Astronomski centar Rijeka prvi je i jedini astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij. Jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj i široj regiji dio je Međunarodne udruge planetarija – IPS (International Planetarium Society).

Astronomski centar je sa svojim Planetarijem prvorazredna turistička atrakcija.

Zahvaljujući novoizgrađenom planetariju, i zvjezdarnici koja je smještena u sjeverozapadnoj kuli ove nekadašnje vojne utvrde na brdu Sv. Križ, u Rijeci je moguće promatrati nebo i pritom otkrivati tajne astronomije i svijeta koji nas okružuje u beskonačnim svemirskim prostranstvima.

U rekonstrukciju i izgradnju uloženo je 12,5 milijuna kuna.

Objekt uključuje:

  • planetarij sa sofisticiranom opremom za simulaciju svemira
  • zvjezdarnicu
  • polivalentnu predavaonicu
  • izložbene prostore
  • ugostiteljski prostor s terasom i vidikovcem

S grebena brda i gradskog parka Sveti Križ pružaju se vidici prema Riječkom zaljevu i brdovitom zaleđu. Građevina u kojoj je smješten Astronomski centar izgrađena je 1941. godine kao vojna utvrda s četiri istaknute kule. U sjeverozapadnoj kuli 2001. g. ugrađen je teleskop zaštićen pokretnom astronomskom kupolom i formirana je prva riječka zvjezdarnica. U oblikovnom smislu dvorana planetarija lijepo se uklopila u postojeću utvrdu zvjezdarnice.

Kupola ima promjer 8m. U objekt su ugrađeni projektori i softwere oprema tvrtke In Space System (RSA Cosmos). Teleskop je tipa MEADE LX 200, s otvorom objektiva: 16″ (406,4 mm) koji daje maksimalno povećanje do 800 puta.

Dvorana planetarija ima kapacitet 52 sjedeća mjesta, a zahvaljujući sofisticiranoj opremi za simuliranje izgleda svemira, ovaj je objekt jedinstven u Hrvatskoj. Prezentacije se u Planetariju održavaju gotovo svakodnevno. Prošireni Astronomski centar Rijeka ima edukativno, znanstveno i turističko značenje za područje grada Rijeke, ali i znatno šire.

Koncept Astronomskog centra temelji se na funkcionalnom povezivanju sadržaja planetarija s ostalim prostorima centra i zvjezdarnicom. Na taj način posjetiteljima i korisnicima centra omogućeno je gotovo istovremeno doživjeti simuliranu i stvarnu sliku svemira koji nas okružuje.

Mogućnosti koje nudi ugrađena oprema su velike, a programi simulacije svemira se prilagođavaju se različitim dobnim uzrastima i mogu trajati do 50 minuta.

Objekt astronomskog centra je tako uređen da se u njemu mogu održavati razni edukativni programi jer ima polivalentnu predavaonicu, dvoranu planetarija za digitalne projekcije izgleda svemira te izložbene prostore. Zahvaljujući zvjezdarnici s teleskopom, kompjuterskoj radionici i prostoru za znanstvene skupove u njemu se mogu provoditi i znanstveni programi.

One koji žele objekt koristiti za odmor i razonodu očekuje ugodan ugostiteljski prostor i terasa s atraktivnim vidikovcem s kojeg se vidi Riječki zaljev i brdovito zaleđe. Prostori centra koriste se i kao svojevrsni svečani prostori namijenjeni otvaranju povremenih izložbi, znanstvenih skupova, seminara i sl.

Investitor objekta je gradska tvrtka Rijeka sport, d.o.o., a projektnu dokumentaciju izradio je Arhitektonsko-građevinski atelje, d.o.o. Rijeka. Površina građevine obuhvaća 500,00 m² unutarnjeg i 325,00 m² prostora. Radove je izvelo GP Krk, d.d.