Uz usku suradnju Vijeća mjesnog odbora Sv. Kuzam na području mjesta djeluje Kulturno društvo Sv. Kuzme i Damjana: U uvjerenju da kultura može i treba živjeti i na samom rubu grada Rijeke, u Sv. Kuzmu se rodila ideja – “Forma Viva – Galerija na otvorenom”.

Kako su financijska sredstva za zadovoljavanje potreba u kulturi namjenjena mjesnim odborima, pa tako i M.O. Sv. Kuzam, premala za takav ozbiljan projekt, javila se potreba za osnivanjem udruge koja bi omogućila dodatne izvore financiranja kroz sponzorstvo, članarine i na druge načine.

Da bi želja postala stvarnost, na inicijativu kuzmarskih kulturnih entuzijasta, predvođenih Vijećem mjesnog odbora i njigovim tadašnjim predsjednikom gosp. Zlatkom Meićem, te kuzmarskim kiparom gosp. Tomislavom Pavletićem, 20. srpnja 1999 godine osnovano je “Kulturno društvo” Sv. Kuzme i Damjana”, u čast svetaca zaštitnika mjesta Sv. Kuzma. Predsjednik K.D. “Sv Kume I Damjana” je Tomislav Pavletić.

Grad Rijeka (poglavarstvo) prepoznao je ozbiljnost inicijative i kontinuirano pomaže aktivnostima vezanim uz projekt “Forma Viva – Galerija na otvorenom”, uz ponekog sponzora i snalaženje entuzijasta u kulturnom društvu,”Forma viva – Galerija na otvorenom” postaje sve većom i značajnijom.

Od osnutka kulturnog društva u Svetome Kuzmu djeluje “kiparska radionica” koja oživotvoruje projekt “Forma viva – Galerija na otvorenom”,a od 2002. godine i projekt “Dlijetom i kistom Svetome Kuzmu na dar”- Škole primjenjene umjetnosti u Rijeci te uz suradnju M.O. SV. Kuzam, svake godine fond skulptura ove neobične galerije obogaćen je novim monumentalnim radovima eminentnih hrvatskih umjetnika i učenika. U “ kiparskoj radionici” sudjelovali su i svoje skulpture poklonili Sv. Kuzmu sljedeci kipari:
Belizar Bahorić, Željko Kranjčević – Winter, Nenad Petronio, Tomislav Pavletić, Mladen Kefelja, Tomo Gerić, Damir Šegota, te mladi umjetnici – učenici treće godine Škole za primjenjenu umjetnost u Rijeci.

Kulturno društvo vodi i Galeriju u” Hrvatskom domu kulture” Sveti Kuzam, u kojoj su održane brojne samostalne i skupne izložbe slika i skulpture eminentnih autora, kao i etnografske izložbe i izložbe fotografija.

Hrvatsko primorje ne bi bilo to što jest da nema maškara! Maškarana skupina “Kuzmarski Meštrovići” koja također djeluje u sklopu kulturnog društva uz suradnju i pomoć M.O. Sv. Kuzam zajedno u organizaciji grada Rijeke, te sudjeluje na Riječkom karnevalu.

Vizija da Sveti Kuzam postane riječka oaza kulture i mira, gdje će desetine skulptura porazmještenih po mjestu svjedočiti tradiciju gradnje i stvaranja u kamenu; gdje će u Galeriji “Hrvatskog doma kuture” svakodnevno izlagati hrvatski i inozemni umjetnici, a mali restorani i kafei pružati dobrodošlicu ljubiteljima umjetnosti i gostima Svetoga Kuzma – više nije samo san kuzmarskih entuzijasta! Uz veliku potporu svoga članstva, zatim Vijeća mjesnog odbora Sv. Kuzam, Grada rijeke – Odjela za kulturu, Rijeka zdravi grad – interesne skupne građana za održivi razvitak, Primorsko-goranske županije – Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Škole za primjenjenu umjetnost u Rijeci, kulturni život u Svetome Kuzmu i dalje će disati punim plućima! Dobije li Rijeka kandidaturu i bude proglašena za” Centar europske kulture”, što priželjkujemo, M.O. Sveti Kuzam i K.D. “ SV. Kuzme i Damjana “će je spremno zastupati!