Udruga žena operiranih dojki “Nada“ iz Rijeke obilježila je na riječkom Korzu Dan ružičaste vrpce, manifestaciju posvećenu oboljelima od raka dojke.

Dan ružičaste vrpce i ove godine ima humanitaran karakter, a cilj je prikupljanje sredstava za kupnju kemofotelje Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka te za rad Udruge Nada.

Na štandu su se građani mogli uključiti u humanitarnu akciju kupnjom ružičaste narukvice ili ruže, a u akciju se uključio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

 

Riječani se uključili u humanitarnu akciju

Riječani se uključili u humanitarnu akciju

Kako je istaknula predsjednica Udruge Miranda Zakarija, udruga Nada svake godine prikuplja sredstva za nabavu neke bolničke opreme na trima akcijama – Danu ružičaste vrpce, Danu narcisa i tradicionalnom koncertu „Pjesmom za Nadu“. Zbog epidemije koronavirusa potonja dva događaja morala su biti otkazana. Svi koji nisu stigli na štand, u humanitarnu akciju mogu se uključiti i uplatom donacije putem računa Udruge Nada IBAN: HR5124020061100125580 Erste&Steiermarkische Bank d.d.

Dana ružičaste vrpce obilježava se s ciljem osvještavanja javnosti na važnost ranog i pravovremenog otkrivanju raka dojke, jedne od najčešćih kroničnih bolesti od kojih obolijevaju žene. Prema raspoloživim podacima u Republici Hrvatskoj broj žena oboljelih od raka dojke kreće se oko 2.500 godišnje, od čega u Primorsko-goranskoj županiji oko dvjestotinjak. Ove zloćudne bolesti premine godišnje preko 750 žena, od čega u našoj županiji sedamdesetak.

Akciju tradicionalno organizira udruga Nada iz Rijeke

Akciju tradicionalno organizira udruga Nada iz Rijeke

Karcinom dojke je može se preventirati ukoliko se otkrije u ranoj fazi, odnosno izlječiv u više od 90% slučajeva, stoga su svi programi koji potiču njegovo rano otkrivanje izuzetno važni. U Hrvatskoj se već 13 godina provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Ciklus obuhvaća 50.000 žena i traje dvije godine, a na pregled mamografije pozivaju se žene u dobi od 50 do 69 godina. Nalaze mamografije očitavaju dva radiologa. Za sve pozvane žene važno je da se odazovu, a ako su pregled već obavile ili se ne mogu odazvati trebaju se javiti na besplatni telefon 0800 200 041.

Obilježavanje Dana ružičaste vrpce organizira Udruga žena operiranih dojki Nada, u suradnji sa Gradom Rijeka, Primorsko goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, Ligom protiv raka Primorsko goranske županije, Medicinskom školom, Udrugom medicinskih sestara, studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, HNK Ivana pl. Zajca i ostalim općinama i gradovima u Primorsko goranskoj županiji.