Na zgradi bivše Robne kuće Varteks, na mjestu gdje se svojedobno nalazila zgrada u kojoj je rođen Ivan Giovanni Kobler, odvjetnik i povjesničar istraživač povijesti Rijeke, prema kojem trg već stotinu godina nosi ime, postavljena je spomen ploča.

Spomen ploču Ivanu Giovanniju Kobleru na novouređenom Koblerovom trgu koji nosi njegovo ime otkrili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i vijećnik Gradskog vijeća Predrag Miletić.

Ivan Kobler bio je odvjetnik i povjesničar. Školovao se u Rijeci i Zagrebu. U Rijeci je bio činovnik suda i gradskoga poglavarstva, te odvjetnik u građanskim, kaznenim i mjeničnim sporovima. Bio je i kotarski sudac, a zatim je prešao u Zagreb gdje je bio pomoćnim referentom Kraljevskog banskog stola. Vrhunac karijere postigao je imenovanjem za predsjednika Stola 1861. i predsjednika Apelacijskoga suda. Umirovljen je 1871. godine nakon čega se posvetio istraživanjima povijesti Rijeke, Kastva i istarskih kvarnerskih općina. Istraživao je u arhivima i knjižnicama u Veneciji, Udinama, Gorici, Ljubljani, Grazu, Beču, Kastvu, Pazinu, Puli, Rovinju i Poreču.

Na zgradi izgrađenoj na mjestu gdje se nalazila rodna kuća Ivana Giovannia Koblera postavljena je ploča

Na zgradi izgrađenoj na mjestu gdje se nalazila rodna kuća Ivana Giovannia Koblera postavljena je spomen ploča

Kako je kazao gradonačelnik Obersnel, spomen ploča Kobleru je postojala i ranije ali joj se nije moglo ući u trag, pa je u spomen na našeg sugrađanina koji je istraživao povijest Rijeke, napravljena i postavljena nova ploča.
Posthumno je tiskano njegovo djelo Memorie per la storia della liburnica città di Fiume, koje je dugo vremena predstavljalo gotovo jedini pouzdani izvor informacija o povijesti Rijeke.

Spomen ploča postavljena je na zgradi bivše Robne kuće Varteks budući da se na tom mjestu nalazio kompleks zgrada, a u jednoj od njih 1811. godine rođen je Ivan Kobler.
Spomen-ploču oblikovao je Srđan Škunca. Tekst na spomen ploči osmisli su Srđan Škunca i Irvin Lukežić, a ploču je izradilo i postavilo KD „Kozala“.

Inicijativu za postavljanje spomen ploče dao je vijećnik Gradskog vijeća Predrag Miletić koji je tom prigodom kazao kako, premda su se mijenjale države i režimi, ovaj trg nosi ime Ivana Koblera već stotinu godina. Ivan Kobler je postavio temelje za daljnje izučavanje riječke povijesti, kazao je Miletić.