Rijeka potpisala Europsku povelju o ljudskim pravima u gradovima

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana ljudskih prava, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisao je u Veneciji Europsku povelju o ljudskim pravima u gradovima. Time je Rijeka postala jedini grad u Hrvatskoj koji je potpisao ovu europsku povelju. 

Prva Konferencija o ljudskim pravima u gradovima održana je u listopadu 1998. godine u Barceloni, iznjedrila je “Dogovor u Barceloni” koji je potpisalo 40 europskih gradova. Kako bi učvrstiti taj dogovor, 96 europskih gradova sudjelovalo je na 2. Konferenciji u Saint Denisu u Francuskoj u svibnju 2000. godine, gdje su potpisali Europsku povelju o ljudskim pravima u gradovima.

Logotip konferencije o ljudskim pravima u gradovimaNa 3. Konferenciji o Europskoj povelji o ljudskim pravima u gradovima, koja je održana u Veneciji 9. i 10. prosinca 2002., sudjelovala je delegacija Grada Rijeke na čelu s gradonačelnikom mr.sc. Vojkom Obersnelom.

Konferencija je bila posvećena imigraciji i zaštiti ljudskih prava u gradovima, pravima građana i useljenika, kao i Konvenciji o budućnosti Europe. Poseban naglasak stavljen je na potrebu realizacije prava na sudjelovanje u političkom životu svih građana lokalne zajednice kao neophodnog preduvjeta za ostvarenje pune i suštinske demokracije.

Izražena je zabrinutost zbog rastućeg utjecaja rasističkih i ksenofobnih ideologija koje predstavljaju prepreku afirmaciji idealima mira, suživota i tolerancije među ljudima i narodima. Upućen je apel nadležnim institucijama, koje promišljaju budućnost Europe, da prepoznaju i u svoje akte uključe ulogu i značaj lokalnih uprava u arhitekturi nove europske kuće.

Iduća, 4. Konferencija održat će se u njemačkom Nürnbergu u prosincu 2004. godine.