Najveća vrijednost projekta specijalizirana opremaU prosincu 2020. godine uz pomoć europskih sredstava otvoren je novi riječki inkubator – Proizvodni park Torpedo.

Njegovim otvaranjem u prostorima bivše tvornice Torpedo ne samo da je proširen sustav poduzetničkih inkubatora u Rijeci, već je stvorena napredna poduzetnička infrastruktura, koja poduzetnicima početnicima, ali i postojećim poduzetnicima pruža mogućnost korištenja najsuvremenije tehnologije za 3D skeniranje i 3D printanje.

Proizvodni park TorpedoPristup naprednoj tehnologiji omogućit će poduzetnicima unaprjeđenje poslovanja, što će rezultirati povećanjem konkurentnosti, povećanjem broja novoosnovanih tvrtki te rast, razvoj i komercijalizaciju inovacija.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.691.480,39 kn, a čak 19.293.474,63 kuna bespovratnih sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj zahvaljujući uspješnoj prijavi projekta „Rekonstrukcija i prenamjena Hale 14 u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo“. Partner Gradu Rijeci u projektu je Riječka razvojna agencija Porin, koja i upravlja novim riječkim inkubatorom.

Atraktivan radni prostor i specijalizirana industrijska oprema za aditivne tehnologije

Na površini od 1.557,34 m2 uređeno je:

 • 16 poslovnih (inkubacijskih) prostora,
 • Tehnološki laboratorij opremljen specijaliziranom industrijskom opremom za 3D skeniranje i 3D printanje s pratećim softverima,
 • zajednički radionički prostor – coworking prostor koji je opremljen radnim strojevima, ručnim alatom i CNC strojem,
 • konferencijska dvorana i dvorana za sastanke,
 • središnji prostor hale koji će služiti kao izložbeni prostor.

Specijalizirana oprema i softveri za aditivnu tehnologiju koji se nalaze unutar Tehnološkog laboratorija su:

 • oprema za 3D skeniranje
  • oprema za optičko mjerenje i softver za povratno inženjerstvo te
  • grafička radna stanica sa softverom za parametarsko modeliranje
 • oprema za 3D printanje u plastici, pijesku i metalu
  • oprema za aditivnu proizvodnju od polimera u obliku žice (3D printer za plastiku)
  • oprema za aditivnu proizvodnju od pijeska (3D printer za lijevanje u pijesak)
  • oprema za aditivnu proizvodnju od metala u obliku praha (3D printeri za metal većeg i manjeg volumena).

U tehnološkom laboratoriju može se tako 3D skenerom digitalizirati te kompjuterski modelirati bilo koji fizički objekt te ga potom izraditi putem 3D printa iz plastike, metala ili pijeska.

Korištenje specijalizirane opreme skraćuje vrijeme izrade prototipova, rezervnih dijelova i proizvoda, s primjenom od medicine preko umjetnosti do raznih grana u industriji.

Tako je, primjerice, 3D printer koji koristi pijesak idealan u istraživanju i razvoju zbog brzog vremena isporuke, ali i u industrijskoj proizvodnji testnih dijelova. Nadalje, 3D printer u metalu manjeg volumena koristi materijale nehrđajućeg čelika, titana i kobalt kroma te je idealan za primjenu u dentalnoj medicini za izradu zubnih krunica i mostova. S druge strane, 3D printer u metalu većeg volumena u samo nekoliko sati i bez potrebe za alatima izravno proizvodi vrhunske metalne dijelove te je idealna za ekonomičnu proizvodnju visokokvalitetnih metalnih umetaka (alata, dijelova prototipova i krajnjih proizvoda). 3D printer u plastici, zbog svoje brzine i preciznosti, omogućuje proizvodnju komada “preko noći” od početne ideje do finalnog proizvoda.

 

Napredna poduzetnička infrastruktura na korištenje početnicima, ali i postojećim poduzetnicima

Proizvodni park Torpedo kao napredna poduzetnička infrastruktura poduzetnicima osigurava kvalitetan i atraktivan radni prostor za potrebe rada te korištenje ostalih sadržaja inkubatora:

 • poduzetnicima početnicima omogućuje lakši pristup znanju, informacijama i visokokvalitetnim uslugama za pokretanje vlastitog poslovanja te povećanje stope njihovog opstanka na tržištu,
 • postojećim malim i srednjim poduzetnicima pomaže u razvoju njihovih proizvoda i usluga te poboljšanju poslovanja.

Uz kvalitetan radni prostor, poduzetnicima je na raspolaganju:

 • program inkubacije, post-inkubacije i akceleracije dostupan za poduzetnike proizvodnih djelatnosti putem javljanja na raspisani javni poziv,
 • korištenje specijalizirane opreme (3D skenera i 3D printera) uz podršku educiranih inženjera i po cijenama povoljnijim od tržišnih,
 • edukacijski program
 • najam CNC stroja, konferencijske dvorane, sale za sastanke i coworking prostora.

Više o radu inkubatora na mrežnim stranicama Riječke razvojne agencije Porin.

Povezane novosti: