Gradonačelnik Marko Filipović sa zamjenicima, Sandrom Krpan i Goranom Palčevskim, osvrnuo se na godinu na izmaku, obilježenu generacijskim projektima koji će povećati kvalitetu života Riječana i promijeniti lice Rijeke.

Gradonačelnik Filipović započeo je priču o velikim projektima, krenuvši od kraja godine, odnosno otvorenja Knjižnice koje je zakazano za ovaj četvrtak, a koje ustvari predstavlja završetak projekta formiranja riječkog art kvarta u nekadašnjem tvorničkom kompleksu Benčić i revitalizaciju važnog dijela riječke industrijske baštine.

„Radi se o velikom, generacijskom projektu – ulaganje u Art kvart Benčić u visini od 40 milijuna eura najveća je investicija u kulturi od samostalnosti RH, a otvaranje Knjižnice je šlag na tortu, nakon otvaranja MMSU, Muzeja grada rijeke u prekrasnoj Palači Šećerane i jedinstvene Dječje kuće. U veljači ove godine, započeli su građevinski radovi na uređenju 2. i 3. faze javnih površina budućeg Art kvarta Benčić koji obuhvaćaju uređenje površina u zoni istočno od Dječje kuće prema Manzonievoj ulici, kao i zonu oko trafostanice, te oko zgrade Gradske knjižnice Rijeka. Kako su vremenske prilike to onemogućile, uređenje okoliša nastavit će u određenom dijelu i nakon otvaranja Gradske knjižnice Rijeka, a dovršit će se početkom iduće godine, nakon čega će art kvart biti u potpunosti funkcionalan“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Započela realizacija autobusnog kolodvora, najavljen početak izgradnje Aci marine i realizacija novog kontejnerskog terminala

Sljedeći projekt na koji se osvrnuo jest početak izgradnje autobusnog kolodvora i pratećih sadržaja odnosno realizacije projekta Zapadna Žabica. Investitor, tvrtka Best In Parking s radovima je krenula početkom prosinca te se drži ugovora potpisanog s Gradom Rijekom. U sklopu Kompleksa Žabica predviđena je izgradnja novog autobusnog terminala s najmanje 14 perona, javne garaže s najmanje 800 mjesta te trgovačkih i poslovnih prostora na površini od najviše 8.000 m2 bruto.

„Realizacijom ovog projekta Rijeka neće dobiti samo moderni autobusni kolodvor i garažu, kojeg, vjerujem, građani s nestrpljenjem očekuju, nego i veće otvaranje prema moru i omogućavanje novih sadržaja na prostoru između zgrade Lučke uprave i Rive Boduli, budući da će se otvaranjem garaže ukinuti parkiralište Putnička obala. Također, Grad Rijeka će zajedno s kupcem nekretnina na Zapadnoj Žabici izgraditi nastavak Ulice Riva, važne ne samo kao pristup novom kompleksu, nego i kao veza Ulice Riva na nedavno otvorenu cestu D403. U sklopu navedenih prometnih rješenja, odnosno izgradnjom spoja Ulice Riva na cestu D 403, otvorit će se i pristup dijelu kompleksa Metropolis koji se sada nalazi duboko u lučkom području. Nakon preseljenja autobusnog kolodvora na novu lokaciju, slijedi uređenje Trga Žabica i omogućavanje promjene odvijanja prometa u užem dijelu grada“, poručio je gradonačelnik.

Završna godišnja konferencija za novinare

Gradonačelnik Marko Filipović

Spomenuta cesta D 403 izuzetno je značajna za daljnji razvoj luke pa tako i grada u cjelini, budući da je značajno rasteretila prometnu situaciju Rijeke.
„Slijedi nam još priključak ceste i na Osječku ulicu, izgradnja dva rotora za koje je Ministarstvo graditeljstva prenijelo nadležnost za izdavanje dozvola na gradski Upravni odjel. Vjerujem kako će sve biti vrlo brzo riješeno i kako će Hrvatske ceste pristupiti prvo odabiru izvođača radova, a onda izgradnji dvaju rotora za bolji spoj Osječke ulice na cestu D403 i zaobilaznicu. Započele su i aktivnosti na čvoru Orehovica, s rokom izvođenja radova od 18 mjeseci, a u tijeku je projektiranje čvora Kozala gdje bi tijekom iduće godine trebali početi radovi. Realizacijom ovih radova zaobilaznica će gotovo u potpunosti biti integrirana u gradski promet“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako veseli ulaganje tvrtke ACI-GITONE u Aci marinu, što predstavlja najveću investiciju u nautički turizam u povijesti Republike Hrvatske, vrijednu više od 50 milijuna eura.
„Smatram da bi realizacija projekta mogla ići malo brže, znam da ishodovanje dozvola traje, no očekujem pojačanu dinamiku na tom projektu jer nam je želja da do 2025. godine vidimo prve vezane jahte i brodice u marini u Porto Barošu“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, koji je cestom D403 povezan s mrežom hrvatskih i europskih autocesta, s radom bi trebao započeti 2025. godine. Tvrtke Maersk i ENNA ishodile su potrebne dozvole i kreću u realizaciju ulaganja vrijednog 380 milijuna eura, od čega će više od 200 milijuna eura biti uloženo u prvoj fazi u naredne dvije godine, a dodatnih 180 milijuna eura namijenjeni su za drugu fazu u sljedećih 10 godina, što predstavlja najveće privatno ulaganje u infrastrukturu u Hrvatskoj.

Provode se višegodišnji europski projekti ulaganja u odvodnju, vodoopskrbu i toplinarstvo

U tijeku je i veliki EU projekt KD-a Vodovod i kanalizacija. Riječ je o više godišnjem, generacijskom projektu vrijednom preko 233 milijuna eura, a sufinancira ga Europska unija u visini od 166.7 milijuna eura što čini 71,33% troškova, a koji donosi izgradnju drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci na Delti, gradnju i rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica. Uz to, izvode se i izvodit će se radovi na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u dva grada – Rijeci i Kastvu te tri općine – Viškovo, Čavle i Jelenje koji čine područje aglomeracije Rijeka.

„Vjerujem da to sad svi vide kroz neizbježne radove u trupovima prometnica, u punom zamahu i koji će nama i generacijama koje dolaze osigurati da i dalje imamo izuzetno kvalitetnu vodu za piće, ali i čisto more za kupanje“, kazao je gradonačelnik Filipović.

U sklopu ovog višegodišnjeg projekta u 2023. godini izvedeno je oko 10 km sanitarne kanalizacije i 3 km nove vodovodne mreže, izgrađene su 2 nove crpne stanice 1 kišni preljev te potpisana su dva nova ugovora za rekonstrukciju i dogradnju sustava odvodnje u Adamićevoj ulici i ulici Vjekoslava Dukića ukupne vrijednosti 7,1 milijuna EUR.

Upravo je završena prva faza velikog Energovog projekta obnove toplinarstva vrijednog 14,9 milijuna eura od čega se iz EU fondova dolazi 11,1 milijun eura odnosno 78,46 posto. U sklopu ovog projekta u ovoj su godini obnovljene toplane Malonji, toplana G.Vežica, Srdoči, a godinu ranije i toplana Zamet pa su tako sada obnovljene sve gradske toplane. Novom sustavu prilagođena je i toplana Vojak.

Projektom se omogućuje 24-satni rad svih toplana u sustavu, tijekom cijele godine, a po njegovom završetku, 95% riječke toplovodne mreže bit će novo ili obnovljeno. Omogućit će se istovremena proizvodnja toplinske i električne energije, uz smanjenje emisije CO2 i uklanjanje SO2 iz proizvodnje, sve sukladno EU direktivi za energetsku učinkovitost, a isporuka toplinske energije korisnicima bit će sigurnija i pouzdanija.

Modernizacija toplana financirana jedan je od projekata financiranih iz sredstava Urbane aglomeracije Rijeka odnosno kroz ITU mehanizam, a u ovoj godini potpisan je ugovor za dodjelu novih 55 milijuna eura iz ITU sredstava za novo financijsko razdoblje Urbane aglomeracije Rijeka.

Za grad Rijeku u idućem razdoblju najvažniji se projekti odnose na potpuno obnovu Dvorana mladosti i okolnog područja Trsata te uređenje Export Drvo kao novog sajamskog prostora te višefunkcionalne dvorane u središtu grada.

Završna godišnja konferencija za novinare

Osvrt na 2023. godinu u gradu Rijeci

Predani ključevi vlasnicima 90 novih POS-ovih stanova na Martinkovcu

U ovoj godini predani su i ključevi vlasnicima 90 novih POS stanova na Martinkovcu gdje je cijena četvornog metra bila na tržištu nezamislivih 1.353,77 eura, a u visokoj fazi pripreme je i izgradnja novih 30-ak stanova po programu društveno poticane stanogradnje na području granice dva riječka naselja Krnjevo i Zamet, između Zametske ulice sa sjeverne strane i Ulice Ivana Luppisa s južne strane. Planirani početak postupka javne nabave za projektiranje i gradnju je početkom 2024. godine, a početak izgradnje stanova u drugoj polovici 2024. godine, po uspješno provedenoj nabavi, izrađenoj projektnoj dokumentaciji i ishođenju dozvola za gradnju.

U ovoj godini Grad Rijeka nastavio je sa subvencioniranjem poduzetništva i poduzetnika, a radi se izdvojenih nešto više od 438 tisuća eura za ukupno 201 subvenciju odnosno valjanu prijavu na natječaj. Gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo odazivom poduzetnika na natječaj, na koji je ove godine uveden kriterij da poduzetnici koji su dvije godine za redom ostvarili pravo na subvenciju ne mogu ostvariti pravo na subvenciju u 2023. godini.

S ciljem povećanja efikasnosti rada, provedena je i reorganizacija gradske uprave i broj odjela smanjen je za 15 na 10, a broj službenika s 508 na 440. Također, značajno su rasla materijalna prava u gradskoj upravi te društvima i ustanovama kojima je Grad Rijeka osnivač.

Rijeka je ponovno ostvarila zavidne turističke rezultate pa je tako već 21. rujna 2023. ostvaren ukupni turistički promet 2022. godine, što znači da je sav promet ostvaren od 21. rujna plus u odnosu na prošlu godinu, koja je pak bila rekordna. Rekordnu turističku godinu začinit će doček Nove godine uz Gibonnija.

Najavljen projekt Multifunkcionalnog kompleksa Stadiona Kantrida ostvarenje želje Riječana o povratku na Kantridu

Osvrt na 2023. godinu gradonačelnik je završio završiti novom inicijativom za izgradnju stadiona na Kantridi, odnosno Multifunkcionalnog kompleksa Stadiona Kantrida. Konzorcij Kantrida, koji okuplja šest tvrtki, predao je nedavno Gradu Rijeci pismo namjere za razvoj projekta multifunkcionalnog kompleksa Stadion Kantrida, na način da investitor kroz komercijalni dio projekta ostvaruje svoj interes, a zauzvrat bi izgradio stadion i prepustio ga u vlasništvo Gradu Rijeci. Na taj način bi se, kazao je gradonačelnik Filipović, ostvarila želja velikog broja Riječanki i Riječana o povratku na Kantridu.

Predaja pisma namjene stvorila je preduvjete da se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća nađe i prijedlog pokretanja izrade Urbanističkog plana uređenja Sportskog područja Kantrida, kao i Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke što su gradski vijećnici prihvatili i procedura je pokrenuta.

„Mislim da se radi o hrabrom iskoraku, vidjet ćemo što nas sve čeka na putu njegove realizacije. Radi se o jednom od projekata koji mijenjaju sliku grada i vjerujem da, ako se svi oko toga složimo, možemo očekivati realizaciju i to projekta“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Završna godišnja konferencija za novinare

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan

Zamjenica Krpan: Uloženi veliki napori u otvaranje dodatnih jasličkih kapaciteta

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan osvrnula se na teme i projekte vezane u odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

„Od kada smo 2021. godine dobili povjerenje građana, odlučili smo djelovati, sad i odmah, i to paralelno radeći dvije stvari; rješavajući problem jasličkih kapaciteta u gradu Rijeci te s druge strane, prijavljivati projekte gradnje novih vrtića na natječaje za europska sredstva“, kazala je zamjenica Krpan.

Tijekom protekle dvije pedagoške godine uloženi su veliki napori s ciljem otvaranja novih mjesta u riječkim vrtićima, posebice u jasličkim skupinama. Otvoreno je u tom periodu 18 novih odgojno-obrazovnih skupina u koje je upisano 140 mališana. Time je postignuto da praktički nema neupisane vrtićke djece, no i dalje je postojao nedostatak jasličkih kapaciteta. Stoga je Grad Rijeka ovog ljeta uredio i nedavno otvorio još 64 nova jaslička mjesta u prostorima OŠ Nikola Tesla gdje je vrtić Val, zatim u prostorima područne škole Orehovica te u vrtiću Galeb.

„Vjerujem da smo brojnim roditeljima na ovaj način riješili njihovo pitanje“, kazala je zamjenica Krpan, dodajući:

„Osim što smo stavili dodatne vrtićke kapacitete u funkciju te otvorili dodatne jasličke skupine, pripremamo i izgradnju novih vrtića. U visokoj fazi pripreme izgradnja je novog vrtića na Krnjevu kojeg Grad Rijeka realizira u suradnji s Talijanskom unijom i za kojeg smo dobili maksimalan iznos sredstava na Nacionalnom programu otpornosti i oporavka za projekte. Sredstava su dobivena i ta dogradnju vrtića Galeb, dok za novi ciklus financiranja pripremamo izgradnju novog vrtića Rastočine te uklanjanje postojećeg i izgradnju novog, većeg vrtića Grdelin“.

Isto tako, u novim kapacitetima je zaposleno i dodatnih 18 osoba, a nakon provedenih pregovora u lipnju su potpisani i kolektivni ugovori kojim su povećana materijalna prava zaposlenika u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More. Ovim povećanjem plaće zaposlenih u dječjim vrtićima kojima je Grad Rijeka osnivač izjednačena su s plaćama zaposlenika u osnovnim školama.

„Meni osobno jedan od najdražih projekata u 2023. godini bilo je otvoren i novi prostor Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka na adresi Ante Pilepića 1a koji je u potpunosti prilagođen potrebama učenika Područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje, koji je bio smješten na Baredicama, gdje je pak uređen novi vrtić. Uređenjem novog prostora učenici i djelatnici dobili su adekvatniji i veći prostor za boravak i provedbu odgojno-obrazovnog programa“, kazala je Krpan.

U ovoj godini povećan je iznos gradskih stipendija za ovu školsku, odnosno akademsku godinu. Mjesečni iznos stipendije za učenike i studente stipendiste Grada Rijeke povećava se za oko 40 posto, čime su riječke gradske stipendije postale konkurentne i među najviše u PGŽ-u. Stipendije su povećane na način da će mjesečni iznos stipendije prema kriteriju darovitosti za učenike iznositi 150 eura, a za studente 200 eura tijekom devet mjeseci. Jednako toliko dobivat će studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, dok će učenici i studenti koji stipendiju ostvaruju prema socijalnom kriteriju stipendiju i dalje primati svih 12 mjeseci u godini i to u povećanom mjesečnom iznosu od 200 eura. Također, upravo je u tijeku natječaj za dodjelu novih 89 stipendija.

Isto tako, ove su godine po prvi puta riječki svi osnovnoškolci dobili i besplatne radne bilježnice, za što je u gradskom proračunu osigurano ukupno oko 425 tisuća eura. To je jedan od načina na Grad Rijeka želi roditeljima olakšati početak školske godine.

Grad Rijeka je, uz još nekoliko hrvatskih gradova, unatoč nepostojanju zakonske obveze, ali svjestan uvjeta u kojima rade pomoćnici u nastavi, u ovoj godini osigurao i dodatna sredstva u gradskom proračunu i od 1. siječnja 2023. godine povećao plaće pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. U tu je svrhu Grad Rijeka u proračunu osigurao ukupan iznos od 100.000,00 eura na godišnjoj razini.

Pripreme za formiranje liste stanova za mlade

U sklopu Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030. pokrenut je i projekt formiranja liste stanova za mlade pa je tako provedena anketa na temu stambenog zbrinjavanja mladih na području Rijeke.

Naime, razrađuje se jedan od modela stambenog zbrinjavanja mladih, a to je dodjela stanova putem Liste stanova za mlade. Kao prvi korak u formiranju liste, Grad Rijeka provodi istraživanje, na temelju kojeg će se izraditi studija o stambenoj situaciji i stambenim potrebama mladih na području Rijeke.

Studija bi trebala dati odgovore na pitanje, koji bi se kriteriji trebali uzeti u obzir kod izrade Liste za mlade te koji bi model najma gradskih stanova bio najoptimalniji za mlade Riječane. Pritom je bitno utvrditi interes mladih za stanovanje putem najma, prihvatljive rokove najma stana i visine najamnine te razinu opremljenosti stanova. Očekuje se da će studija biti izrađena početkom 2024. godine.

„Vjerujem da ćemo tijekom 2024. godine da prvim mladim ljudima dati ključeve prema listi stanova za mlade“, kazala je zamjenica Krpan, koja je najavila još nekoliko projekata iz svog resora u 2024. godini, od početka izrade nove Kulturne strategije Grada Rijeke, preko dogradnje OŠ Fran Franković do izgradnje Gimnastičarskog doma.

Završna godišnja konferencija za novinare

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski

Zamjenik Palčevski: Grad Rijeka će kao prvi grad u Hrvatskoj u svoje osnovne škole uvesti Zdravstveni odgoj

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski više je rekao o temama vezanima uz zdravstvo i socijalnu skrb i srodnim temama, započevši sa Zdravstvenim odgojem i obrazovanjem koje Grad Rijeka uvodi u svoje osnovne škole, u što su tijekom godine uloženi veliki napori.

Grad Rijeka tako je prva jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja se odlučila uvesti program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja u osnovne škole. Glavni cilj programa koji će se od iduće školske godine eksperimentalno provoditi s učenicima od 5. do 8. razreda je raditi na razvoju zdravstvene pismenosti djece i mladih kroz cjelovit pristup učenju o svim aspektima zdravlja.

Za potrebe uvođenja Zdravstvenog odgoja i obrazovanja Grad Rijeka je formirao stručnu radnu skupinu koju čine stručnjakinje i stručnjaci raznih relevantnih profila – medicinski stručnjaci, psiholozi, socijalni pedagozi, pedagozi, osobe koje djeluju unutar akademske zajednice, bolničkog i odgojno-obrazovnog sustava te civilnog sektora.

Kao prvi korak u procesu razvoja programa, izrađen je presjek brojnih međunarodnih i domaćih istraživanja te je provedeno istraživanje među riječkim učenicima sedmih razreda.

Navedena su istraživanja naglasila potrebu za uvođenjem cjelovitog zdravstvenog odgoja i obrazovanja koje treba uključiti razvijanje znanja, vještine, sposobnosti i atributa koji su djeci i mladima potrebni za mentalno, emocionalno, društveno i fizičko blagostanje sada i u budućnosti.

U svrhu provođenja programa, bit će izrađeni i priručnici koji će biti prevedeni i talijanski jezik kako bi se provedba programa omogućila i u osnovnim školama koje obrazovni program provode na talijanskom jeziku.

Jednako kao i u slučaju Građanskog odgoja i obrazovanja, a imajući u vidu važnost provođenja Zdravstvenog odgoja kao zasebnog predmeta, Grad Rijeka ima namjeru besplatno ustupiti sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program.

Psihijatrijska bolnica Lopača prvi puta dodjeljuje stipendije za medicinske sestre i tehničare

Zbog nedostatka srednjeg medicinskog kadra u Psihijatrijskoj bolnici Lopača Grad Rijeka kao njen Osnivač po prvi puta osigurao je sredstva za dodjelu – smjer: medicinska sestra/tehničar za školsku 2023./2024. Visina mjesečne stipendije iznosi 300,00 eura. Natječaj je otvoren do 29. prosinca 2023.  Visina mjesečne stipendije iznosi poticajnih 300,00 eura mjesečno, a namijenjena je redovitim učenicima 4. ili 5. razreda. Ovakav način poticanja mladih u školovanju nastavit ćemo i idućih godina kako bi se osigurao potreban zdravstveni kadar i time podigla kvaliteta zdravstvene zaštite.

U ovoj su godini na temelju nove Odluke o socijalnoj skrb povećani i iznosi pomoći te proširen obuhvat prava za najugroženije skupine građana. Tako je za provedbu Socijalnog programa u 2023. godini osigurano milijun eura više nego u protekloj godini, odnosno sveukupno 3,8 milijuna eura. Povećan je cenzusa prihoda u rasponu od 20 do 50 %, a proširen je i obuhvat korisnika s dvije nove kategorije: starije osobe koje ostvaruju pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe te žrtve obiteljskog nasilja.  Povećana je i pomoć za podmirenje troškova podstanarine, kao i povećanje iznosa za svakodnevne troškove umirovljenika i osoba starijih od 65 godina bez prihoda.

Grad Rijeka prvi grad koji je pokrenuo projekt prijevoza onkoloških pacijenata na terapiju

Grad Rijeka u travnju je pokrenuo i projekt prijevoza onkoloških pacijenata na terapiju u KBC Rijeka kojim je onkološkim bolesnicima s područja Rijeke omogućen besplatan prijevoz na terapiju u Klinički bolnički centar Rijeka. Grad Rijeka projekt, kojim se olakšava dolazak na terapiju i liječenje onkološkim bolesnicima, provodi u suradnji s KD Autotrolej d.o.o. i Klinikom za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka. Zahvaljujući ovom projektu do sada je prevezeno ukupno 817 pacijenata, a broj vožnji je 1.613 (prijevoz na terapiju i prijevoz povratka sa terapije). Radi se o prvom takvom projektu kojeg je u Hrvatskoj pokrenula neka jedinica lokalne samouprave.

Prvi takve vrste u Hrvatskoj, u Rijeci je uz podršku Grada Rijeke pokrenut projekt Genetskog opismenjivanja kojeg su osmislili Centar za genetičku edukaciju Medicinskog fakulteta i Rijeci i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska CroMSIC. U sklopu projekta su starija vrtićka djeca te učenici nižih razreda osnovnih škola upoznati s osnovnim principima genetike, odnosno procesa nasljeđivanja i možda ono najvažnije, osvijestiti djecu o važnostima poštivanja razlika među ljudima koje su proizašle iz procesa nasljeđivanja, to jest onoga što ne možemo birati.

Radovi na spoju Dukićeve ulice i Ulice Tome Strižića važni za funkcioniranje bolnice za ženu i dijete

Krajem godine intenzivirali su se radovi na izgradnji rotora koji će osigurati ulaz u novoizgrađenu bolnicu na Sušaku na spoju Dukićeve ulice i Ulice Tome Strižića te izgradnje prateće vodno-komunalne infrastrukture. Ukupna vrijednost ugovorenih radova za projekt  iznosi 2.249.559,90 eura bez PDV-a.

U ovom trenutku je gotovo u potpunosti izveden južni potporni zid novog rotora, koji je ključan za nastavak radova na samom rotoru, te se izvodi novi potporni zid na križanju Dukićeve ulice i Ul.Tome Strižića. Izvođač je postavio novi sanitarni kolektor i vodovodne instalacije gotovo u punoj projektiranoj duljini u Dukićevoj ulici, te je pri završetku postavljanje elektro kabela za javnu rasvjetu.

Zamjenik gradonačelnika Palčevski naglasio je kako je svjestan činjenice da zbog radova na spoju Dukićeve ulice i Ulice Tome Strižića te izgradnje prateće infrastrukture otežano prometovanje, no naglasio je važnost tih radova za skoro otvaranje bolnice za ženu i dijete te pozvao građane na strpljenje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, istaknuo je kako se projekti koji se realiziraju u Rijeci, ali i u cijeloj Hrvatskoj susreću s mnogobrojnim izazovima, od kojih i velikim brojem stranih radnika.

„Mene vesele brojne dizalice i projekti, ja sam građevinar u duši, nekako mi je drago da je cijeli grad raskopan, no to je nešto što je naš obol za buduće generacije i kad sve to gledam čini mi da se bi sve to moglo biti brže, no i te tvrtke koje izvode radove suočavaju se s tim istim problemima“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Filipović je najavio kako će u 2024. godini biti završeni radovi na brodu Galeb, a novinare je zanimalo na najavu župana Zlatka Komadine da će županija, odluči li se Grad Rijeka za kupnju Teatra Fenice, osigurati pola sredstava za kupnju upravo iz poreznog dijela koji je županiji pripao na račun porezne reforme.

„Župan i ja razgovarali smo, ali nismo išli u detalje. Cijenim inicijativu župana, i spreman sam predložiti da idemo zajedno u projekt, i to u smislu da Grad Rijeka može osigurati drugu polovicu za kupnju same zgrade. Najlakše je kupiti, problem je obnoviti zgradu, održavati je i njome upravljati. Spremni smo kreditno zadužiti se za tu investiciju, ali pod uvjetom da županija iz poreznih prihoda koje će ostvarivati otplaćuje ta kreditna zaduženja. To će biti moja pozicija u razgovorima sa županom, ako do toga uopće dođe,“ kazao je gradonačelnik, dodajući kako se za pokretanje projekta Teatra Fenice mora ispuniti niz pretpostavki.