U ponedjeljak 19. siječnja 2009.g. u prijepodnevnim satima mnogi Riječani imali su prilike vidjeti novootkrivene mozaike u svom punom sjaju. Ono što se do sada otkrilo govori o vjerojatno najvećem mozaiku pronađenom u Hrvatskoj, ali i o samoj antičkoj Tarsatici, kao važnoj urbanoj sredini onog davnog vremena.

Građani okupljeni na Trgu Pul Vele Crikve izražavali su zadovoljstvo ovim spomeničkim blagom koje je dobio naš grad, sa željom da u što skorije vrijeme se izvrši uređenje trga, na kojem će svoje dominantno mjesto imati mozaici.

Mozaici antičke Tarsatice ugledali svjetlo dana

Prije desetak dana nađen je kameni sarkofag, sada mozaici, a daljnji radovi nastavljaju se sa sjeverne strane Kosog tornja da bi se sve završilo do samog ulaza u crkvu Marijina Uznesenja. U razgovoru sa ljudima angažiranim na istraživanju, saznalo se da dosadašnja istraživanja premašuju ono što se očekivalo.

Svi ovi nalazi potiču iz doba kasne antike, odnosno ranokrščanskog perioda. S obzirom da se do sada relativno malo znalo o antičkoj Tarsatici, ovime se dobiva potpunija slika našeg grada iz tog davnog doba.

Treba posebno istaći da će se predmetne površine privremeno zatrpati i asfaltirati (kao površina u Užarskoj ulici ispred Croatia records-a), slijedi izrada projekta budućeg izgleda Trga Pul Vele Crikve i djela Užarske ulice, gdje bi ovi izuzetno vrijedni arheološki nalazi bili ukomponirani.

Mi građani Školjića i Starog grada možemo biti ponosni da se ovo spomeničko blago nalazi u okviru našeg Mjesnog odbora, koji je povijesna jezgra našeg grada. Ujedno izražavamo želju za što skorijim početkom konačnog uređenja prostora oko Kosog tornja.

P.M.