Donacijom Privredne banke Zagreb – Podružnice Riadria Rijeka u iznosu od 100.000 kuna te sredstvima Proračuna Grada Rijeke od 360.000 kuna, tijekom ožujka i travnja 2004. godine uređen je galerijski prostor i povezan s atrijem Hrvatskoga kulturnoga doma na Sušaku.

U novouređenoj Galeriji Kortil, u ponedjeljak, 3. svibnja 2004. godine u 19.00 sati, a uoči otvorenja 11. Međunarodnog festivala malih scena, otvara se izložba zbirke umjetnina PBZ Podružnice Rijeka koja će za posjetitelje biti otvorena do 15. svibnja.

O uređenju galerije i izložbi govorili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke,Vesna Badurina, direktorica Privredne banke Zagreb, Podružnice Riadria Rijeka, Maja Franković, članica Poglavarstva Grada Rijeke zadužena za područje kulture, Ivanka Persić, pročelnica Odjela gadske uprave za kulturu te Daina Glavočić, kustosica u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.
Gradonačelnik Obersnel je izrazio zadovoljstvo što se ta galerija u kojoj se od njena otvorenja kontinuirano održavaju velike i kavlitetene izložbe, iznova preuredila. Otvaranjem komunkacije između galerije i atrija HKD-a otvaraju se mogućnosti za organizaciju novih sadržaja u tom prostoru, a galerija je je s atrijem postala jedna kvalitetna cjelina. Veseli da je PBZ Podružnica RiAdria Rijeka prepoznala potrebu ulaganja u kulturu, što je primejr suradnje koji bi trebale slijediti i druge banke i financijske institucije, budući da većina ulažće u sport i druge sadržaje.

Vesna Badurina, direktorica Podružnice banke je izjavila da je odluka o donaciji 100.000 kn bila jedna od posljednjih odluka bivše RiAdria banke prije njena pripojenja PBZ. Banka je sretna što ima ovako bogat fundus koji će moći pokazati na izložbi, premda se pri tom radi samo o dijelu kolekcije. Umjetnine se inače nalaze u poslovnim prostorima banke, kamo će bit vraćene nakon izložbe.
Projekt preuređenja dvorane izradio je GPZ d.d. Rijeka, a radove je izvela Z.Z. Gradin s podizvođačima. U prostor je uvedena klima, dozidan je veliki depo slika i napravljen novi, lijevani pod. Probijena su vrata u atrij HKD-a čime je ostvarena bolja komunikacija između prostora i osigurana veća posjećenost galeriji, a ugrađena je i elektronsko-tehnička zaštita prostora.

O izložbi slika iz fundusa PBZ Podužnice RiAdria banke Rijeka, koja će biti otvorena 3. svibnja, govorila je Daina Glavočić, viši kustos Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Ona je kazala, da je za povjesničara umjetnosti privilegija imati uvid u ovakvu umjetničku kolekciju, kakva se ne može vidjeti na jednom mjestu svaki dan. U zbirci se nalazi 250 slika, koje su uredno popisane i inventirane i opremljene. Ta je zbirka nastala 1979.g. izgradnjom zgrade banke, kada je na poticaj arhitekte Igora Emilija koji je vodio računa o ugodnom boravku posjetitelja i djelatnika, započeto sa sustavnim prikupljanjem umjetnina. U početku su brigu o tome vodili Zvonimir Pliskovac i Milan Zinaić, koji su koncipirali zbirku. Jezgra zbirke je u grafikama velikih dimenzija, a u njoj se nalaze i radovi Julija Knifera, Otona Glihe, Juraja Dobrovića, Vladimira Pavokovića, Vjenceslava Richtera, Ede Murtića, Antuna Hallera i dr.