštela i 3 sakralne lokacije, sve na području Primorsko-goranske županije.