Nedavno je Primorsko goranska županija prijavila projekt “Putovima Frankopana” na natječaj za izbor Najboljeg županijskog EU projekta, i to u kategoriji Najuspješniji EU projekt prema izboru javnosti. Glasati možete u dnu članka koji je objavljen u Jutarnjem listu.

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ obuhvaća sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca (kašteli Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kula u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorci Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje). Infrastrukturu ove rute čini i čini osam interpretacijskih centara (Trsat, Grobnik, Bakar, Bribir, Krk, Čabar, Brod na Kupi, Kraljevica), a središnji Posjetiteljski centar nalazi se u dvorcu Nova Kraljevica.

Ovo je ujedno i projekt koji je Primorsko goranska županija bila prijavila na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Za obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje novih turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar odobreno je 47,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz strukturnih fondova Europske unije, dok je ukupna vrijednost projekta 64 milijuna kuna. Provedba projekta trajala je do 1. svibnja 2021. godine.

A također, nedavno je Primorsko goranska županija prijavila putove Frankopana na natječaj za izbor Najboljeg županijskog EU projekta, i to u kategoriji Najuspješniji EU projekt prema izboru javnosti. Ovaj natječaj i izbor organizira Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Članak o natječaju i kategorijama u kojima su projekti prijavljeni možete pronaći na ovom linku: https://novac.jutarnji.hr/novac/eu-projekt-2022/veliki-izbor-za-najbolji-zupanijski-eu-projekt-izmedu-37-eu-projekata-biramo-najbolji-glasajte-za-svoje-favorite-15257438 . A u dnu članka možete i glasati za projekt „Putovima Frankopana“ koji je jedini prijavljeni projekt s područja naše županije.

Lokalpatriotski klikovi bi „Putovima Frankopana“ mogli donijeti pobjedu u kategoriji u kojoj o najboljem projektu odlučuju čitatelji Jutarnjeg lista.

U preostale četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu – pobjednike će odrediti stručni žiri.