Centar Zamet obuhvaća polivalentnu rukometnu dvoranu, uređenu knjižnicu, ured Mjesnog odbora Zamet, brojne komercijalne sadržaje te javni trg i garažu. Gradnja Centra Zamet sa sportskom dvoranom odraz je sportske tradicije toga dijela grada, posebno rukometne.

centar-zamet

Specifičnost cijelom kompleksu daju nijansirane keramičke pločice jedinstvenog dizajna koji podsjeća na stijene ili pak rukometnu loptu, a kojih je preko 51.000 položena na objekt. Od tih pločica napravljen je i natpis Centar Zamet položen na trg ispred dvorane, dobro uočljiv već s prvog kata objekta.

Dvorana služi za održavanje raznovrsnih sportskih i kulturnih priredbi.

Građevinu čine:

  • nova sportska dvorana, ukupne površine 6768 m²,
  • trgovačko-uslužna građevina površine 1582 m²
  • javni trgovi površine od 4283 m².
  • podzemna garaža s 250 parkirališnih mjesta

Prostor igrališta dvorane svojom veličinom, zbog pomičnoga teleskopskoga gledališta odnosno tribina, omogućuje pretvaranje partera u dva usporedna rukometna terena, što se postiže pomoću pomične zavjese ili pregrade. Glavne tribine imaju 2198 sjedećih mjesta, a uz njih se nalazi i VIP tribina koja prima 128 posjetitelja. Tako gledalište ukupno ima 2326 sjedećih mjesta, a uz to nalaze se i 23 mjesta za osobe s invaliditetom.

Dvorana je projektirana prema svjetskim standardima za internacionalna sportska natjecanja, a parket dvorane je rađen po certifikatu Svjetske košarkaške federacije FIBA-e. Na četvrtoj se etaži, zapravo prvom katu, nalaze reprezentativni prostori dvorane za potrebe klubova, uprave, VIP osoba i sl.

Glavni se ulaz u dvoranu nalazi na zapadnom pročelju na razini trga. U redovitom korištenju dvorane za treninge i rekreaciju taj je ulaz predviđen za sve korisnike – sportaše, zaposlenike, rekreativce i posjetitelje. No tijekom utakmica ili priredbi taj je ulaz namijenjen isključivo gledateljima.

U sklopu projekta uređena je nova pristupna cesta koja omogućuje prilaz osnovnoj školi te dvorani i trgovačko-uslužnim djelatnostima sa sjeverne strane. Ispod dvorane i trgovačkih i javnih sadržaja nalazi se podzemna garaža s 250 parkirališnih mjesta, što uključuje parkirna mjesta i za osobe s invaliditetom te motocikle.

Prateći su sadržaji u sjevernom dijelu dvorane sastoje se od garderoba i svlačionica s tuševima za sportaše, suce, službene osobe i trenere te ambulante i doping sobe. Uz ulazno se predvorje kao izdvojena cjelina nalaze prostorije za saunu, masažu i trim kabinet.

Centar Zamet u trgovačko – uslužnom dijelu kompleksa pruža uslužne sadržaje. Tu je i novi prostor Mjesnoga odbora Zamet ukupne površine 190 m² te dvorana s 90 sjedećih mjesta. Također, u komercijalnom dijelu smješten je i ogranak Gradske knjižnice Rijeka površine 409 m², što uključuje i skladišni prostor knjižnice.

Investitor Centra Zamet je gradska tvrtka Rijeka sport d.o.o. Investicija predstavlja ulaganje Grada Rijeke u sportsku infrastrukturu vrijedno 152 milijuna kuna od čega je za samu dvoranu izdvojeno 90 milijuna kuna. Projekt je realiziran operativnim leasingom S Immorent Leasing International Holding d.o.o. iz Zagreba na 25 godina. Radove je izvelo GP Krk d.d.