RiHub: Novi riječki kulturni centar - čvorište novih ideja i projekata.

RiHub je zamišljen kao informativni centar projekta Rijeka 2020 i centar programa Europske prijestolnice kulture u kojima sudjeluju građani. Prostor raspolaže multifunkcionalnom dvoranom koja je ugostila brojna događanja, a funkcionira kao prvi otvoreni coworking prostor u Rijeci, u kojem samostalni profesionalci u kulturnim i kreativnim industrijama udružuju resurse u zajedničkom radu.

Prostor RiHub-a smješten je u preuređenom prizemlju i dijelu podrumske etaže stambeno-poslovne zgrade u Ulici Ivana Grohovca 1a u Rijeci. RiHub se prostire na 1007 m². Autorice projekta uređenja su Ana Boljar i Ida Križaj Leko.

RiHub osmišljen kao rasadnik zajedničkih projekata Rijeke

RiHub – novi i inovativni kulturni centar u Rijeci, ujedno i informativni centar projekta Rijeka 2020 i centar sudioničkih programa Europske prijestolnice kulture otvoren je 26. rujna 2018.

U prostoru RiHub-a održane su izložbe, međunarodne konferencije, edukacije i diskusije, a njegovo prizemlje zaživjelo je i kao prostor za povremeni i privremeni rad. Coworking prostor ima 35 radnih jedinica, koje su koristili registrirani korisnici za rad, razvoj ideja i projekata, umrežavanje s drugim profesionalcima, ali i povezivanje s mrežom suradnika na projektu Rijeka 2020.
Građani su pozvani da se uključe u programe u Rihub-u, zajednički stvaraju, rade, uče i volontiraju. Tako su u sklopu akcije „Uključi se“ provedena tri javna poziva za sudioničke programe kroz koje su građani i građanke Rijeke mogli prijaviti svoje ideje i prijedloge u okviru programa Civilne inicijative i Zeleni val kojima se unaprjeđuje društveno-kulturni život i ekologija u gradu. Zaprimljeno je 80 prijedloga, od kojih 59 u programu Civilne inicijative i 21 u programu Zeleni val. Treći javni poziv bio je namijenjen za formiranje Vijeća građana koji biraju i prijavljene projekte i predlažu ih za financiranje.
Vrijednost investicije Grada Rijeke u obnovu RiHuba iznosi: 4.351.734,63 kuna.