Sedamnaest kaštela i dvoraca te tri sakralna objekta županijske Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“ od sada je moguće obići iz cijeloga svijeta pa i udobnosti vlastitog doma.

U Prirodoslovnom muzeju u Rijeci promoviran je audio vodič Rute, na engleskom i hrvatskoj jeziku dostupan online, koji sadrži opise svih 20 lokacija i osam interpretacijskih centara na vrlo razvedenoj i velikoj geografskoj površini otoka Krka, Gorskog kotara i Vinodola.

Kako je istaknuto, audio vodič je standard svakog modernog interpretacijskog centra, a korisnici mogu saznati brojne informacije, zanimljivosti, pokoju legendu te se postiže kompletniji doživljaj cijele Rute.

Audio vodič KTR Putovima FrankopanaTako je, između drugih vodiča, pripremljen i audio vodič za Kaštel Trsat i Interpretacijski centar Trsat. Posjetitelji mogu saznati kako je današnji izgled trsatske utvrde zaslužan je Laval Nugent, ratnik irsko-francuskog porijekla u službi Habsburgovaca te je li Martin Frankopan nešto ozbiljno zgriješio prije nego što je 1453. darovao franjevcima zemljište na Trsatu i još im pomogao izgraditi samostan.

Autor tekstova vodiča je Velid Đekić, a audio vodiče čita glumica Tanja Smoje.

KTR „Putovima Frankopana“ po ulaganjima i obuhvatu najveći projekt Primorsko-goranske županije u kulturi.
„Osim fizičke obnove dijela frankopanskih kaštela, kreiranja novih sadržaja i turističke valorizacije vrijednog nasljeđa, učinjeno je i jako puno na brendiranju projekta, a ovaj audio vodič nadogradnja je i nastavak priče o Frankopanima koju smo započeli još davne 2005.godine“, navela je na predstavljanju zamjenica župana Marina Medarić.

Pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić rekla je da, iako je projekt Rute službeno završio prije godinu dana, predano se radi na njegovom razvoju i održivosti, odnosno kulturno-turističkom proizvodu koji povezuje čitavo područje PGŽ-a i promovira gastronomiju, prirodnu baštinu, tradiciju i povijest našeg kraja.