Muzej moderne i suvremene umjetnosti, prvi je uređeni objekt bivše tvornice Rikard Benčić.

Nakon više desetljeća podstanarskog statusa, Muzej moderne i suvremene umjetnosti našao je svoj dom u tzv. H-objektu bivše tvornice Rikard Benčić, čime je započelo ostvarivanje vizije art-kvarta u Rijeci.

Novi prostori muzeja otvoreni su velikom retrospektivnom izložbom performera i konceptualnog umjetnika Tomislava Gotovca „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“. Izložba je ujedno bila i predprogram Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

O projektu:

H-objekt izvorno je izgrađen za potrebe tvorničkog pogona tvornice duhana 90-ih godina 19. stoljeća. Dio koji je dograđen između krila zgrade, uz Krešimirovu ulicu, nastao je 30-ih godina 20. stoljeća. Prvom fazom uređenja u funkciju je stavljen dio prizemlja i prvi kat. primarno za galerijske postave. Jedna od vrijednosti izložbenog prostora je zadržavanje podova i izvornom obliku, uz minimalne popravke, što zajedno s nosivim stupovima, prostoru istovremeno daje suvremenu notu i patinu.

Ukupna površina uređenog prostora je 1550 m². Vrijednost izvedenih radova iznosila je 6.793.820,63 kn, a uređenje je financirano sredstvima proračuna Grada Rijeke.

Koncept uređenja u dvije faze

Cjelovit rad muzeja sa svim potrebnim sadržajima planira se realizirati u drugoj etapi u kojoj će se Muzej proširiti na ostatak prostora u prizemlju i dvije gornje etaže koje je Grad Rijeka otkupio tijekom 2020.g. Drugi kat i tavanski prostor namijenjeni su za daljnji razvoj i širenje Muzeja, kako je predviđeno Strategijom kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013-2020. godine i izrađenim arhitektonskim projektom.

Brojne nagrade ovom projektu

Dinko Peračić, arhitekt prema čijem projektu je uređenje provedeno, prilikom otvaranja je naglasio kako nije riječ o klasičnom muzeju, već o muzeju u nastajanju, koji će u konačnici djelatnici Muzeja svojim programima transformirati prema svojim potrebama i prema potrebama građana.
Za projekt novog MMSU arhitektu Peračiću je u ožujku 2018. godine dodijeljena nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) “Bernaido Bernardi”. Riječ je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja.
Također, na godišnjoj priredbi vizualnog stvaralaštva, dizajna i arhitekture „Zagrebački salon“, kojeg je u listopadu organiziralo Udruženje hrvatskih arhitekata, projekt novog muzeja osvojio je Grand Prix nagradu Salona.

Peračić je zajedno sa Mirandom Veljačić, Eminom Višnić i Slavenom Toljem Grand Prix nagradu salona dobio i za projekt „To tre­bamo – to radimo“, u sklo­pu hrvatskog nastupa na 15. venecijanskom bijena­lu arhitekture, koji kao je­dan od primjera nove arhi­tektonske prakse predsta­vlja i koncept prenamjene H-objekta za potrebe nove zgrade MMSU-a.

Utorak, 28. srpanj 2020.

Otvorenje izložbe art / rat / tranzicija (1990. – 2000. – 2010 .– 2020. – 2021.) u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

U srijedu, 29. srpnja 2020.g. u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Krešimirova 26c) održat će se otvorenje izložbe Art / Rat / Tranzicija (1990. – 2000. – 2010 .– 2020. – 2021.), uz izvedbu Plesnog art laboratorija, koji čine koreografkinja Senka Baruška, plesači Zvonimir Kvesić i Iva Katarinčić te uz koncert grupe ČE BO BO, ČE NA NA

Više informacija

Petak, 8. studeni 2019.

Revitalizacija kompleksa Benčić prezentirana na CultureInvest kongresu u Essenu

Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, na poziv organizatora, sudjelovao je na 11. CultureInvest kongresu – vodećem europskom forumu za davatelje i promotore kulture na kojem se okupilo preko stotinu govornika iz svijeta kulture, biznisa, javnog sektora i medija koji su tijekom dva dana, u okviru 12 tematskih foruma, predstavljali svoja iskustva i razgovarali o novim pristupima upravljanju kulturom, financiranju kulture i komunikaciji u kulturi.

Više informacija