U 2014. godini kakvoća mora za kupanje na riječkim plažama bila je izvrsna ili dobra, s time da je kakvoća mora na trima plažama ocijenjena zadovoljavajućom, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju, na kojem je ujedno najavljeno da će do 1. lipnja, kada službeno započinje sezona kupanja, plaže biti spremne za kupače.

Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, deset mjerenja kakvoće mora Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na 21 točki u 2014. godini, pokazalo je kako sve plaže udovoljavaju kakvoći mora za kupanje propisanoj pravilnikom.

Kad se govori o godišnjim i konačnim ocjenama, koje se odnose na rezultate mjerenje u posljednje četiri godine, većina mjernih točaka ocijenjena je ocjenom izvrsno ili dobro. Zadovoljavajućom godišnjom ocjenom ocjenjene su sljedeće točke u Rijeci: Kantrida – zapad, Kantrida – istok i Kantrida – Vila Nora. Posebno se izdvaja jedino mjerna točka Kantrida – istok, na kojoj je konačna ocjena nezadovoljavajuća, jer ocjenu čini i procjena rizika onečišćenja, koji je na toj plaži veći, između ostalog, i zbog velikog broja kupača na pripadajućoj plaži.

Pročelnica Perhat istaknula je kako je kako prema direktivama EU, koje su blaže od hrvatskih standarda, sve riječke plaže zadovoljavaju propise o kvaliteti mora za kupanje. Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo rezultatima ispitivanja kakvoće mora, istaknuvši kako je podizanje kakvoće mora u posljednjih nekoliko godina posljedica značajnih ulaganja u izgradnju sustava sanitarne odvodnje i nastojanja da se na sustav priključi što veći broj objekata.
“Vjerujem kako će planirane investicije na daljnjem širenju sustava odvodnje riješiti probleme na nekim mikrolokacijama, no važnije je zakonski riješiti obvezu priključivanja na sustav sanitarne odvodnje,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Priprema plaža za sezonu kupanja

Što se tiče priprema plaža za sezonu kupanja, za održavanje 22 plaže Grad Rijeka će u 2015. godini izdvojiti gotovo 4 milijuna kuna. Taj iznos obuhvaća građevinske radove, dohranjivanje plaža šljunkom, održavanje objekata i uređaja na plažama, nabavku opreme, održavanje hortikulture i uklanjanje otpada, čišćenje mora, kao i utrošak vode i struje. Također, održavanje uključuje i svakodnevno čišćenje plaža od 1. lipnja do 30. rujna.

Kako je istaknula pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević, najznačajniji radovi se odvijaju na uređenju sunčališta, platoa i staze plaže Grčevo, vrijedni preko milijun kuna. Do početka sezone kupanja značajno će se povećati kapacitet plaže. Do kraja 2015. godine, na zapadnom dijelu plaže Grčevo do plaže Ružićevo uredit će se dva molića sa sunčalištem te staza uz more. Ponuda sportsko-rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja na plažama bit će na razini prošle godine.

Posebna pažnja posvećena je pripremi plaže za osobe s invaliditetom Kostanj, gdje su sanirana sva oštećenja nastala tijekom zime. Kako bi se zadržala dostignuta kvaliteta usluge na plaži za osobe s invaliditetom Kostanj, Grad Rijeka će u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna osigurati dežurstvo spasioca, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 50 tisuća kuna. I ove godine na plažama Kostanj i Ploče zavijorit će se Plava zastava.

52. gradonačelnikov kolegij 2015.

Dodjela potpora književnom stvaralaštvu za godinu 2015.

Kako bi odgovorio na potrebe razvoja riječkog književnog stvaralaštva, Grad Rijeka je drugu godinu zaredom raspisao Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva. Kako je kazao pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, na javni poziv javio se čak 23 autora, a Kulturno vijeće za nakladničku, knjižnu i knjižničnu djelatnost Grada Rijeke ocijenilo je kako je došlo do porasta kvalitete prijavljenih rukopisa. Ove će se godine tromjesečne stipendije u iznosu od po 15 tisuća kuna dobiti Edi Jurković, Nenad Bunjac i Petra Bezjak.

Gradonačelnik je dao prethodnu suglasnost Gradskoj knjižnici Rijeka za raspisivanje i provođenje otvorenog postupka javne nabave za opremanje i nadogradnju vozila za bibliobusnu službu. Sredstva za nadogradnju osigurala je Knjižnica iz vlastitih sredstava, ali i putem donacija prikupljenih putem akcije “Pogurajmo bibliobus”.

Nakon provedenog javnog natječaju za raspolaganje zemljištem u vlasništvu Grada Rijeke objavljenom, od 11 ponuđenih prodano je 10 lokacija, čime je u gradski proračun uprihodovano oko1,7 milijuna kuna.