Gradsko vijeće prihvatilo je izvješće o radu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. godine, vremenu koje je u prvom redu obilježila gospodarska kriza. Prihvaćen je Akcijski program za mlade u 2011. godini te detaljni raspored sredstava Programa javnih potreba u sportu po sportskim klubovima i drugim korisnicima.

Izvješće o radu za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. godine

Podnoseći izvješće za posljednjih šest mjeseci protekle godine, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je protekla godina bila obilježena ekonomskom krizom, koja nije zaobišla niti Grad Rijeku, uz nastavak pada BDP-a te rastom broja nezaposlenih. Grad Rijeka za sada nije predvidio uvođenje dodatnih pomoći, osim što su već ranije dodatno povećana sredstva za Socijalne programe, čiji se broj korisnika u posljednje vrijeme povećao.
“Unatoč nepovoljnim vremenima za proračun, nastavili smo s provođenjem antirecesijskih mjera prema poduzetnicima, čime smo se svjesno odrekli oko 10 milijuna kuna. Nastavljen je program stipendiranja deficitarnih zanimanja s Obrtničkom komorom, uvedene su nove stipendije za potrebe riječkih ustanova, uz redovno stipendiranje 170 stipendista Grada Rijeke.

Nastavljen je i investicijski program Grada Rijeke i povezanih trgovačkih i komunalnih društava, što ujedno predstavlja i svojevrsnu mjeru pomoći za riječke poduzetnike. Protekle godine pronađen je investitor za uređenje turističkog naselja Kostabela, a među nizom odluka vezanih uz izradu prostornih planova, posebno su značajne izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana. Posebna je pažnja posvećena pripremi gradskih projekata za privlačenje sredstava EU, a značajna sredstva uložena su u sportsku infrastrukturu, poput V. faze uređenja Bazena Kantrida, atletske staze na Kantridi.

Željko Jovanović i Vojko Obersnel, 118. sjednica Gradskog vijeća

Željko Jovanović i Vojko Obersnel

Dok su vijećnici vladajuće koalicije podržali izvješće, istaknuvši kako je teško bilo raditi u vremenu ekonomske krize, izvješće nisu podržali vijećnici HDZ, PGS-a i Liste za Rijeku. U ime Kluba HDZ-a Vesna Buterin istaknula kako se u gradu loše određuju prioriteti – u posljednjih pet godina uloženo je milijardu kuna u različite objekte, odnosno sve je u funkciji trošenja, a ne uprihodovanja, poticanja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. Dinko Beaković (PGS) istaknuo je kako njegova stranka neće podržati izvješće zbog razvoja događaja oko nebodera u Čandekovoj ulici, zbog činjenice da gradonačelnik nije revidirao ugovor s Tržnicama Rijeke te, između ostaloga, zbog preskupe gradnje sportskih objekata i dodatnih radova. U ime Liste za Rijeku Danko Švorinić je kazao kako problem Grada nisu zaduženja, već prioriteti, upitavši je li Rijeci u ovom trenutku trebao bazen za skokove u vodu.

Odgovarajući na kritike vijećnika, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako prema Ustavu i zakonu gospodarstvo ne spada u djelokrug rada jedinice lokalne samouprave, podsjetivši kako se kod razgovara o cijenama sportskih objekata, ne sagledava kako se radi o investicijama koje imaju puno više funkcija od samo sportske te istaknuo kako se u pojedinim medijima, kod usporedbe cijena sportskih objekata po različitim gradovima, samo kod riječkih objekata uračunava i cijena kapitala.

Detaljni plan raspodjele financijskih sredstava Programa javnih potreba u sportu za 2011. godinu

18. sjednica Gradskog vijećaGradsko vijeće dalo je suglasnost na Detaljni plan raspodjele financijskih sredstava unutar Programa javnih potreba u sportu Grada Rijeke za 2011. godinu, odnosno aktivnosti koje se sufinanciraju putem Riječkog sportskog saveza (RSS). Predsjednik RSS-a Robert Zekić istaknuo je kako je prioritet u raspodjeli sredstava bilo funkcioniranje sportskih klubova te osiguravanje stipendija za sportaše.

Usvojeno je i Izvješće o uspješnoj provedbi Akcijskog plana Programa za mlade Grada Rijeke za 2010. godinu, uz usvajanje Akcijskog plana za 2011. godinu.

Izvješće o stanju sustava zaštite i spašavanja na području grada Rijeke u 2010. godini

Gradsko vijeće prihvatilo je Izvješće te sastav Zapovjedništva civilne zaštite Grada Rijeke, na čelu s Ivanom Ivanišem. Vijećnike HDZ-a zanimalo je zašto je upravo Ivan Ivaniš predložen za funkciju koja će biti vrlo odgovorna, ako dođe do prirodne katastrofe, na što je gradonačelnik Obersnel istaknuo kako se radi o čovjeku koji je za vrijeme Domovinskog rata uspješno vodio civilnu zaštitu u Rijeci.

Gradsko vijeće podržalo je Odluku o dozvoljenom prekoračenju najviše dozvoljene razine buke u Kružnoj ulici vezanu uz funkcioniranje kluba Palach, kao i sklapanje Sporazuma o prijateljskoj suradnji između gradova Rijeke i Novog Sada.