Gradonačelnik Vojko Obersnel održao je konferenciju za medije na kojoj je rekapitulirao događaje i zbivanja u protekloj godini.

Svoje obraćanje medijima gradonačelnik je započeo lošom vijesti i najavljenim pokretanjem stečajnog postupka u brodogradilištu 3. maj, konstatiravši kako je u besplodnim pregovorima Uljanik grupe s neostvarenim investitorima izgubljena godina dana. „Većini je bilo jasno od samog početka da je koncept postavljen tako da nema šanse da ga prihvati Europska komisija, a rezultat gubitka tog vremena i neodgovornog ponašanja uprava Uljanik grupe i 3. maja je taj, da se 3. maj nalazi u vjerojatno najtežoj situaciji u svojoj stogodišnjoj povijesti, odnosno pred samim stečajem“, rekao je Obersnel, spomenuvši i pozajmice 3. maja Uljaniku koje su učinjene bez instrumenata osiguranja. Kako FINA po službenoj dužnosti mora pokrenuti zahtjev za provođenje stečajnog postupka, nakon što je račun brodogradilišta blokiran više od 120 dana, konačna odluka u narednih će par mjeseci biti na Trgovačkom sudu. Gradonačelnik je kazao kako svi akteri, ovisno  o svojim mogućnostima, moraju apelirati na Uljanik grupu i na Vladu RH s namjerom da se stečaj izbjegne, zaključivši kako je to moguće samo izdvajanjem 3. maja iz te grupacije i pronalaskom strateškog partnera.

„Unatoč činjenici da je 5 minuta do 12, vjerujem da još uvijek ima mogućnosti da uprava Uljanik grupe i nadležno ministarstvo pokažu odgovornost“, istaknuo je Obersnel, premda dnevni red Skupštine 3. maja, zakazane za ponedjeljak, 31. prosinca ne ulijeva sigurnost u saznanje da je uprava Uljanik grupe svjesna svega što se događa u riječkom brodogradilištu, što je vidljivo i iz činjenice da usprkos novom sastavu same Uprave dosadašnji direktor i najodgovornija osoba u 3. maju nije razriješena dužnosti. „Nadam se da će se pronaći dovoljno mudrosti da se cijela priča razriješi na najbolji mogući način u godini koja je pred nama i da brodogradnja ostane jedna od važnih gospodarskih grana Rijeke i cijele Primorsko-goranske županije“, zaključio je Obersnel.

2018 – uspješna godina za povlačenje europskih sredstava

Među dobrim vijestima, gradonačelnik je istaknuo kako su godinu na izmaku obilježile aktivnosti u povlačenju sredstava iz europskih fondova, pri čemu su gradska uprava, komunalna poduzeća i gradske ustanove pokazali organiziranost i spremnost. U prilog tome govore i podaci – u proteklom razdoblju ugovoreni su projekti financijske vrijednosti od oko milijardu i pol kuna bespovratnih sredstava, od čega se čak 1.2 milijarde kuna odnosi na projekt optimizacije i proširenja postojeće vodno-komunalne infrastrukture kojeg vodi KD Vodovod i kanalizacija. Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 1.76 milijardi kuna, što ga među pojedinačnim projektima čini drugim najvećim projektom u Hrvatskoj (nakon izgradnje Pelješkog mosta), a njime će se izgraditi preko 200 kilometara nove kanalizacije te preko sto kilometara javne vodoopskrbe. O uspješnosti Grada i ostalih riječkih javnih društava svjedoči i istraživanje Udruge gradova koje je pokazalo kako je Grad Rijeka prvi među svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u RH i po broju ugovorenih projekata i po ukupnoj financijskoj vrijednosti projekata, te drugi iza Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje po broju ugovorenih projekata među svim subjektima u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj. Također, među posljednjom se listom nalaze i dvije riječke tvrtke koje su iskoristile europski novac za energetsku obnovu zgrada, što Rijeku svrstava među vodeće gradove u Hrvatskoj po broju obnovljenih i fasada koje su u fazi obnove.

Velik dio rečenih novaca namijenjen je i za Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture. Među povezanim projektima gradonačelnik je izdvojio tekuće radove na Palači Šećerane, novom Muzeju grada Rijeke u kompleksu Benčić, skore odabire izvođača radova na rekonstrukciji Benčićevog Ciglenog objekta – buduće Dječje kuće te na motornom brodu Galeb, ali i već otvoren kulturni centar RiHub te novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Obersnel je kazao kako će natječaj za rekonstrukciju buduće gradske knjižnice u T-objektu kompleksa Benčić biti ponovljen, no to neće utjecati na krajnje rokove, budući da je otvorenje knjižnice zamišljeno kao završni događaj ovog velikog kulturnog projekta u veljači 2021. godine.

„Svi projekti se odvijaju u predviđeni rokovima i tu ne očekujemo neka veća iznenađenja. Važno je i naglasiti kako su u programskom dijelu osigurana sredstva iz gradskog te državnog proračuna, u izuzetno dobroj suradnji sa Vladom RH i ministarstvima kulture, turizma, mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja i fondova Europske unije“, rekao je Obersnel dodavši kako se predviđa da će EPK imati više od tisuću raznih kulturnih događanja, više od sto turističkih atrakcija (među kojima i projekt zip-linea od Trsatske gradine do Delte) te procijenjenih četiri milijuna posjetitelja tijekom cijele 2020. godine.

Nova vozila javnog prijevoza, prometnice, vrtići, tehnološki parkovi

Gradonačelnik je najavio i nastavak obnavljanja voznog parka javnog prijevoznika KD Autotroleja, pa će tako kroz idućih osamnaest mjeseci biti nabavljena još 32 nova vozila. Ova investicija u vrijednosti oko 100 milijuna kuna značajnim je dijelom potpomognuta bespovratnim europskim sredstvima, a po njenom će se završetku prosječna starost Autotrolejevih vozila smanjiti sa 11 na 6 godina.

Obersnel je istaknuo još dva projekta koji se sufinanciraju sredstvima iz europskim fondova. Riječ je o uređenju Tehnološkog parka Torpedo koji će biti opremljen najsuvremenijom opremom za 3D print i CRC strojeve, te obnovom energane bivše tvornice papira koja će postati sjedište tehnološkog parka namijenjenog za razvoj informatičkih tehnologija.

Na području Rijeke će se u narednom razdoblju ulagati u projekte podizanja konkurentnosti riječke luke u nadležnosti državnih institucija – Lučke uprave, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih cesta. Gradonačelnik je kazao kako je ugovoren iznos od ukupno 110 milijuna eura koji će biti uloženi u željeznički kolodvor na Brajdici, novi željeznički kolodvor na Zagrebačkoj obali, projektiranje novog dvotračnog kolosijeka i druge projekte, te spomenuo dodatnih 50 milijuna eura koji će se uložiti u izgradnju ceste D 403 koja će riješiti prometnu situaciju na zapadnom dijelu grada.

Obersnel je istaknuo kako je protekle godine završena izgradnja Dječjeg vrtića Đurđice čime se nastavio ciklus stvaranja novih vrtića te povećan broj smještajnih kapaciteta za 600 novih mjesta, no i kako potrebe nalažu da se s ulaganjima u nove vrtiće nastavi i u idućim godinama.

Također, početkom tekuće školske godine proširen je i program Građanskog odgoja i obrazovanja, što je omogućilo učenicima sedmih i osmih razreda pet riječkih osnovnih škola da GOO upišu kao izvannastavnu aktivnost. Gradonačelnik je iskazao nadu da će ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj, kojeg prihvaća sve više gradova i općina, postati sastavni dio kurikuluma osnovnoškolskog obrazovanja.

Grad Rijeka je proširio i svoj socijalni program. Osim uvođenja posebnog tretmana za jednoroditeljske obitelji starijih osoba bez osobnih prihoda, povećani je i cenzus za božićne pakete umirovljenicima te cenzus za nabavku osnovnoškolskih knjiga. „Unatoč činjenici da nam se glavnina prihoda, a to su porezni prihodi, iz godine u godinu smanjuju, mogu najaviti da ćemo nakon dužeg razdoblja, ako se u preostalih nekoliko dana ne dogodi neko iznenađenje, godinu završiti sa suficitom“, kazao je Obersnel.

Gradonačelnik je pozvao sve sugrađane da novu godinu dočekaju na Korzu uz javne koncerte lokalnih grupa – Nord, Fit i Whiteheadse te uz nagrađivanog splitskog repera Vojka V., te najavio kako će u Exportdrvu na Delti, za koju je Grad Rijeka nedavno dobio desetogodišnju koncesiju u sklopu projekta EPK, u isto vrijeme biti održan glazbeni program za ljubitelje elektroničke glazbe.