U nedjelju, 25. veljače započinje prvo kolo jakog ženskog turnira „Cvijet Mediterana“ koji će okupiti deset vrhunskih europskih šahistica iz šest zemalja. Ovaj turnir se već osamnaestu godinu zaredom zbiva pod organizacijom Šahovskog kluba „Draga“, a devet kola po sistemu „svaka sa svakom“ igrat će se u prostorijama Šahovskog doma Rijeka na Brajdi kroz tjedan dana.

Službeno predstavljanje i otvaranje ovogodišnjeg „Cvijeta“ održat će se u ponedjeljak u 12 sati ispred zgrade Gradske uprave na Korzu, kada će biti odigran i promotivni meč na velikoj šahovskoj ploči, čije će prve poteze će povući gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenica župana PGŽ Marina Medarić.

Ivan Mandekić, direktor turnira te predsjednik županijskog saveza istaknuo je iznimno jaku konkurenciju, pri čemu se među tri velemajstorice i četiri međunarodne majstorice ističe Evgenija Doluhanova iz Ukrajine, a od domaćih snaga izdvojene su jedina hrvatska pobjednica “Cvijeta” Mirjana Medić te mlada nada, sedamnaestogodišnja Ena Cvitan. Mandekić je naveo kako je „Cvijet Mediterana“ krenuo kao jedan od prvih posebno ženskih turnira u Europi na što je iznimno ponosan, budući da su organizatori od samih početaka nastojali poticati afirmaciju i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito.

Pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vera Begić Blečić te pročelnik Ureda PGŽ Goran Petrc kazali su kako vrijednost ovog turnira, osim njegove duge tradicije i visoke kvalitete, leži i u davanju prilika mladim šahisticama da se dokažu u jakoj konkurenciji te zasluže rejting bodove i titule. Predstavnici Grada i županije složili su se da javna ulaganja u šah daju rezultate, što se dokazuje velikim brojem riječkih šahistica i šahista u svim kategorijama nacionalne reprezentacije.

Mandekić se zahvalio na podršci gradonačelnika Obersnelu i prisutnih pročelnika te dodao kako je tradicija šaha ključna za vrhunske rezultate, koju županijski savez svojim radom nastoji razvijati. Rast renomea turnira zasigurno će biti medijski popraćen i van Hrvatske, ustvrdio je Mandekić te pozvao sve zainteresirane da dođu podržati natjecateljice.

Turnir završava 3. ožujka, kada će se odigrati zadnje kolo i dodijeliti nagrade, a detaljan program, rezultate te partije uživo možete pratiti na web stranicama turnira.