U Rijeci su potpisani ugovori između tri hrvatska komunalna poduzeća, Vlade Republike Hrvatske i Svjetske banke u ukupnoj protuvrijednosti od 156,5 milijuna USD za projekt obnove riječkog prometnog pravca (Rijeka Gateway).

Ministar financija i predstavnik Svjetske banke

Ministar financija i predstavnik Svjetske banke

Tri ugovora o kreditu potpisali su u ime Svjetske banke gospodin Andrew N. Vorkink, direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, u ime Hrvatskih autocesta Josip Sapunar, član Uprave, u ime Hrvatskih cesta Vladimir Bizjak, predsjednik Uprave, u ime Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača, direktor, te u ime Uprave Luke Rijeka gospodin Denis Vukorepa. Ugovor o jamstvu između Vlade Republike Hrvatske i Svjetske banke potpisali su Mato Crkvenac, ministar financija, te gospodin Vorkink.

Riječki prometni pravac

Potpisivanju su nazočili Ivica Račan, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Slavko Linić, potpredsjednik Vlade, Roland Zuvanić, ministar pomorstva, prometa i veza,Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, te gospođa Indira Konjhodžić, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku.

Gradonačelnik Obersnel je u kraćem pozdravnom govoru naglasio idealan geografski položaj Rijeke čiji je razvoj oduvijek ovisio o luci. Realizacijom ovog projekta čije su pripreme započete prije 4 godine Rijeka će ponovno postati  jedna od najznačajnijih luka na Mediteranu,  otvorit će se nekoliko tisuća radnih mjesta te ostvariti želja da se grad ponovno otvori prema moru i postane  grad s mediteranskom  dušom uz srednjeuropsko nasljeđe. Vjerujem da ćemo to i ostvariti do 2009 g. kada očekujemo da će Grad Rijeka biti domaćin MIR-a,  pa ne treba posebice isticati što potpisivanje ovog ugovora znači u smislu dokaza financijske i gospodarske stabilnosti kako Repulike Hrvatske, tako i ove regije i našeg grada. Obersnel se zahvalio Svjetskoj banci koja je prepoznala značaj i vrijednost te izvodljivost ovog projekta i jednako tako Vladi RH koja je ovaj projekt svesrdno podržala.

Andrew Vorkink, Ivica Račan, Vojko Obersnel

Andrew Vorkink, Ivica Račan, Vojko Obersnel

Temeljem ovog projekta, glavni dio postojećeg tranzitnog prometa kroz Rijeku bit će preusmjeren na obilaznicu, dok će teška vozila biti preusmjerena iz Luke na spojnu cestu,što će rezultirati smanjenjem zagađenja zraka od ispušnih plinova, manjom razini buke i smanjenjem broja nesreća i ozljeda. Projektom će se također obnoviti Krčki most i poboljšati sigumost prometa, jer će se ukloniti 30 cmih točaka na cestama u Hrvatskoj, koji su uzrokom prometnih nesreća.

Kredit Svjetske banke od 156,5 milijuna USD odobren je na rok od 15 godina, sa počekom od 5 godina. Očekuje se da će projekt, čija je ukupna vrijednost 266,1 milijuna USD, biti završen do 2009. godine. Iznosi triju ugovora o kreditu sa hrvatskim javnim poduzećima su sljedeći: Lučka uprava Rijeka u vrijednosti od 55,1 milijun USD, Hrvatske ceste u vrijednosti od 76.2 milijuna EUR, te Hrvatske autoceste u vrijednosti od 1 5,7 milijuna EUR.