Na vrhu brijega na Podmurvicama dominira elegantna silueta salezijanske crkve Marije Pomoćnice. Gradnju crkve Marije Pomoćnice potakli su salezijanci, crkveni red isključivo okrenut odgoju i socijalnom zbrinjavanju muške mladeži. U Rijeku su ovi redovnici došli 6. siječnja 1918. potkraj Prvog svjetskog rata, pozvani od predstavnika Marijine udruge, u kojoj je vidnu ulogu imao msgr. Matija Balas. Potreba za njihovom djelatnošću bila je očito velika, jer je u Rijeci poslije 1870. došlo do velikih migracijskih kretanja, u grad je hrlilo radništvo iz svih krajeva Monarhije, a to je izazivalo i brojne socijalne probleme. Najveće žrtve tih zbivanja u društvu bila su djeca, osobito muška, često odgojno posve zapuštena i ostavljena u beznađu.

Salezijanska crkva Marije Pomoćnice

Odmah nakon što su u Rijeku stigli salezijanci, Marijina udruga im je ustupila kuću s prostranim dvorištem na Plasama, te su započeli svoj vjerski, pedagoški i socijalni rad među omladinom. Osim vjerske obuke, organizirali su i prvo omladinsko kazalište u Rijeci. U toj zgradi bilo je stjecište dramskog i glazbenog spektakla primjerenog uzrastu omladine, a i kulturnom standardu okolnog stanovništva. Salezijanska limena glazba bila je glasovita u Rijeci i cijeloj Liburniji. Uz sam oratorij, prilozima građana uređeno je veliko igralište. Dolaskom don Carla Rusconija za ravnatelja, dograđena je 1926. kazališna dvorana, te opremljena 1933. svim potrebnim za projekcije zvučnih filmova. Okupljajući oko sebe sve veći broj vjernika kapela Oratorija postala je pretijesna, pa se don Carlo Rusconi upušta u akciju za gradnju crkve Marije Pomoćnice na platou između kazališne dvorane i salezijanskog prebivališta.

Crkva je sagrađena 1934. godine. Projektirao ju je arhitekt Eneo Ronci iz Verone, u lombardijskom stilu koji je bio karakterističan “jednostavnošću i pažnjom prema naturalističkim detaljima, te romaničkom revivalu. Giovanni Mario Curet, riječki arhitekt bio je izvođač radova. U gradnji crkve pomogao je Antun Martinolli, koji je darovao mramorni oltar sv. Antuna Padovanskog. Crkva Marije Pomoćnice je trobrodna, u novije vrijeme je podignut kor.

Oltar od raznobojnog skupocjenog mramora, te križni put i obojeni kip Don Bosca izrađeni su u radionici Luce Arrighinija u Pietrasanti u Italiji.

Na ovom su se crkvenom zdanju našli zadnji otkucaji revivala srednjovjekovne arhitekture i funkcionalizma suvremene armiranobetonske konstrukcije.
Kip Marije Pomoćnice s Isusom u naručju nalazi se u crkvenom perivoju ispod terase pred crkvom. Izradio ga je kipar Santifalier iz Ortiseija kod Bolzana 1941. godine.

(korišten materijal: Radmila Matejčić “Kako čitati grad”)

(Đ.D.)