U Upravnoj zgradi bivše rafinerije šećera nedavno su otkrivene freske na sjevernoj strani drugog kata.

Hrvatski restauratorski zavod u Upravnoj zgradi bivše rafinerije šećera provedi povijesno-umjetnička i arhivska istraživanja te statičku ekspertizu i monitoring konstrukcije.

Oslik u sobi 27 na drugom katu Upravne zgrade Palače Šećerane

Oslik u sobi 27 na drugom katu Upravne zgrade Palače Šećerane

U sklopu obimnih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja na stucco dekoracijama, zidnim slikama i bojanim slojevima zidnih ploha, nedavno su otkrivene freske na sjevernoj strani drugog kata.

Sredinom 2003. godine započet je Program zaštite i očuvanja Upravne zgrade bivše rafinerije šećera koja se nalazi u Ulici Petra Krešimira IV. na broju 28, a nosi status pojedinačnog kulturnog dobra registriranog 1970. godine.

Oslici u sobi 27 na drugom katu Upravne zgrade Palače Šećerane

Oslici u sobi 27 na drugom katu Upravne zgrade Palače Šećerane

Tijekom konzervatorsko-restauratorskih istraživanja građevine, drugi kat se pokazao kao najreprezentativniji s raskošnim zidnim oslicima. Njima se pridodaju nedavno otkrivene freske na sjevernoj strani drugog kata (soba 27) na kojima se trenutno provodi čišćenje i restauracija.

Novo otkriveni oslici obiluju motivima genre scena i veduta uokvirenih arhitektonskim elementima, a stilski podsjećaju na kasnobarokne nalaze u sobama 21 i 22.