Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović predao je ključeve novim vlasnicima 90 stanova izgrađenim po programu poticane stanogradnje na Martinkovcu.

POS Martinkovac dio je programa društveno poticane stanogradnje kojeg Grad Rijeka provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) kako bi se građanima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, odnosno kupnja stana po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih.

„Uz pomoć APOS-a Grada Rijeke, ali i svih ostalih uključenih u ovaj projekt, omogućili smo da 90 riječkih obitelji po uvjetima koji su značajnije povoljniji od tržišnih stekne prvu nekretninu, tj. riješi svoje stambeno pitanje. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog velikog i važnog projekta, jer rješavanje stambenog pitanja jedan je od najbitnijih, najveselijih i najsretnijih trenutaka u životu, naročito danas kada cijene kvadrata na tržištu divljaju“, poručio je gradonačelnik Filipović, zahvalivši se, između ostalim, i izvođačima radova, predstavnicima gradskih odjela te komunalnih i trgovačkih društava, kao i prethodnom gradonačelniku Vojku Obersnelu koji je započeo projekt.

Primopredaja ključeva POS Martinkovac

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović predao je prvi ključ najmlađem sudioniku današnje svečanosti

Posebno je pozdravio vlasnike novih stanova u POS-ovim zgradama na Martinkovcu, zaželjevši im dobrodošlicu na Srdoče, svoje novo susjedstvo, pritom im zahvalivši na strpljenju.
„U ovaj projekt uloženo je jako puno truda, rada i entuzijazma te je rezultirao time da je devedeset riječkih obitelji danas na Martinkovcu dobilo svoj dom“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Ravnatelj APOS-a Grada Rijeke Hrvoje Šćulac naglasio je kako je unatoč brojnim izazovima, od pandemije koronavirusa do gospodarske krize, koji su uzrokovali probleme u nabavci materijala i dizanju cijena, projekt izgradnje POS-ovih stanova na Martinkovcu uspješno priveden kraju.

Grad Rijeka nastavlja s projektom izgradnje POS-ovih stanova te je trenutno u pripremi projekt na Zametu, na lokaciji između Zametske ulice i Ulice Ivana Luppisa.

Primopredaja ključeva POS Martinkovac

Danas je svoj dom na Martinkovcu dobilo 90 riječkih obitelji

„Prošle godine imali smo veliku konferenciju posvećenu priuštivom stanovanju, temi koja je izuzetno važna za građane Hrvatske. Program poticane stanogradnje je jedan od odgovora na to pitanje, a priprema se  novi model koji će omogućiti Riječankama i Riječanima da riješe svoje stambeno pitanje: na njemu moramo intenzivno raditi, primjenjujući sva ona iskustva koja su dobro poznata u susjednim zemljama, a tu prije svega mislim na Austriju i bečki model“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Primopredaji su prisustvovali i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, privremeni pročelnici i predstavnici Upravnih odjela Grada Rijeke, predstavnici izvođača radova, tvrtke VG5 d.o.o, predstavnici gradskih komunalnih i trgovačkih društava te drugi gosti.

U tri stambena bloka izgrađeno 36 jednosobnih i 54 dvosobnih stanova

Projektom POS Martinkovac izgrađene su tri istovjetne zgrade, svaka sa po 30 stanova, pristupni putevi, parkirna mjesta za stanare te je hortikulturno uređen okoliš zgrada.

Primopredaja ključeva POS Martinkovac

Na Martinkovcu izgrađene tri zgrade

U tri stambena bloka izgrađeno je ukupno 90 stanova od čega 36 jednosobnih s dnevnim boravkom, te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom koji su orijentirani prema jugozapadu.

Stanovi su opremljeni sanitarnom opremom, unutarnjim sobnim vratima, multi split sustavom grijanja (po 1 jedinica u dnevnoj sobi i spavaćim sobama), te električnim radijatorima u kupaonicama.

Veći dio podova je obložen hrastovim parketom 1. klase, dok su podovi hodnika i kupaonica, te svih zajedničkih prostorija obloženi gres porculanskim pločicama. Vanjska stolarija je izvedena od PVC višekomornih profila s izo staklima, te aluminijskim roletama. Ograde na terasama katova su izvedene od željeznih, vruće cinčanih profila. Obje zgrade posjeduju A/A+ energetskI razred učinkovitosti.

Primopredaja ključeva POS Martinkovac

Nejc Hrastnik, Ana Trošelj, Hrvoje Šćulac i Marko Filipović

Zgrade se sastoje od ukupno 6 etaža što uključuje podrum s pripadajućim spremištima, te prizemlje i 4 kata koji su namijenjeni stanovanju. Svaki stambeni blok ima dva ulaza, u svakom se nalazi lift i stubište od podruma do 4. kata.

Okoliš je hortikulturno uređen sadnjom stabala i raslinja, te sijanjem trave na veći dio površine oko zgrada. Također, uređene su betonske staze i stepenice za komunikaciju između parkirnih mjesta i ulaza u zgrade. Sva parkirna mjesta namijenjena stanarima su asfaltirana i označena brojevima.

Primopredaja ključeva POS Martinkovac

Svečanost primopredaje ključeva

Cijena kvadratnog metra stambeno prostora na Martinkovcu iznosi 1.353,77 eura

Ukupna vrijednost investicije na Martinkovcu iznosi oko 7,2 milijuna eura s PDV-om (54,8 milijuna kn) od čega je Grad Rijeka kroz vrijednost građevinskog zemljišta, uređenje komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu, osigurao oko 585.000,00 eura (4,4 milijuna kn).  Dio sredstava u iznosu od oko 1,5 milijuna eura (11.362.375,00 kn), osiguran je iz proračuna RH dok se ostatak sredstava odnosi na financijska sredstva kupaca (vlastita sredstva i/ili kredit banke) koja su kupci uplatili po potpisivanju Predugovora o kupoprodaji, a tijekom izgradnje stanova.

Podsjetimo, cijena kvadratnog metra stambenog prostora na Martinkovcu iznosi 1.353,77 eura.

Također, kako bi se stvorili potrebni uvjeti za izgradnju novih stambenih zgrada na Martinkovcu, Grad Rijeka je u projektnu dokumentaciju te izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture na tom području uložio ukupno 11.834.159,54 kuna (gotovo 1,6 milijuna eura).

Primopredaja ključeva POS Martinkovac

Stanovi predani novim vlasnicima

U Rijeci je do sada izgrađeno 676 POS-ovih stanova

Grad Rijeka se u izgradnju stanova po modelu društveno poticane stanogradnje uključio  još 2001. godine i do sada je, uključujući i stanove na Martinkovcu, po tom modelu ukupno izgrađeno 676 stanova, a ukupna vrijednost projekata stanogradnje po modelu POS-a ostvarenih putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke iznosi oko 276 milijuna kuna.

Tako je 2002. godine izgrađeno je 93 stana na Škurinjama, a 2004. godine 114 stanova na Srdočima, u što je za zemljište, infrastrukturu, priključke i komunalni doprinos uloženo 26 milijuna kuna.

Izmjene Zakona o društvenoj poticanoj stanogradnji omogućile su da Grad Rijeka  2006. godine osnuje  Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) koja je od svog osnutka izgradila još 379 stanova, od toga POS Rujevica I. faza 124 stana, POS Rujevica II. faza 80 stanova, POS Donja Drenova 80 stanova i POS Hostov breg I. faza 95 stanova.

Također, Grad Rijeka je Sveučilištu u Rijeci bez naknade ustupio zemljište na Drenovi te preuzeo obvezu izgradnje potrebne infrastrukture i uređenja okoliša za što je utrošeno oko 14 milijuna kuna, a u svrhu realizacije Sveučilišnog programa poticane stanogradnje u Rijeci.

U pripremi je projekt POS-ovih stanova na Zametu

Sljedeći projekt koji će provoditi Agencija za poticanu stanogradnju Rijeka je izgradnja oko 30 stanova na Zametu, na lokaciji između Zametske ulice i Ulice Ivana Luppisa.

Imovinsko-pravna priprema je završena, kao i izmjena prostorno-planske dokumentacije donošenjem Izmjena DPU-a središta područja Krnjevo u ožujku 2023. godine.

Za sada je očekivani početak postupka javne nabave za projektiranje i gradnju drugi kvartal 2023. godine, a početak gradnje  krajem 2023. godine.

Novi stanovi na Zametu prodavat će se po novoj Listi prvenstva koja će utvrditi sukladno Odluci o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po programu društveno poticane stanogradnje na razdoblje od tri godine.