Potpisivanjem četiri ugovora stvoreni su preduvjeti za početak radova na izgradnji četiri zgrade s ukupno 80 stanova na Rujevici po Programu društveno-poticane stanogradnje. Investitor izgradnje, koja će započeti krajem veljače je Agencija za poticanu stanogradnju Grada. Izvođač radova je tvrtka Novotehna, a nadzor će obavljati Fluming.

Ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke Željko Hlača potpisnik je svih ugovora, pa je Ugovor o građenju potpisao s direktorom Novotehne Milošom Milićem, Ugovor o pružanju usluga stručnog i obračunskog nadzora nad izgradnjom te radovima uređenja okoliša s direktorom tvrtke Fluming Borisom Matićem, dok je s riječkim gradonačelnikom potpisan Ugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje višestambenih građevina.

Potpisom ugovora kreće II. faza izgradnje stanova po modelu poticanje stanogradnje. Prva faza izgradnje stambenog bloka Rujevica obuhvatila je izgradnju dviju zgrada s ukupno 124 stana čije su ključeve stanari dobili u rujnu prošle godine.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja izgradnja stanova po modelu POS-a, koju u Rijeci provodi gradska Agencija za poticanu stanogradnju, prva takve vrste osnovana u Hrvatskoj.
“Uz novih 80 stanova na Rujevici, za koje vjerujem da će biti izgrađeni kvalitetno i u predviđenom roku, do kraja godine trebala bi započeti i gradnja 80-ak stanova po istom modelu na Drenovi. Izgradnjom stanova, čiji će se kupci odrediti prema Konačnoj listi prioriteta za kupnju stanova, Riječanima će se omogućiti relativno povoljno rješenje stambenog pitanja,” kazao je Obersnel, napomenuvši da je Lista već sastavljena, a koji građani će dobiti priliku kupiti stan po povoljnijim uvjetima nego što su oni na tržištu, znat će se nakon što banke procijene kreditnu sposobnosti podnositelja zahtjeva.

POS Rujevica projekcija zgrade

Rok za izgradnju 15 mjeseci
Prema riječima ravnatelja Agencije za poticanu stanogradnju Željka Hlače, procjenjuje se da će konačna cijena stana za kupce biti u rasponu od 1040 do 1045 eura po metru kvadratnom, od čega oko 790 eura otpada na troškove izgradnje stana, a oko 250 eura po kvadratu na troškove komunalnog uređenja.

Vrijednost radova iznosi 28.894.061,20 bez PDV-a, odnosno 35.250.754,66 kn s PDV-om, a nadzora 240 000,00 (bez PDV-a). U troškovima izgradnje s oko 9 milijuna kuna poticajnih sredstava sudjeluje država, dok doprinos grada po pitanju zemljišta, komunalnog doprinosa i priključaka iznosi oko 8,2 milijuna kuna. Uz ta sredstva, Grad će uložiti i 4 milijuna kuna na uređenje javnih površina.

Predstavnici izvođača i nadzora zahvalili su se Gradu Rijeci na ukazanom povjerenju, istaknuvši kako će poštovati rok od 15 mjeseci za izgradnju objekata.
Izgradnja stanova i uređenje okoliša
Svaki objekt ima po 20 stanova, a obuhvaća suteren, prizemlje i četiri kata. Parkiranje je predviđeno u okolišu i suterenu zgrade, a u suterenu se nalaze i spremišta/drvarnice.

Od ukupno 80 stanova, jednosobnih s dnevnim boravkom je 24, dvosobnih s dnevnim boravkom 36, a trosobnih s dnevnim boravkom ima 20. Što se tiče površine stanova po svakoj zgradi, jednosobnih površine 51,00 m2 ima pet, a jedan je površine 52,71 m2, dvosobnih veličine 69,04 m2 ima četiri, a veličine 74,71 m2 pet, dok trosobnih veličine 94,79 m2 ima pet.

Potpis ugovora za izgradnju stanova na Rujevici II_ faza

U sobama će se postaviti parket, dok će keramičke pločice biti u kupaonici, boravcima, blagovaonicama i hodnicima, kuhinji, loggiama, gospodarskim prostorima te stubištima. Vanjska stolarija izrađena iz masivnog drveta i izvodi se s plastičnom roletom. Unutarnja stolarija je furnirana. Ograde stubišta i loggia izvode se od crne bravarije. Prostor elemenata kuhinje se također oblaže keramičkim pločicama visine 60 cm. Zagrijavanje stana predviđa se kao plinsko etažno grijanje s kombi bojlerom 18 i 24 kW smještenim u stanu. Za svaki stan se predviđa i jedan rezervni dimnjak.
Osim 9 parkirnih mjesta u suterenu, na vanjskom parkiralištu predviđeno je još 9 parkirališnih mjesta od kojih su 2 za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, te uz ulicu sa sjeverne strane u dužini parcele 7 parkirališta i s južne strane ulice 9 parkirališta, što ukupno čini 34 parkirališta. U prizemlju je smješten ulaz u građevinu i stambeni prostor, na preostala 4 kata su stanovi. Građevina ima direktan pristup na prometnicu s južne strane.

Uredit će se i zelene površine oko objekta prilikom čega će se najmanje trećina površine urediti ukrasnim raslinjem. U dijelu parcele sa strane rampe predviđen je zaseban, ozidan prostor s nadstrešnicom za postavu zatvorenih kontejnera za prikupljanje komunalnog otpada. Građevina je prilagođena potrebama osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Podrum je s ostalim prostorima vertikalno povezan te je dostupan dizalom.