Savjeti za uštedu energije nastali su u sklopu EU projekta COMPETE4SECAP i prvenstveno se odnose na ponašanje u uredu, ali su primjenjivi i u kućanstvima.

Compete4SECAP predan je promicanju ponašanja uštede energije, ne samo u poslovnim zgradama i školama, već i kod kuće. Pogledajte C4S savjete kako biste uštedjeli energiju dok provodite više vremena u zatvorenom, radite u školi ili u kućnom uredu.

Savjeti za uštedu energije se odnose na grijanje, hlađenje i klimatizaciju, rasvjetu, uredsku opremu, upotrebu vode, način uštede energije tijekom blagdana i drugo. Izdvojili smo dio savjeta, a sve pročitajte na stranicama Grada Rijeke posvećene energetskoj učinkovitosti ili web-stranici EU projekta COMPETE4SECAP.

Savjeti za uštedu energije Grijanje

U poslovnim zgradama, postoje različite vrste sustava grijanja, vrsta, učinkovitost i toplinska izolacije utječu na velike razlike u troškovima. Ipak, jedno je sigurno: grijanje, ventilacija i klimatizacija odgovorni su za najznačajniji udio u ukupnoj potrošnji energije zgrade, uglavnom oko 40-60% u uredima. Stoga je ušteda na grijanju jedan od najboljih načina za smanjenje ukupne potrošnje energije!

 • Smanjite grijanje. Optimalna temperatura u uredima je 21 °C zimi.
 • Za prozračivanje prozore otvorite široko, ali samo na kratko vrijeme (maksimalno 5 – 10 min).

Dok pokušavate uštedjeti na grijanju, osigurajte udobnost i muških i ženskih kolega. U uredskim zgradama temperature se često temelje na starim standardima koji u obzir uzimaju metabolizam muškaraca. Međutim, žene uglavnom imaju nižu metaboličku stopu zbog sastava tijela te više vole toplije prostorije i trebaju manje klimatizacije.

Rasvjeta

 • Sustavi uredske rasvjete odgovorni su za 15-30% potrošnje električne energije u uredu. Moderna i energetski učinkovita rasvjeta često može smanjiti potrošnju energije do 50%.
 • Dobro kontroliran, visokokvalitetan i energetski učinkovit sustav rasvjete u kombinaciji s prirodnim svjetlom smanjuje troškove održavanja i može pružiti učinkovito i ugodno radno okruženje za zaposlenike.
 • Zamolite zadnju osobu koja izlazi iz ureda da ugasi svjetla. Razmislite o korištenju vremenskih prekidača i senzora pokreta za unutarnju i vanjsku rasvjetu.
 • Koristite dnevnu svjetlost kad god je to moguće. Prirodnija je od umjetnog svjetla i ne troši energiju. Rastvorite zavjese i rolete tijekom dana.
 • Koristite samo nužna svjetla. Ugasite suvišnu rasvjetu u hodnicima, stepeništima, skladištima, i sl., osim ako nije potrebno iz sigurnosnih razloga.
 • Osigurajte odgovarajuće osvjetljenje za zadatke i raspored u uredu.
 • Za rasvjetu koristite štedne žarulje, poput LED žarulja ili CFL.

Uredska oprema

Računalna oprema troši više od 25% ukupne energije u komercijalnom sektoru – računalni sustavi zahtijevaju više energije nego prije, zbog faktora poput bržih video kartica ili procesora, većih tvrdih diskova i ostalih komponenti. Dobra vijest je da s nekoliko malih prilagodbi možemo uštedjeti značajnu količinu energije povezane s našim korištenjem računala.

 • Regulirajte svjetlinu – Smanjivanje svjetline monitora računala također štedi energiju. Konfigurirajte svoj monitor da se isključi ili uđe u način rada uštede energije nakon 20 minuta neaktivnosti ili manje.
 • Isključite monitor umjesto korištenja „screensavera“.
 • Isključite računalo, osim ako dijelite mape s drugim korisnicima ili koristite udaljenu radnu površinu za pristup računalu. Prije izlaska iz ureda provjerite je li isključen sav hardver i dodatna periferna oprema.
 • Uključite svu opremu u pametni produžni kabl – omogućuje vam da daljinski upravljate sa uređajima i postavite raspored paljenja u određeno vrijeme.
 • Stand-by – postavite računala, fotokopirne uređaje i ostale strojeve u stanje pripravnosti / spavanja / suspendiranja tijekom radnog vremena. Svakako pripazite da sva oprema bude isključena iz mreže, a ne ostavljena u stand-by načinu rada na kraju radnog dana.

Ostala uredska oprema

Ako već svjesno koristimo pisače, kopirne uređaje i računala u uredu, ne bismo trebali zaboraviti ni na sve druge uređaje koji troše energiju, npr. DVD playeri, projektori, TV, kuhinjski uređaji itd. Učinite ured zaista energetski učinkovitim mjestom, uzimajući u obzir svaki stroj i primjenjujući savjete u nastavku:

 • Isključite svu elektroniku na kraju radnog dana te kad je ne koristite, radije nego da ju ostavite u stand-by načinu rada.
 • Isključite punjače (npr. za mobitel ili prijenosno računalo) kako ne bi trošili više energije.
 • Kuhinjska oprema (hladnjak, mikrovalna pećnica, kuhalo za vodu, itd.) također bi se trebala koristiti uzimajući u obzir energetsku učinkovitost.
 • Temperatura u prodajnim automatima ne smije biti hladnija nego preporučena. U slučaju aparata za vodu, smanjite temperaturu za vruću vodu i povećajte je za hladnu vodu.
 • Razmislite o uklanjanju nepotrebne rasvjete na uređajima i nabavite šalice za višekratnu upotrebu kako biste zamijenili one za jednokratnu.

Savjeti za uštedu energijeKlimatizacija, ventilacija i kvaliteta zraka

Odgovarajuća ventilacija i dobra kvaliteta zraka u prostoru su neophodni – potreban vam je svjež zrak i zaštita od vlage i kondenzacije u uredskoj zgradi. Neodgovarajuće prozračivanje može trošiti energiju i koštati mnogo novca, i važno je pokušati postići ravnotežu između dobre kvalitete zraka/ugodnog unutarnjeg okruženja i racionalne potrošnje energije. Ako se potrudite održati čisti zrak unutar prostora, morat ćete se manje oslanjati na ventilaciju i možete značajno smanjiti svoj ugljični otisak i troškove.

Kako biste smanjili potrošnju energije za ventilaciju i istovremeno osigurali dobru kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru:

 • održavajte podove čistim;
 • stavite veliku podnu prostirku ispred ulaznih vrata kako biste smanjili količinu prljavštine koja se unosi u ured;
 • smjestite značajne izvore emisija, poput velikih kopirnih strojeva, izvan radnih prostorija i ureda, u prostorije u kojima se ne boravi stalno;
 • koristite prirodne i netoksične deterdžente, sredstva za čišćenje i osvježivače zraka;
 • održavajte zdravu razinu vlažnosti od oko 40% – 60% kako biste spriječili razvoj grinja i plijesni;
 • koristite prirodnu ventilaciju, omogućite ulaz svježeg zraka u ured;
 • redovito održavajte svoje klima uređaje i ostale sustave u zgradi;
 • ozelenite ured pomoću biljaka.

Upotreba vode u uredu

U tipičnom uredu potroši se oko 28 litara vode dnevno ili 6000 litara godišnje po zaposleniku! Iako to često zaboravljamo, korištenje vode je također energetsko pitanje. Npr. vodu iz slavine koju pijete treba crpsti iz zemlje i distribuirati, zatim pročistiti za potrošnju, a toplu vodu treba zagrijati. Da ne spominjemo energiju koja se koristi za popravak oštećenja i održavanje sustava. Redovitim održavanjem i s nekoliko manjih promjena u ponašanju možemo smanjiti potrošnju vode i još uvijek imati istu razinu udobnosti.

 • Redovito mjerenje potrošnje vode – prikupljajte mjesečne podatke o potrošnji kako biste mogli pratiti promjene potrošnje.
 • Redovito održavajte svoje zgrade kako biste identificirali eventualna puknuća i gubitke. Zamolite svoje kolege da nadležnoj osobi iz održavanja prijave curenje u kupaonicama i kuhinjama
 • Uspostavite smjernice za uštedu vode u kuhinji npr. ne perite suđe u tekućoj vodi, koristite stroj za pranje posuđa samo kada je pun, grijte samo onoliko vode za čaj ili kavu koliko je stvarno potrebno, itd.

Savjeti za uštedu energije Namještaj i biljke

Ako želite svoj ured učiniti što energetski učinkovitijim, ne smijete zaboraviti pažljivo odabrati i urediti namještaj u prostorijama. Opremanje ne utječe samo na to kako se osjećate, već i na to koliko energije koristite za hlađenje ili zagrijavanje prostora.

Vaš uredski namještaj štedi energiju ako:

 • ne blokira prirodno svjetlo, tako da ne morate koristiti rasvjetu samo zato što police i ormari sobu čine mračnom.
 • ne zaklanja radijatore ili klima uređaje i ne apsorbira toplinu ili hladan zrak umjesto prostorije.
 • nije postavljen oko ventilacijskih otvora i kanala. Ako pred ventilacijske otvore postavite dvosjede i stolice, oni će apsorbirati toplinu i usporiti proces grijanja što otežava rad sustava grijanja i povećava troškove energije
 • su presvlake stolica i dvosjeda izrađene od prirodnih i upijajućih tkanina, poput mješavina pamuka ili vune, tako da nisu previše tople i ljepljive po vrućem vremenu.
 • u slučaju sintetičke presvlake, materijal osigurava pravilan protok zraka i pomaže u sprječavanju neudobnog pregrijavanja i znojenja.

Biljke imaju nekoliko prednosti za ured:

 • U zatvorenom prostoru hlade zrak zbog isparavanja, time štede energiju smanjujući rad klima uređaja ljeti.
 • Isparavanjem vode iz njihovog lišća podiže se i vlažnost zraka, što čini da je zaposlenicima toplije (zimi je potrebno manje grijanja!) i ugodnije.
 • Biljke također poboljšavaju kvalitetu zraka smanjujući onečišćenje u zatvorenom prostoru i upravljajući razinom ugljičnog dioksida.
 • Drveće izvan ureda može zaštititi zgradu od vrućine sunca ljeti i hladnih vjetrova zimi.

Compete4SECAP

Grad Rijeka ima i svoj plan energetski i klimatski održivog razvoja

Savjeti za uštedu energije nastali su u sklopu natjecanje u uštedi energije za jedinice lokalne samouprave i njihove zaposlenike od siječnja do prosinca 2019. U sklopu natjecanja zaposlenici javnog sektora poduzimali su mjere ublažavanja klimatskih promjena te promoviraju energetski učinkovito ponašanje u svojim zgradama. Zašto? Zato što bi javni sektor trebao imati ulogu uzora u energetskoj učinkovitosti, ali i u prilagodbi klimatskim promjenama. U kategoriji „najveća ušteda energije“ na nacionalnoj razini ukupno šest gradova je odnijelo pobjedu, a među njima i zgrada Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeka.

U sklopu EU projekta je pružena pomoć europskim gradovima u nadogradnji postojećih Akcijskih planova za održivi energetski razvoj (Sustainable Energy Action Plans – SEAP) u Akcijske planove energetski i klimatski održivog razvoja (SECAP). Grad Rijeka je usvojio SECAP u prosincu 2020. godine.

U sklopu projekta u  veljači 2020. godine za dvije upravne zgrade Grada Rijeke uspostavljen je sustav upravljanja energijom i certificiran prema normi IS050001:2018. U sustav su za sada uključene upravne zgrade na adresama Korzo 16 i Titov trg 3 kao značajni potrošači energije, a najvećim dijelom to je električna energija za klimatizaciju i uredsku opremu te energija za grijanje.