U sklopu 42. međunarodne ICT konvencije MIPRO 2019, u Opatiji je 23. i 24. svibnja 2019. održan i posljednji susret partnera na Interreg CE projektu URBAN INNO, čiji je vodeći partner Grad Rijeka.

Projekt je započeo u lipnju 2016. s krovnom temom ‘Iskorištavanje inovacijskog potencijala urbanih ekosustava’, a uz Grad Rijeku lokalne aktivnosti razvijale su se uz podršku projektnog partnera Ericsson Nikola Tesla d.d.

Završna konferencija projekta održana u sklopu međunarodnog skupa MIPRO

Završna konferencija projekta održana u sklopu međunarodnog skupa MIPRO

Završna konferencija URBAN INNO-a prvoga je dana uz partnere iz Austrije, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije, okupila i druge sudionike MIPRO konvencije, koji su imali priliku dobiti uvid u najbitnije ishode projekta. Nakon pozdravnih riječi voditeljice projekta Tine Ragužin (Grad Rijeka), uvodno je predavanje održao gost konferencije Ante Lučić, poduzetnik i specijalist iz područja ljudskih potencijala, pod naslovom ‘Ljudski kapital, rad i obrazovna perspektiva u okviru inicijativa pametnog grada’. Program se nastavio prezentacijom vrijednog ishoda projekta – Alatnog okvira za pametne, urbane i inovativne participativne metode. Ovaj digitalni alat sadrži korake, opise i savjete ključne za angažiranje krajnjih korisnika u inovacijske procese urbanih sredina, a pored virtualne, izrađen je i u tiskanoj varijanti.

Sesija URBAN INNO konferencije naslovljena kao ‘Pilot Pitches Run’ bila je posvećena lokalnim projektima razvijenim tijekom projektnog razdoblja, tzv. pilot projektima. Za svaku od ciljnih regija u projektu razvijen je inovacijski pilot, uz angažman krajnjih korisnika koji su sudjelovali u njegovu stvaranju. Piloti su tematski naslonjeni na jednu ili više dimenzija pametnog grada – pametnu energiju, pametnu upravu, pametnu mobilnost, pametne ljude, pametnu ekonomiju i pametni okoliš. Detalji svih pilotnih aktivnosti u ciljnim regijama prikazani su na mrežnoj stranici projekta URBAN INNO, a predstavnici projektnih partnera uključenih u njihovu provedbu održali su kratka predstavljanja svojih postignuća u sklopu konferencije, ističući participativni pristup krajnjim korisnicima (građanima, poduzećima, drugim dionicima) te vrijednost koju pilot ima za pojedinu regiju.

Projekt rezultirao izradom Alatnog okvira za pametne, urbane i inovativne participativne metode

Projekt rezultirao izradom Alatnog okvira za pametne, urbane i inovativne participativne metode

Od ukupno devet pilota, Grad Rijeka u suradnji s projektnim partnerom Ericsson Nikola Tesla d.d. razvio je online Participativnu platformu za građane, čija je primarna funkcija podržati već postojeće participativne programe (poput malih komunalnih akcija i Riječkog programa lokalnog partnerstva), ali i stvoriti komunikacijski kanal za otvorene prijedloge u pogledu korištenja gradskih objekata i infrastrukture te, u budućnosti, za druge oblike participacije građana. Suradnička platforma radnog naziva URBAN INNO razvijena je na temelju inputa nekoliko participativnih radionica, na kojima su različite ciljne skupine (mladi, umirovljenici te civilne udruge) raspravljali o njenim funkcijama i osobitostima. Razvijena online platforma potom je bila predmetom e-Konzultacija, servisa Grada Rijeke koji omogućuje građanima dijeljenje vlastitih mišljenja, ideja i prijedloga.

Drugi dan završne konferencije projekta URBAN INNO bio je zatvorenog tipa, na kojem su voditelji pojedinih tematskih paketa i managementa raspravljali s nadzornim tijelom otvorena pitanja uoči projektne završnice.

Interreg CE projekt URBAN INNO službeno završava 31. svibnja 2019.

Skip to content