U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je dodjela godišnjih nagrada i jubilarnih priznanja Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama koje posluju u Primorsko-goranskoj županiji u 2018. godini.

Godišnja svečanost, koju organizira Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, okupila je predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti, čelnike gospodarskih udruženja, strane konzule i diplomate te predstavnike tvrtki koji posluju u Rijeci i okolici.

Domaćin svečanosti, predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić istaknuo je kako su županijski poduzetnici u 2018. godini ostvarili 1.2 milijarde kuna profita, pri čemu bilježe 9% veći rast prihoda u odnosu na godinu ranije, dodavši kako PGŽ drži četvrto mjesto u Hrvatskoj kada je u pitanju gospodarska aktivnost. Prilikom svojeg uvodnog obraćanja, Vujić je izrazio nadu kako je menadžment jedne od najvećih riječkih tvrtki, Brodogradilišta 3. Maj, stvorilo kvalitetan put oporavka škvera i osiguranje njegove budućnosti, najavivši aktivnosti Županijske komore Rijeka u nadolazećem šestomjesečnom periodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU koje će biti orijentirane na zeleno (ekološko) i plavo (maritimno) gospodarstvo.

Okupljene su pozdravili i savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić, direktorica Gospodarske komore bjeloruske regije Gomel Marina Filonova te župan Zlatko Komadina, dok se gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel osvrnuo na bogatstvo i raznolikost riječkog gospodarskog sektora, izdvojivši značajan gospodarski rast u području umjetnosti, zabave i rekreacije, ali i turizma. Gradonačelnik je naveo kako ovim pokazateljima i povećanoj aktivnosti ove gospodarske grane uvelike doprinosi i sve bliži projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, no dodao kako Grad Rijeka osim investicija u kulturu ulaže i u poduzetničku infrastrukturu, kao što su višemilijunski projekti Proizvodni park Torpedo, Centar kompetencija za pametne gradove i Start-up inkubator za kreativne i IT tehnologije.

U sklopu programa, direktorica partnerstva i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota predstavila je rad trgovačkog društva i zbivanja oko projekta Europske prijestolnice kulture, dok su okupljene glazbenim nastupom zabavili vokalistica Medea Market Sindik i pijanist Mateo Žmak.

Plakete Zlatna kuna za poslovanje na području Primorsko-goranske županije u 2018. godini dobili su Trgovina Krk d.d. u kategoriji velikih, Montelektro d.o.o. u kategoriji srednjih te Brodoplan d.o.o. u kategoriji malih trgovačkih društava.

Ostala priznanja i nagrade:

 1. Internacionalizacija poslovanja i značajni rezultati u izvozu – FORMATOR d.o.o. Kukuljanovo
 1. Najveći investitor – JADRANKA HOTELI d.o.o. Mali Lošinj
 1. Doprinos razvoju otoka – IMPERIAL RIVIERA d.d. Rab
 1. Povlačenje EU sredstava – VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka
 1. Start up – PLATZA d.o.o. Ičići
 1. Doprinos razvoju nautičkog turizma – NAUTICA MARE d.o.o. Novi Vinodolski, MARINA NOVI
 1. Doprinos razvoju turističke ponude – PETER PAN d.o.o. Matulji
 1. Energetska učinkovitost u proizvodnji – VARGON d.o.o. Kukuljanovo
 1. Komercijalizacija inovacije – MARINA CLOUD d.o.o. Punat
 1. Produkt i brend dizajn – ZAMBELLI DESIGN d.o.o. Rijeka
 1. Doprinos izgradnji širokopojasne infrastrukture – RUNE CROW d.o.o. Veprinac
 1. Doprinos razvoju turističke destinacije – VILA KAPETANOVIĆ d.o.o.

Nagradu za uvođenje novih studija i inoviranje znanja poduzetnika dobila je Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole P.A.R., dok je prokuristica tvrtke IND EKO d.o.o., Rijeka Sofija Šmitran dobila nagradu za životno djelo.

Uz nagrade zaslužnima, dodijeljena su i jubilarna priznanja tvrtkama koje ove godine obilježavaju značajne godišnjice postojanja, među kojima se ističe KD Autotrolej koji slavi 120 godina postojanja.