U prostoru nekadašnje robne kuće Karolina Riječka otvorena je izložba „Upoznajmo Frankopane“, posvećena velikaškoj obitelji Frankopan.

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ objedinjuje županijsku kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu te prikazuje niz proizvoda nastalih kroz ovaj projekt, pa je tako ovoga puta poslužila kao inspiracija suvremenom kiparu Siniši Majkusu čije su skulpture izložene na izložbi „Upoznajmo Frankopane“.

Otvorenju izložbe prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić koja je istaknula kako je županija na projektu „Putevima Frankopana“ surađivala s brojnim dionicima iz lokalne zajednice, iz sfere gospodarstva, gastronomije i turizma. „Ovom izložbom sada želimo predstaviti i suradnju s našim umjetnicima pa se tako na izložbi mogu vidjeti i kostimi koje je za potrebe projekta napravio naš proslavljeni modni dizajner Juraj Zigman te skulpture od žice, rad umjetnika Siniše Majkusa koje prikazuju frankopanske kaštele“, objasnila je Šišić i zahvalila Gradu Rijeci na ustupanju ovog prostora za potrebe izložbe.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan istaknula je kako kroz projekt „Putovima Frankopana“ imamo mogućnost još bolje upoznati vrijedno kulturno bogatstvo našega kraja.

„Osim što se kroz ovaj projekt povezujemo s prošlošću i naslijeđem Hrvatske, svakako je to prilika da se prisjetimo važnosti očuvanja kulturne baštine za buduće generacije. Građani na ovoj izložbi mogu naučiti nešto više o povijesti obitelji Frankopan i njezinom značaju za naš kraj i zemlju. Općenito, kroz projekt „Putevima Frankopana“ njeguju se tradicija i kultura našeg grada i županije što ide u prilog i rastućoj kvaliteti turističke ponude u Rijeci i županiji“, rekla je zamjenica Krpan i dodala kako se nada da će građani posjetiti izložbu u što većem broju.

Izložbu je službeno otvorio župan Zlatko Komadina istaknuvši kako je priča o Frankopanima povijesna baština Primorsko-goranske županije koju valja čuvati i s kojom valja upoznati i domaće stanovništvo i strane posjetitelje.

U ovom izložbenom prostoru svojim će se aktivnostima i programom građanima posebno predstaviti i Interpretacijski Centar Bribir, u četvrtak 13. travnja te Interpretacijski centar Brod na Kupi u petak 14. travnja.

Izložba “Upoznajmo Frankopane“ putujućeg je karaktera  i u Rijeci će biti otvorena do 17. travnja svaki dan osim blagdana, u vremenu od 10 do 17 sati, nakon čega odlazi u Čakovec u Muzej Međimurja. U planu je ostvarenje i međužupanijske suradnje i s Karlovačkom te Ličko-senjskom županijom.

Također, u tijeku je foto natječaj “Sakupi ih sve”, raspisan od strane Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ koji bogato nagrađuje posjetitelje koji prvi obiđe svih 20 lokacija u sklopu Rute.