CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa je mreža gradova i drugih dionika koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću  s ciljem razmjene znanja i dobre prakse  te osmišljavanja zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti.

U Kampusu Sveučilišta u  Rijeci, na Građevinskom fakultetu, održan je danas 2. CIVINET FORUM posvećen 11. Globalnom cilju održivog razvoja: održivi gradovi i zajednice. U radu Foruma sudjelovalo je 70-ak sudionika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske: predstavnici gradova i općina  i djelatnici komunalnih poduzeća, instituta, fakulteta te NGO sektora.

CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa je mreža gradova i drugih dionika koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću. Cilj mreže je prijenos znanja i dobrih praksi te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti.

Otvaranju 2. CIVINET FORUMA prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović te pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, koji je ujedno, u ime Grada Rijeke, glavni koordinator CIVINET-a. Ulogu koordinatora djelovanja Grad Rijeka je preuzeo 1. rujna 2016. godine, s mandatom do 2020. godine.

Pozdravljajući sudionike Foruma gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako u održavanju i razvoju gradova postoje mnogi izazovi, a svima su zajednički, bez obzira na veličinu, prometni problemi. –  Te je probleme potrebno rješavati na sustavan način, a razmjena iskustava o održivoj mobilnosti u urbanim sredinama itekako je potrebna i korisna za sve – kazao je Obersnel zaželjevši sudionicima 2. CIVINET FORUMA uspješan rad i boravak u Rijeci.

Ovogodišnja događanja Mreže usmjerena su na razmatranje značaja planova održive urbane mobilnosti (SUMP), kao sastavnom dijelu integriranog planiranja kojim se povezuje održivo urbano planiranje s održivom urbanom mobilnosti o čemu je na Forumu održano više prezentacija. Grad Rijeka, kao domaćin, predstavio je primjere  primjene energetski učinkovitih vozila u radu KD Čistoće i poduzetnički projekt elektrifikacije automobila kao doprinosa održivoj mobilnosti, a sudionici Foruma obišli su i Gradski prometni centar i Lučki kontrolni centar i upoznali se s načiniom upravljanja prometom na gradskim prometnicama i na moru.