Tvrtka Grada Rijeke Smart Ri vodi projekt kroz kojeg nastaje 36 inovativnih proizvoda i usluga poziva građane da se uključe i kažu što misle o njihovim inovacijama.

Riječki Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) trenutno razvija čak 36 inovativnih proizvoda i usluga i traži mišljenja i sugestije građana kako bi konačni proizvodi bili što više u skladu s njihovim potrebama.

Riječ je o proizvodima i uslugama u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom koji nastaju u okviru spomenutog projekta CEKOM čiji je nositelj tvrtka Grada Rijeke Smart Ri d.o.o. , a koji se razvijaju u suradnji javnog i privatnog sektora budući da su u projekt uključena i gradska komunalna društva i tvrtke u privatnom vlasništvu.

Kako bi se građanima omogućilo da daju svoje sugestije i kažu što misle o novim proizvodima i uslugama, kreiran je on line upitnik i pozivaju se svi građani koji to žele da ga ispune i daju svoj doprinos razvoju koncepta pametnog grada koji se razvija u riječkom CEKOM-u.

Naime, CEKOM je trogodišnji projekt od nacionalnog značaja, a ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana i provodi se upravo u Rijeci. Započeo je s radom 1. ožujka 2020. godine i traje do 1. ožujka 2023.

20 partnera razvija 36 proizvoda i usluga

U sklopu projekta 20 partnera razvija čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom.

Kako su svi proizvodi i usluge CEKOM-a za pametne gradove u visokoj fazi razvoja, trenutni cilj projekta je otvoriti interakciju s građanima te pružiti mogućnost da se povratnim informacijama i sugestijama oni uključe u proces istraživanja i razvoja u sklopu projekta CEKOM.

Centri kompetencija su usmjereni na razvojna i industrijska istraživanja potaknuta od strane industrije i njihovu komercijalizaciju unutar specifičnih tematskih područja i grana kompetencije. Povezani su na jedno ili više tematskih prioritetnih područja i/ili međusektorskih tema prepoznatih u okviru Strategije pametne specijalizacije.

Osnovni zadatak centara kompetencija je poticanje učinkovite suradnje privatnog, javnog i znanstveno-istraživačkog sektora u cilju jačanja inovacijskog potencijala gospodarstva te usklađivanje istraživačko-razvojnih strateških planova s potrebama gospodarstva.

Važna uloga građana u razvoju koncepta pametnog grada

CEKOM za pametne gradove, pa tako i poduzeće Smart RI, nastoji u što većoj mjeri ohrabriti građane da postanu aktivni sudionici pokreta pametnih gradova. Naime, iako se građani često smatraju isključivo korisnicima, ispitivačima ili potrošačima i nerijetko se zanemaruje njihova uloga kao inovatora i kreatora razvoja pametnog grada, činjenica je da osoba koja živi u nekom gradu i svakodnevno prolazi brojne situacije, može imati puno više uvida u problematiku svog kvarta, zajednice i grada u cjelini.

Na tom tragu u Smart RI je početkom srpnja pokrenuo nekoliko aktivnosti usmjerene upravo građanima. Održana je tako i konferencija Pametni građani za pametne gradove na kojoj su partneri projekta predstavili one proizvode koje će naši građani ubrzo moći koristiti. Radi se o mobilnim i web aplikacijama iz nekoliko domena gradskog života: održivo upravljanje otpadom, promet, sigurnost i turizam. Tvrtke Exevio, Alarm automatika i Kreativni odjel predstavili su aplikacije RiLive, ceste, eNatječaji, Barometar sigurnosti i etinerary, dok su HT, SmartIS i Energetski institut Hrvoje Požar predstavili aplikacije za učinkovito upravljanje otpadom i energijom, te za smanjenje ugljičnog otiska.

U tu svrhu kreiran je spomenuti on line upitnik će do daljnjega biti dostupan online na web stranici projekta kao i na Facebook stranici Smart RI.

Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 HRK, od čega je 95.357.525,75 HRK iznos koji sufinancira EU.