Do 23. rujna traju upisi u besplatan intenzivan program osposobljavanja za programiranje i poslovne vještine u sklopu projekta „Bootcamp IT osposobljavanje za Junior Developera“.

Radi se o intenzivnom programu osposobljavanja u trajanju od 318 sati kroz koje će sudionici imati priliku razviti svoje programerske i poslovne kompetencije, te u posljednjem mjesecu osposobljavanja zajedno s kolegama surađivati na projektnom zadatku koji će zadati potencijalni poslodavci. Osposobljavanje završava Demo danom na kojem polaznici predstavljaju rješenja svojih projektnih zadataka te imaju razgovore s poslodavcima 1 na 1.

Program je namijenjen isključivo nezaposlenim osobama državljanima Republike Hrvatske. Mogućnost pohađanja programa imaju samo kandidati koji prođu tri kruga selekcijskog postupka, a prijave se podnose putem online prijavnice.

Bootcamp IT osposobljavanje za Junior Developera nastavak je uspješne suradnje iz 2017. godine, kada je provedena pilot edukacija s 20 polaznika iz cijele Hrvatske, a već nakon tri mjeseca njih je 10 započelo svoju karijeru u IT sektoru.

Edukacija će trajati od 26. studenog 2018. do 1. ožujka 2019. godine, a u osposobljavanje će biti uključene 42 nezaposlene osobe. Osposobljavanje provode Centar tehničke kulture Rijeka (programerske vještine) i Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci (poslovne vještine).

Strategijom Europa 2020 IT sektor je prepoznat kao jedan od najbrže rastućih s najvećim manjkom radne snage. Europska komisija procijenila je da će u Europskoj uniji do 2020. godine nedostajati 900.000 IT stručnjaka te je s ciljem zadovoljenja potreba tržišta pokrenula inicijativu za privlačenje nezaposlenih u IT obrazovanje, Veliku koaliciju za radna mjesta u digitalnom sektoru. Inicijativa ističe potrebu za vještinom programiranja za poslove u budućnosti te naglašava potrebu za stvaranjem novih programa osposobljavanja, ponudom radnih mjesta i stažiranja te promicanjem programiranja.

Vlada RH uvrstila je digitalnu industriju među hrvatske strateške industrijske djelatnosti, pokretače industrijske proizvodnje koji imaju najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja. No broj osposobljenih IT stručnjaka u PGŽ, kao i ostatku Hrvatske i Europe, ne zadovoljava potrebe tržišta što dovodi do smanjenja gospodarske aktivnosti postojećih poslovnih subjekata u IT sektoru.

Partneri na projektu Bootcamp IT (Centar tehničke kulture Rijeka, Grad Rijeka, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Rijeka, Primorsko-goranska županija te Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci) su to prepoznali, te su pokrenuli suradnju s budućim poslodavcima polaznika njihova osposobljavanja.

Poslodavci se u projekt mogu uključiti na više načina – iznošenjem svoje perspektive u analizi tržišta koju partneri sada provode, osmišljavanjem projektnog zadatka i mentoriranjem polaznika osposobljavanja te sudjelovanjem na Demo danu. Za sada su interes za uključivanjem u projekt izrazile 23 IT tvrtke koje se jednoglasno ističu kako im trebaju zaposlenici.

Sada je vrijeme da svoju izdržljivost i motivaciju testiraš i ti – stigao je novi update za tvoju karijeru.

Vrijednost projekta je 963.135,36 kuna, a sredstva za projekt u potpunosti su osigurana kroz Europski socijalni fond – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Europski socijalni fond