Riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima tvrtke Amazon, odnosno predstavnicima Amazon Web Servicea, Odjela za razvoj web tehnologija ove svjetski poznate tvrtke.

Uz gradonačelnika sastanku su prisustvovali pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije Vedran Kružić i direktor trgovačkog društva Smart Ri Nenad Antolović.

Mogućnosti razvoja gradova u smislu digitalizacije koje nudi Amazon Web Services predstavili su voditelj javnog sektora AWS-a jiri Sven Sverak, arhitekt programskih rješenja za javni sektor Jan Zeleny i upravitelj sredstava projekta javnog sektora Dawid Dybuk.

Prema riječima pročelnika Željka Jurića, Rijeka je već godinama u vrhu po pitanju razvoja digitalizacije gradova, a nastavak razvijanja grada u tom smjeru definiran je i strateškim dokumentom koji je temelj razvoja Rijeke do 2030. godine.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako Hrvatska početkom 2023. godine ulazi u eurozonu u schengenski prostor čime će se omogućiti još lakše i jednostavnije poslovanje sa zemljama Europske unije te kako je Grad Rijeka zainteresiran za suradnju a Amazonom, jednom od najvećih svjetskih kompanija, upravo na razvoju projekata koji se tiču digitalizacije, a sve s ciljem poboljšanja života građana.

Krajem prošle godine Amazon Web Services potpisao je s Vladom Republike Hrvatske memorandum o razumijevanju u kojem su definirane okvirne teme suradnje. Jirij Sven Sverak je istaknuo kako je Amazon tom prigodom u Zagrebu otvorio ured čije se poslovanje temelji na razvoju web tehnologija te stoga ispituju mogućnosti proširenja i na ostale hrvatske gradove. Dodao je kako su zainteresirani za suradnju sa Sveučilištem u smislu pružanja edukacije studentima i profesorima iz područja vezanih za razvoj digitalizacije.

Obje strane iskazale su interes za daljnjim razgovorima o poslovanju i suradnji na potencijalnim projektima vezanima uz digitalizaciju gradova.