Gradsko vijeće prihvatilo je izvješće o ostvarenju proračuna Grada Rijeke u 2010. godini, koji je ostvaren u iznosu 810.573.660,31 kuna ili 85,3% godišnjeg plana, dok su rashodi ostvareni u iznosu 858.255.823,75 kuna ili 95,2% godišnjeg plana, što znači da je ostvaren manjak prihoda u iznosu 47.682.163,44 kuna. Na sjednici je odbijen prijedlog vijećnika HDZ-a za razrješenje predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić-Bukovac.

Izvješće o ostvarenju proračuna Grada Rijeke u 2010. godini

Nepovoljna gospodarska kretanja direktno su se odrazila na ostvarenje prihoda proračuna u 2009. i 2010. godini. Manjku iz 2010. godine pridodaje se manjak iz 2009. godine u iznosu od 48.681.767,96 kuna, tako da ukupni manjak prihoda i primitaka za pokriće u sljedećem razdoblju iznosi 96.363.931,40 kuna. Manjak će se nadoknaditi iz proračuna Grada Rijeke za 2011. godinu, što će imati za posljedicu smanjivanje planiranih rashoda u ovoj godini i utjecati na realizaciju dijela zacrtanih programa i projekata, kazao je gradonačelnik Obersnel.
“Raskorak se dogodio zbog manjka prihoda, a ne zbog viška rashoda, budući da smo se trudili što racionalnije poslovati,” kazao je Obersnel.

Vijećnici HDZ-a istaknuli su kako izvještaj smatraju netransparentnim. Izvještaj po njima pokazuje nedovoljnu realnost u planiranju prihoda i troškova. Vijećnici vladajuće koalicije naglasili su kako u vrijeme globalne krize Grad Rijeka nastoji, provođenjem konstruktivne politike, olakšati poduzetnicima i građanima preživljavanje te osigurati pripremne radnje za daljnji razvoj grada.

Odbačen prijedlog za razrješenje predsjednice Gradskog vijeća

21. sjednica Gradskog vijeca

Protiv razrješenja predsjednice Gradskog vijeća Pešić-Bukovac glasovalo je 20 vijećnika

Nakon dvoipolsatne rasprave, protiv razrješenja predsjednice Gradskog vijeća Pešić-Bukovac glasovalo je 20 vijećnika pozicije, za razrješenje su, pored vijećnika HDZ-a glasovali i vijećnici Liste za Rijeku, dok su suzdržani bili vijećnici PGS-a.

U obrazloženju prijedloga razrješenja predsjednice Gradskog vijeća, klub vijećnika istaknuo je kako inicijativa za razrješenje predsjednice Gradskog vijeća proizlazi iz razvidnog kršenja Statuta Grada Rijeke i Poslovnika rada Gradskog vijeća, takvim odnosom rušeći ugled Gradskog vijeća.

U obrazloženju prijedloga razrješenja, vijećnici su naveli razloge za razrješenje: Pešić-Bukovac na pisanim putem upućena vijećnička pitanja nije odgovarala u predviđenom roku od 15 dana, na jednoj od sjednica nije prihvatila usmeni amandman vijećnika HDZ-a, a na dvije sjednice povrijedila prava vijećnika HDZ-a izricanjem stegovnih mjera koje nisu predviđene Poslovnikom. Kako je kazala Tomislava Zečević-Pedić (HDZ), razlog za razrješenje predložili su smatrajući da prilikom rasprava Pešić-Bukovac primjenjuje različita mjerila za vijećnike pozicije i opozicije, odnosno prema gradonačelniku.

“Pozivamo sve dobronamjerne vijećnike da ne budu instrument u rukama političke korupcije, da glasuju po savjesti i ne dozvole daljnje kršenje, zloporabu i nakaradna tumačenja Statuta i Poslovnika Gradskog vijeća. Poštujući rezultate lokalnih izbora održanih u travnju 2009. godine, kada je koalicija SDP-HNS-IDS-HSLS-HSS-ARS-SDA osvojila 48,77% glasova birača predlažemo da koalicija predloži novog Predsjednika ili Predsjednicu Gradskog vijeća kojeg ćemo podržati i na taj način potvrditi da se poštuje volja birača s lokalnih izbora,” kazao je u ime kluba vijećnika HDZ-a Hrvoje Burić, tražeći da se o razrješenju glasuje tajno, što nije prihvaćeno od strane vladajuće kolicije, čiji su vijećnici istaknuli kako je predsjednica Gradskog vijeća izabrana javno pa se o njezinom razrješenju jednako tako valja javno glasovati.

21. sjednica Gradskog vijeća

Od 20 sjednica održanih u ovom mandatu vijećnik Burić ima 11 opomena

U ime kluba PGS-a Nikola Ivaniš istaknuo je kako su posljednje dvije godine ukazivali na način vođenja sjednica od stane Pešić-Bukovac, ali ne, kazao je, zbog razloga koje je naveo HDZ-a, već zbog toga što smatraju da u vođenju sjednice previše stajala u zaštitu gradonačelnika.

Vijećnici Liste za Rijeku podržali su razrješenje Pešić-Bukovac smatrajući da se ne drži Poslovnika, jer utječe na sustavnu marginalizaciju Gradskog vijeća, koje se pretvorilo samo u mjesto potvrđivanja odluka gradonačelnika, te „što je njezina funkcija tek rezultat političke trgovine SDP-a i IDS-a”.

Vijećnica Ana Komparić-Devčić istaknula je kako klub SDP-IDS-ARS-HSLS smatra da Pešić-Bukovac sjednice vodi sukladno Poslovniku te da je vrlo tolerantna i demokratična.
“Ne vidimo niti jedan razlog za njezinu smjenu, a čini nam se da prijedlog za razrješenje svodi na nezadovoljstvo vijećnika Hrvoja Burića,” kazala je Devčić.

Predsjednica vijeća Pešić-Bukovac istaknula je da je kako u 20 sjednica održanih u ovom mandatu bilo 20 opomena, od čega vijećnik Burić ima 11 opomena.
“U prijedlogu za razrješenje na povredu Poslovnika odnosi se samo na kašnjenje odgovora na vijećnička pitanja, od kojih je jedno kasnilo 8 dana, a drugo 3 dana, a razlog kašnjenja bio je smrtni slučaj u obitelji,” kazala je Pešić-Bukovac, napomenuvši kako nikad nikog nije izbacila iz vijećnice niti to namjerava, a slučaj s pozivom na gašenje mikrofona dogodio se na sjednici na kojoj je vijećnik Burić vrijeđao gradonačelnika i bio vrlo neugodan.

Imenovane ravnateljice Dječjeg vrtića i Gradskog kazališta lutaka

Gradsko vijeće po drugi put je na čelo Dječjeg vrtića Rijeka imenovalo Gordanu Renu, a na čelo Gradskog kazališta lutaka Zrinku Kolak-Fabijan.