Prirodoslovni muzej Rijeka 

Prirodoslovni muzej01

Prirodoslovni muzej Rijeka prvi je regionalni muzej riječkog područja. Utemeljen je 16. svibnja 1876. godine, a za javnost je otvoren 1. svibnja 1946. godine. Smješten je u Parku Vladimira Nazora, u blizini Guvernerove palače, u obiteljskoj zgradi grofa Negronia. Djelatnost ustanove vezana je uz prikupljanje, prepariranje i čuvanje prirodoslovnih predmeta s područja Kvarnera, Istre i Gorskog kotara.

Kroz stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka možete doznati više o prirodnoj baštini, povijesti istraživanja te stanju i zaštiti riječkog područja.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Guvernerova palača

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka slijednik je dvaju muzejskih ustanova – Musea civica – Gradskog muzeja, čiji su počeci vezani uz 19. stoljeće i razvoj muzejske djelatnosti u Rijeci potaknute čašom koju car Franjo Josip I. poklanja Gradu sa željom da se pohrani u gradskom muzeju, te Gradskog muzeja Sušak osnovanog 1934. godine. Njihovim sjedinjenjem 1951. nastaje Muzej Hrvatskog primorja, koji 1953. mijenja naziv u Narodni muzej, a 28. lipnja 1961. nastaje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja koji se danas, pod istim nazivom, nalazi u Guvernerovoj palači.

Bogati muzejski fundus Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja čini građa arheološkog, pomorskog, etnografskog i kulturno-povijesnog odjela.

Kulturno-povijesni postav smješten je na prvom katu. Bijeli, Crveni, Zeleni i Žuti salon te Mramorna dvorana i impozantan atrij odraz su nekadašnjeg sjaja palače i kulture življenja viših društvenih slojeva na razmeđu stoljeća. U drugi je dio smješten postav koji predstavlja stilski i morfološki razvoj namještaja od renesanse do historicizma. Uz stilski i funkcionalno vrijedne predmete, posjetitelje će zasigurno privući dio zbirke satova nastalih u razdoblju od početka 18. do sredine 20. stoljeća.

Kroz čitav je postav izložen i dio vrijedne zbirke portreta osoba iz javnog života Rijeke, vladara i dužnosnika, kao i bogatijih poznatih i nepoznatih građana. Oni predstavljaju dokumente iz kojih se iščitava obilje podataka o Rijeci, načinu razmišljanja i kulturi življenja tog doba.
Na prvom je katu i memorijalna zbirka dr. Franje Kresnika, sušačkog liječnika, vrhunskog poznavatelja kremonske liuterije, u svijetu poznata graditelja violina.

Državni arhiv Rijeka  

TM043 Državni arhiv Rijeka

Državni arhiv u Rijeci, u svojim spremištima čuva pisano povijesno gradivo Kvarnerskog kraja, Gorskog kotara i Istre. Najstariji dokument pohranjen u Državnom arhivu u Rijeci potječe iz 1201. godine. Osobitu vrijednost među starijim gradivom predstavljaju zbirke; Povelje i listine (od 1201. godine), Zbirka matičnih knjiga (od 1560. godine) te  Statuti općina (od 1423. godine).

Državnom arhivu Rijeka koji djeluje na dvije lokacije nalazi se više od 20 000 metara povijesnog gradiva, od čega se u zgradi u Parku Nikole Hosta čuva preko 4000 metara u 729 fondova i zbirka. Od 2000. godine uz matičnu zgradu Državni arhiv koristi dvije zgrade u Vodovodnoj ulici, br. 2 i 5. koji su prvi primjer adaptacije industrijske arhitekture za kulturnu namjenu u Rijeci.
Zgrada u Vodovodnoj 5 građena je između 1883. i 1941. za namjenu tvornice kože, potom ljevaonice i tvornice strojeva Matteo Skull, a zgrada na broju  2 od 1941. do 1942. godine za “dopolavoro” – radnički društveni dom istoimene ljevaonice. Projekt ovih zgrada u međuratnom razdoblju radio je riječki arhitekt Nereo Bacci. U poslijeratnom razdoblju u ovim je zgradama bila tvornica “Rade Končar”, a sada su u vlasništvu Grada Rijeke.