U povodu Dana pogibije Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog na postamentima na riječkom Korzu otvorena je izložba ilustracija „Navik on živi ki zgine pošteno“ autora Vedrana Klemensa.

Izložbu su postavili Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba Navik on živi ki zgine pošteno

Izložbu je otvorio župan Zlatko Komadina

Klemens, po mišljenju mnogih, jedan od najboljih ilustratora domaće dizajnersko- ilustratorske scene, za Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ je izradio dvadeset ilustracija koje na duhovit način prikazuju neke od kaštela, likova Frankopana i poznate uzrečice vezane uz njih. Kako je istaknuto, ilustracije će služiti za promociju Rute na sajmovima, izložbama i svečanim događanjima, a pripremljene su i za korištenje u popularnim aplikacijama za slanje poruka poput Vibera i Whatsappa. Izložba na kreativan način interpretira frankopansku baštinu, a bogatu povijest ove velikaške obitelji približava mlađim generacijama.

Sa stihom „Navik on živi ki zgine pošteno“ izložbu je otvorio župan Zlatko Komadina izrazivši zadovoljstvo što je postavljena u Rijeci, jednom od frankopanskih gradova. Resorna pročelnica Sonja Šišić istaknula je kako je od završetka projekta 2021. godine do danas nastavljeno s nizom aktivnosti, prvenstveno u suradnji s lokalnom i turističkom zajednicom, obrtnicima i umjetnicima, podsjetivši na neka od imena koja su dala svoj obol Ruti, uz ostale, Juraj Zigman, Siniša Majkus i ambasadorica Rute Mia Negovetić.

Izložbu je moguće razgledati do 2. svibnja.

Ruta obuhvaća i gradinu Trsat, u sklopu koje je uređen interpretacijski centar

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ obuhvaća sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca (kašteli Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kula u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorci Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje).

Putovima Frankopana - Interpretacijski centar Trsat

Interpretacijski centar Trsat

Posjetiteljsku i interpretacijsku infrastrukturu kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ čini osam interpretacijskih centara (Trsat, Grobnik, Bakar, Bribir, Krk, Čabar, Brod na Kupi, Kraljevica), a središnji Posjetiteljski centar nalazi se u dvorcu Nova Kraljevica. Ovaj centar predstavlja primjer očuvanja baštine uz implementaciju elemenata suvremene umjetnosti i multimedije te prezentira cjelokupnu kulturno-turističku rutu. U ostalim interpretacijskim centrima posjetitelji se mogu upoznati s raznim temama povezanim uz Frankopane i pojedini lokalitet, a dolazak u svaki čini jedinstveno iskustvo.

Projekt objedinjava prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu našega kraja, ukazuje na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom te služi kao velik poticaj razvoju primorskoga zaleđa i Gorskoga kotara.

Više o Kulturno-turističkoj ruti „Putovima Frankopana“ na mrežnim stranicama https://frankopani.eu/.