U Muzeju grada Rijeke sinoć je otvorena izložba fotografskih radova “Brick by brick“, koja donosi svjedočanstvo je zahvata učinjenih u sklopu zahtjevnog procesa obnove Palače šećerane.

Obnova Palače šećera koja je trajala od ožujka 2018. do  kolovoza 2020. godine. Palača je otvorena u sklopu projekta Rijeka – EPK 2020. i u tom trenutku postala sjedište Muzeja grada Rijeke.

Tijekom dvije i pol godine građevinskih radova snimljeno je nekoliko stotina fotografija, a za izložbu je odabrano njih 75. Autorica izložbe je muzejska kustosica i dokumentaristica Marija Lazanja Dušević. Fotografije imaju dokumentarni i umjetnički aspekt, a izlaganjem u preuređenom prostoru dobivaju i edukativni i promidžbeni karakter te posjetitelji na licu mjesta mogu vidjeti koliko je mnogo posla napravljeno obnovom.

Izložba fotografskih radova “Brick by brick“

Uzvanicima se obratio i zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski

U postav izložbe uključeno je nekoliko videofilmova koji svjedoče živom slikom o tranziciji derutne administrativne zgrade nekadašnje tvornice Rikard Benčić u današnju muzejsku Palaču šećera, dakle o impresivnoj preobrazbi industrijskog objekta u kulturnu ustanovu. Transformacija je izloženim  fotografskim i videokadrovima zabilježena u svim njenim fazama. Fotografije će zasigurno biti zanimljive posjetiteljima Muzeja koji nisu imali priliku pratiti sve faze promjene i obnove.

Otvaranju izložbe, osim autorice prisustvovali su v.d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke Vinko Ivić, zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski te predsjednik Foto kluba Rijeka Borislav Božić.

„Palača šećera, sa svojim secesijskim stilom i bogatom prošlošću, prošla je tijekom svih ovih godina kroz mnoge izazove. No, uz strpljenje, predanost,  ali i našu odlučnost da upravo ona bude jedno od materijalnih naslijeđa projekta Rijeke – Europske prijestolnice kulture, ova zgrada je prošla kroz transformaciju koja ju je vratila u njezin nekadašnji sjaj. Svoje novo ruho, ali i sadržaje, dobio je i čitav ovaj, sada Art kvart, koji je upravo putem sredstava Europskih fondova i Europskih mehanizama i obnovljen i predstavlja jedno od najvećih ulaganja u kulturi, u čitavoj Hrvatskoj“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Palčevski.

Izložba se može pogledati do 3. rujna.

Palača Šećerane i motorni brod Galeb dio su integriranog projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobreno 68.891.606,18 kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt uključuje kreiranje nove kulturno-turističke rute, te znanstveno edukativne i promotivne aktivnosti koje promoviraju projekt i senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu. Muzej grada Rijeke u obnovljenoj Palači šećerane otvoren je 13. studenog 2020. godine.

(foto: Muzej grada Rijeke)