U tri stambena objekta izgrađeno je 90 stanova, odnosno 36 jednosobnih stanova s dnevnim boravkom te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom koji su orijentirani prema jugozapadu i jugoistoku. Tri stambena objekta u cijelosti su identična i u svakom se nalazi 30 stanova.

POS Martinkovac dio je programa društveno poticane stanogradnje kojeg Grad Rijeka provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke kako bi se građanima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, odnosno kupnja stana po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih.

Projekt POS Martinkovac obuhvaća izgradnju tri stambena objekta s pristupnim putevima, parkirnim mjestima i hortikulturnim uređenjem okoliša. Zgrade se nalaze na dvije čestice ukupne površine od 6.113 m².

Zgrade se sastoje od ukupno 6 etaža što uključuje podrum sa spremištima te prizemlje i 4 kata koji su namijenjeni stanovanju. Svaka zgrada ima lift i stubišta od podruma do 4. kata, a sva parkirna mjesta nalazit će se u okolišu zgrada.

Izvođač radova POS-a na Martinkovcu je tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Area arhitekture d.o.o. iz Rijeke, a uslugu nadzora nad gradnjom vrši tvrtka AG-projekt d.o.o. iz Kostrene.

Lokaciju su obišli riječki gradonačelnik Marko Filipović, ravnatelj APOS-a Hrvoje Šćulac, tehnički direktor izvođača radova tvrtke VG5 d.o.o  Nejc Hrastnik predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar te pročelnica Odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Grada Rijeke Ljiljana Buljan.

„Drago mi je da će 90 riječkih obitelji ovdje naći svoj novi dom“, rekao je gradonačelnik Filipović prilikom obilaska. Dodao je kako gradnja po projektu POS-a ide dalje te kako je već u pripremi lokacija između Zametske ulice i UIice Ivana Luppisa.

„Rješavanje stambenog pitanja, pogotovo za mlade obitelji veliki je problem kojeg smo svjesni i upravo na tu temu početkom godine u Rijeci je održana i konferencija o priuštivom stanovanju. Također, mogu reći kako smo u razgovorima i s privatnim partnerima i određenim bankama oko razvijanja modela koji bi ponudili našim sugrađanima po pitanju rješavanja stambenog pitanja“, rekao je gradonačelnik.

Radovi na izgradnji POS-ovih stanova na Martinkovcu započeli su u srpnju 2021. godine i odvijaju se sukladno važećem terminskom planu. Do sada je izvedeno oko 85 % ugovorenih radova.

Detaljniji uvid u stanje radova dao je ravnatelj APOS-a Hrvoje Šćulac rekavši kako je na zgradi Dp5 – istok izvedeno 95 % građevinskih radova i u tijeku je izvođenje završnih radova farbanja i fine montaže u stanovima. Dovršeno je i oko 70 % radova na infrastrukturi, odnosno postavljanju električne mreže te sustava vodovoda i odvodnje.

Na zgradi Dp5 – zapad postavljena je fasada, izrađen je cementni estrih na podovima i vrši se priprema za keramičarske i soboslikarske radove.

Na zgradi Dp7 završavaju se keramičarski radovi, započelo se s gletanjem zidova i stropova te se vrši priprema za postavljanje parketa. Izvedeno je oko 50% fasaderskih radova dok je na infrastrukturi zgrade dovršeno oko 90% radova.

Radovi na uređenju okoliša trebali bi započeti kroz dvadesetak dana i odvijat će se sukladno dinamici građevinskih radova i radova na infrastrukturi.

Nakon završetka radova uslijedit će tehnički pregled zgrada, ishođenje uporabnih dozvola i potom upis vlasništva stanova u zemljišne knjige. Useljenje stanara očekuje se krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Valja podsjetiti kako se stanovi na Martinkovcu prodaju prema važećim Listama prvenstva kupaca i do sada je potpisano 89 predugovora za kupnju stana.

Prema Zakonu o poticanoj stanogradnji maksimalna cijena POS-ovih stanova iznosi 10.200,00 kuna po m² i stanovi se nakon kupnje ne smiju prodavati ili davati u najam sljedećih 10 godina.

Ukupna vrijednost investicije na Martinkovcu iznosi 54.539.400,00 (s PDV-om) od čega je Grad Rijeka kroz vrijednost građevinskog zemljišta, uređenje komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu, osigurao 4.394.168,75 kn.

Dio sredstava u iznosu od 11.362.375,00 kn, osiguran je iz proračuna RH dok se ostatak sredstava, u iznosu od 38.782.856,25 kn, odnosi na financijska sredstva kupaca (vlastita sredstva i/ili kredit banke) koja kupci uplaćuju po potpisivanju Predugovora o kupoprodaji, a tijekom izgradnje stanova.

Također, kako bi se stvorili potrebni uvjeti za izgradnju novih stambenih zgrada na Martinkovcu, Grad Rijeka je u projektnu dokumentaciju te izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture na tom području uložio ukupno 11.834.159,54 kuna.

U pripremi projekt izgradnje POS-ovih stanova na Zametu

Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke planira graditi stanove na Zametu, na lokaciji između Zametske ulice i Ulice Ivana Luppisa, za što je završena imovinsko-pravna priprema. Trenutno je izrađenom studijom predviđena izgradnja oko 25 stanova na toj lokaciji. U tijeku je izmjena prostorno-planske dokumentacije, radi povećanja obuhvata buduće građevinske čestice i posljedično povećanje broja stambenih jedinica, što se očekuje završiti do kraja 2022. godine. Za sada je očekivani početak postupka javne nabave za projektiranje i gradnju početak 2023. godine, a početak gradnje u prvoj polovici 2023. godine.

Grad Rijeka se još 2001. godine aktivno uključio u izgradnju stanova po modelu društveno poticane stanogradnje i do sada je, uključujući i stanove na Martinkovcu po tom modelu ukupno izgrađeno 676 stanova. Ukupna vrijednost projekata stanogradnje po modelu POS-a ostvarenih putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke iznosi oko 276 milijuna kuna.

Tako je 2002. godine izgrađeno je 93 stana na Škurinjama, a 2004. godine 114 stanova na Srdočima, u što je za zemljište, infrastrukturu, priključke i komunalni doprinos uloženo 26 milijuna kuna.  Izmjene Zakona o društvenoj poticanoj stanogradnji omogućile su da Grad Rijeka  2006. godine osnuje  Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) koja je od svog osnutka izgradila još 379 stanova, od toga POS Rujevica I. faza 124 stana, POS Rujevica II. faza 80 stanova, POS Donja Drenova 80 stanova i POS Hostov breg I. faza 95 stanova.

Također, Grad Rijeka je Sveučilištu u Rijeci bez naknade ustupio zemljište na Drenovi te preuzeo obvezu izgradnje potrebne infrastrukture i uređenja okoliša za što je utrošeno oko 14 milijuna kuna, a u svrhu realizacije Sveučilišnog programa poticane stanogradnje u Rijeci.