S novih deset autobusa koji koriste stlačeni prirodni plin u voznom parku KD Autotrolej sada je 40 vozila koja koriste ekološki učinkovito gorivo čime se emisija CO2 smanjuje za 1400 tona godišnje

Riječani su danas na Korzu imali prilike vidjeti i razgledati nove autobuse za gradski prijevoz,  koji su nakon prigodne svečanosti krenuli na prve vožnje na svojim linijama. Riječ je o deset novih autobusa – četiri solo autobusa, dva midi autobusa i četiri zglobna autobusa – koji kao gorivo koriste stlačeni prirodni plin (SPP). Nova vozila vrijedna su 25,4 milijuna kuna, a njihovom nabavkom  KD Autotrolej i Grad Rijeka uspješno su nastavili projekt nabavke vozila za javni gradski prijevoz putnika koja kao pogonsko gorivo koriste ekološki prihvatljive izvore, s ciljem smanjenja stakleničkih plinova. Uz to, s novih deset autobusa KD Autotrolej je ispunio obvezu iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeke (SEAP) u mjerama za smanjenje emisije CO2 iz sektora prometa kojom je bilo određeno stavljanje u promet 40 autobusa na SPP pogon.

Svaki novi autobus znači bolji standard za putnike, poručio je gradonačelnik Vojko Obersnel

– S ovih novih deset autobusa koji koriste stlačeni prirodni plin u voznom parku Autotroleja sada je 40 vozila na plin, što znači da gotovo trećina vozila Autotroleja koristi ekološki učinkovito gorivo – kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na predstavljanju novih vozila.  – Svaki novi autobus –  nastavio je gradonačelnik – znači bolji standard za putnike, a ovi autobusi su niskopodni, klimatizirani, imaju platforme za invalide i u njima je tijekom vožnje putnicima dostupan besplatni gradski bežični internet

– Osim boljeg standarda novi autobusi u prometu izravno utječu na smanjenje onečišćenja  pa se stavljenjem u promet 40 autobusa na pogon stlačenim prirodnim plinom emisija CO2 smanjuje za 1.400 tona.

Rijeka ima najekološkije autobuse u Hrvatskoj

Mario Fabek iz AUTO HRVATSKE

– Tako smo ispunili i obvezu iz na inicijativu Europske unije 2009. godine potpisane Povelje gradonačelnika u kojoj smo se opredijelili za smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20% – kazao je gradonačelnik Obersnel i poručio da će Autotrolej nastaviti s nabavom novih ekoloških autobusa, i kroz projekt u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka i preko programa fondova i ministarstava.

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, direktor Rijeka plusa Željko Smojver i pročelnica Irena Miličević

Govoreći o voznom parku direktor KD Autotrolej Marin Rajčić istaknuo je kako riječki gradski prijevoznik danas ima 180 autobusa, a među novo nabavljenima su  po prvi put i midi autobusi koji će se koristiti na manje opterećenim gradskim i prigradskim  linijama.

– Autobusi su marke Iveco Urbanway i MAN Lions’s City G, opremljeni su Euro 6 motorima, a nabavljeni preko tvrtki Autobus i Auto Hrvatska PSC s kojima Autotrolej uspješno surađuje – kazao je Rajčić, dodajući da novi autobusi značajno poboljšavaju uslugu i standard javnog prijevoza u Rijeci, uz povećanje kvalitete života u središtu grada zbog smanjenja emisije štetnih plinova i čestica. KD Autotrolej, u sklopu smjernica SEAP, planira pored autobusa na pogon SPP-om i nabavku autobusa na električni i hibridni pogon.

U ime dobavljača, tvrki Autobus i Auto Hrvatska, Robert Vrhovski i Mario Fabek, istaknuli su zadovoljstvo što su zajedno s KD Autotrolej i Gradom Rijekom dio projekta kojim se u gradski javni prijevoz uvode ekološki prihvatljiva vozila .

– Novi autobusi koji prometuju Rijekom dokaz su da Grad Rijeka i Autotrolej brinu o svojim građanima i turistima, a jednako tako skrbe da zrak bude čistiji  – kazao je Fabek istaknuvši da Rijeka ima najekološkije autobuse u Hrvatskoj.