U novouređenom opatijskom hotelu Ambasador otvorena je druga znanstvena konferencija “Smart Governments, Regions and Cities – Economics of Digital Transformation“, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koja je okupila osim međunarodne znanstvene javnosti i predstavnika lokalne zajednice i brojne gospodarstvenike.

Na samoj Konferencije, koja se održava od 2. do 4. lipnja 2019. godine, rezultate svojih istraživanja prikazat će eminentni međunarodni i domaći znanstvenici. Pozdravni govore uputili su Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Saša Drezgić, predsjednik programskog odbora Konferencije, Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Vera Aničić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatija, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ te Marko Primorac, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Službeni dio konferencije započeo je s izlaganjem jednog od najistaknutijih znanstvenika suvremenog doba, profesora  Robert J. Barro  (Harvard University) koji je pred punom dvoranom govorio o utjecaju poreza i propisa na ekonomski rast.

„Rijeka je bila i bit će grad koja nalazi svoje uporište u održivom razvojukoji se temelji na znanju i inovacijama. U Rijeci nastavljamo ubrzani proces digitalne transformacije javnih usluga od strane riječka Gradske uprave i javnih institucija. Svjesni smo da su u budućnosti potrebna znatnija ulaganja u digitalizaciju“, kazao je gradonačelnik Rijeke Obersnel.

Na panel diskusiji pridružio se i aktualni guverner HNB-a Boris Vujčić. „Naše bankarstvo  u potpunosti je u skladu s trendovima digitalnog razvoja. Ono što vidimo je da se sada dodatno digitaliziraju usluge banaka. Ta je digitalizacija, moram reći, počela davno, još od uvođenja kartice, pa mašina za gotovinu, pa sve do Internet i danas mobilnog bankarstva. Ono što ćemo vidjeti sutra je da će se mogućnosti mobilnog bankarstva ii dalje povećavati, da će platni sustav biti sve jednostavniji i sve jeftiniji.“

(Foto: Ekonomski fakultet Rijeka)

Skip to content