Izgradnja parka području sjeverne Delte, izgradnja stambenih, poslovnih i drugih sadržaja na južnom dijelu koji će izgledom i kvalitetom javnih površina dati novi identitet gradu te uređenje marine u luci Baroš.

Značaj projekta
Zahvaljujući ukidanju lučke funkcije na području Delte i Luke Baroš, prostorni i lokacijski potencijal ovog područja iskoristit će se za stvaranje novog i prepoznatljivog dijela grada koji će sadržajima, izgledom i kvalitetom javnih površina dati novi identitet gradu, postati mjesto aktivnog suživota grada i građana s morem te prerasti lokalne okvire pozicioniranjem Rijeke kao primjera uspješne preobrazbe lučkih gradova na Mediteranu.

delta4

Delta – riječki Waterfront

Za postizanje opisanih ciljeva, samo na Južnoj Delti otvorena je mogućnost izgradnje oko 200.000 m² bruto razvijene površine novih građevina, a unutar marine Baroš još oko 50.000 m².

Vrsta projekta
: Turizam i rekreacija
Nositelj projekta: Grad Rijeka
Lokacija:Grad Rijeka

Vlasništvo
Lučko područje – pomorsko dobro

Procijenjena vrijednost projekta: oko 300.000.000 EUR

Projekt podrazumijeva izgradnju

  • centralnog gradskog parka površine 4 ha na području Sjeverne Delte,
  • raznovrsnih gradskih sadržaja (stambeni, poslovni, trgovački, ugostiteljski, zabavni, hotelski, gradska višenamjenska dvorana, akvarij) na području Južne Delte, na površini od 10 ha,
  • Marine Baroš, površine oko 10 ha.

Model realizacije
Potrebno je ishodovanje koncesije na pomorskom dobru.

Pripremljena dokumentacija
Dokumenti prostornog uređenja:

  • u 2013. godini proveden je javni međunarodni natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje područja Delta, čiji rezultati će poslužiti kao jedna od podloga za natječaj za koncesionara područja Delte i Luke Baroš koji će raspisati Lučka uprava Rijeka. Nakon odabira koncesionara slijedi izrada urbanističkog plana uređenja.

Kontakt osobe:
Trpimirova 2, Rijeka
E-mail: urbanizam-graditeljstvo@rijeka.hr

Denis Vukorepa, ravnatelj
Lučka uprava Rijeka
Riva 1, 51000 Rijeka
Telefon: 051 351 117
E-mail: rijeka.gateway@porthauthority.hr