Nema sumlje da je naselje Vitoševo datira još iz davnina ,a isto je dobilo ime prema legendama koje govore ; da je prvi stanovnik bio imenom VITOŠA , a druga govori o šumovitom kraju prepunom «ptica ševa koje su po zraku vitlale «,a još i danas su vidljivi znaci;ostaci stare crkvice iz 1080g. « Sv Kuzme i Damjana «,na ruševinama prijašnje crkve 1735 g. građena i zgrađena današnja crkva « Sv Kuzme i Damjana «, a podrijetlo vodi od katoličkih svetaca braće Kuzme i Damjana – narodnih liječnika.

Zatim ostaci zarušenog i napuštenog naselja SELCE za kojeg se prepostavlja da je osnova današnjeg Sv Kuzma .Naseobina se kroz stoljeće formulirala u tri skupine kuća : Sv Kuzam – Ketina – Vitoševo/ Baraći. Domaća prezimena starosjedilaca su : KOPAJTIĆ – KUNDIĆ – PAVLETIĆ – VIČEVIĆ -ŠEPIĆ. Tadašnje stanovništvo najviše se bavilo stočarstvom ( 1870 g. izgrađen prostor za stočni sajam na polju zvanom « PLACA « u Sv Kuzmu ) i vinogradarstvom, proizvodnjom vina odnosno grožđa koje je zakonom bilo stimulirano i butiljirano kao vino slakastog okusa naziva FRANCEZ. Izgrađena je «pučka šterna « pojilište za stoku u koju se voda 1914 sakupljala sa krovišta crkve , a i ukupljlište ljudi u sklapanju posla (danas kao etnografska cijelina stare jezgre Sv Kuzam).Isto je uvjetovalo razvoj mesarstva, krčmarenja i uzgoja vinove loze, o čemu svjedoči čak šest gostionica vlasnika : Kundić – Kurpis – Kopajtić – Tićac – Šepić – Pavletić.

Sv. Kuzam poznat je i po pomorcima koji su navigali po svijetu na jedrenjacima , spomenut ćemo jednoga sa jedrenjaka tipa «bark» imenom «LEALTA» gradnje 1877 u Rijeci, kap. TOMA PAVLETIĆ iz Vitoševa koji je 1883 potonuo sa svojim «barkom» , njegovi kolege i dan danas navigaju i vraćaju se u Sv. Kuzam. Poznat je i portal kuće zvane DINAROVICA patricija – posjednika i carinika iz vladavine rimskog carstva, zatim kuća izgrađena 1910 g. čiji je vlasnik bio DANILO financijski ausrougarski službenik na granici nazvana DANILOV DOM iz čega se vidi da je Sv. Kuzam bio važno raskršće kojim se vodila trgovina i promet ljudi.Iste godine izgrađeno je željezničko stajalište Sv Kuzam na pruzi Rijeka – Zagreb.

Veliki zemljotres 1323 g.i 1790 zahvatio je područje Sv. Kuzma i okolice, kolera je 1855 uzela mnoge živote na području primorja pa su hodočasnici dolazili u crkvu Sv. Kuzme i Damjana s nadom da će ih moći svetaca izliječiti , period ekonomske krize ostavio je traga 1900 tih, II svjetski rat uzeo je žrtve 1942 g. mladiće koji su streljani , u Domovinskom ratu mladost Sv. Kuzma dala je svoj obol.Čitaonica naziva «Petar Preradović» osnovana je 1937 g. na mjestu današnjeg «Hrvatskog doma» i djelovala do 1945 g.

Specifičan običaj iz davnina je « KUZMINJA» – crkvena svetkovina koja se održava 26.rujna svake godine, kada se posjećuje crkva Sv.Kuzme i Damnjana, a vjernici u nadi ozdravljenja moćima svetaca, ostavljaju zavjetne darove.Tada se u naselju skupi mnogo
svijeta iz okoline te iz daljih krajeva da bi uz pečenu jagnjetinu,slani sir i mlado vino , koje se po specijalnoj dozvoli carice Marije Terezije smjelo jedino u Sv Kuzmu prodavati, veselo proveli dan. Crkva pripada župnom uredu Bakar.