U sklopu EU projekta SUSTINEO, u RiHubu je održan skup pod nazivom „Socijalne inovacije za lokalni održivi razvoj“.

Skup su u petak, 17. ožujka organizirali Udruga ODRAZ – Održivi razvoj zajednice i Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i udrugom CERANEO.

Na skupu je bilo govora o tome kako nastaju socijalne inovacije u području održivog razvoja, kako socijalne inovacije stvaraju učinke na održivi razvoj i kako razvijati i jačati ekosustav socijalnih inovacija uz uvodna izlaganja Danijela Baturine i Jelene Matančević s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Ane Zadelj Kovač iz CERANEA – Centra za razvoj neprofitnih organizacija.

Skup Socijalne inovacije za lokalni održivi razvoj

Predstavljena radionica za besplatan popravak kućanskih uređaja KD Čistoće “Riperaj”

Na skupu su predstavljena i dva riječka primjera dobre prakse socijalnih inovacija. Danijela Matejčić Miletić iz Komunalnog društva Čistoća predstavila je projekt „Riperaj“, dok je Sandra Grozdanov iz Centra za kulturu dijaloga predstavila program inkluzije socijalno ugrožene djece „Moje mjesto pod suncem“.

Riperaj je projekt KD Čistoća i predstavlja mjesto na kojem građani mogu besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine. Riperaj je prvi takav projekt u Republici Hrvatskoj. Osnovni cilj pokretanja Riperaja je smanjenje količine otpada i to na način da se oštećene ili neispravne predmete za svakodnevnu upotrebu uz manje popravke može nadalje koristiti, tj. ponovno upotrijebiti. Osim toga, cijeli koncept omogućuje aktivno uključivanje zainteresiranih stručnjaka raznih profila koji posjeduju potrebna znanja i vještine, s dodatnom vrijednošću neposrednog druženja zainteresiranih korisnika uz kavu ili čaj.

Skup Socijalne inovacije za lokalni održivi razvoj

Skup Socijalne inovacije za lokalni održivi razvoj

Moje mjesto pod suncem je program socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Program pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne. Tako djeca dobivaju individualnu pomoć u učenju svih školskih predmeta, kroz cijelu školsku godinu, za njih se organiziraju razne izvanškolske aktivnosti, kao što su druženja, izleti, posjeti muzejima, kinima, kazalištima, odlasci na utakmice, u suradnji s različitim organizacijama omogućavaju im se i besplatni sadržaji i usluge.

Socijalne inovacije su dijelom zanemarena i neprepoznata tema u hrvatskom kontekstu no one imaju transformativni potencijal na šire promjene sustava i institucija u različitim sferama društva i lokalnih zajednica. Kao podloga i poticaj za razgovor na skupu je predstavljeno istraživanje „Socijalne inovacije u području održivog razvoja u Hrvatskoj: potencijali i izazov” i pet eksplorativnih studija slučaja a posebna pažnja bit će posvećena promišljanju i oblikovanju smjernica za razvoj ekosustava socijalnih inovacija.

Skup Socijalne inovacije za lokalni održivi razvoj

Igor Bajok iz udruge Smart, riječkog partnera projekta SUSTINEO

Skup je održam u sklopu projekta “SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost” koji ima za cilj povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

(foto: Udruga Odraz)