U sklopu EU projekta Bootcamp IT izdan je priručnik o metodologiji analize tržišta i procesa za intenzivno osposobljavanje za programiranje i poslovne vještine.

Prepoznavši situaciju na tržištu PGŽ, cijele Hrvatske i Europe o nedostatku osposobljenih IT stručnjaka, Centar tehničke kulture Rijeka u suradnji s partnerima, među kojima i Grad Rijeka, osmišljen je projekt Bootcamp IT, za koji su dobiveno 963 tisuće bespovratnih EU sredstava iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Cilj projekta, koji završava za mjesec dana, jest razviti i provesti program brzog osposobljavanja za Junior Developere temeljen na potrebama IT poslodavaca u Primorsko-goranskoj županiji nakon kojega će se zaposliti najmanje 40% korisnika.

BootcampIT logo

U sklopu projekta osposobljene 42 dugotrajno nezaposlene osobe

Proces profesionalnog usmjeravanja i savjetovanja za zapošljavanje prošle su 84 nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe, od čega su 42 osobe odabrane za edukaciju za deficitarno zanimanje u IT sektoru. Time su utvrđeni razlozi njihove nezaposlenosti te predispozicije za rad u IT sektoru. Oni za koje se utvrdio potencijal za rad u IT sektoru, usmjereni su na intenzivno osposobljavanje za Junior Developere koje uključuje edukaciju iz IT-a i poduzetništva, mentorski rad s IT tvrtkama, izradu IT rješenja u timu te predstavljanje rješenja pred predstavnicima IT sektora uključenim u projekt. Po izlasku iz procesa osposobljavanja, polaznici su biti osposobljeni za daljnju profesionalizaciju u realnom sektoru i povezani s potencijalnim poslodavcima, dok će poslodavci dobiti uvid u raspoloživu osposobljenu radnu snagu i njihove sposobnosti i afinitete.

Osim navedenog, kroz projekt je razvijen i portal Start IT na kojem su predstavljene IT tvrtke iz cijele Hrvatske te njihove potrebe za zapošljavanje. Isti služi kako bismo povezali poslodavce s potencijalnim posloprimcima.

Za sve one koji budu htjeli preuzeti metodologiju rada koju smo razvili i koju testiramo kroz projekt, izrađen je i Priručnik s opisom metodologije analize tržišta, praćenja nezaposlenih i osposobljavanja.

Dokument definira parametere koje su partneri koristili u analizi tržišta i postupka osposobljavanja polaznika kako bi se utvrdilo koliko nezaposlenih osoba ima predispozicije za rad u IT sektoru, koliki je deficit u IT sektoru, tijek provedbe i uspješnost postupka edukacije i mentoriranja.

Projekt zajedno provode Centar tehničke kulture Rijeka, Grad Rijeka, Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Rijeka, Primorsko-goranska županija i Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Europski socijalni fond