Volonterstvo je jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinose razvoju i oblikovanju demokratskih promjena u svakom društvu.

Grad Rijeka podupire volontiranje kroz potporu nizu projekata organizacija civilnog društva, a posebice dodjelom nagrada za najbolje volontere i organizatore volontiranja u suradnji s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke.

Kao dobrovoljna aktivnost, volonterstvo je prije svega sloboda izbora, a sloboda jest osnovna težnja ljudske civilizacije i obilježje demokracije. Volonteri imaju priliku pomoći drugima, ali i ukazati na probleme i potrebe oko nas.

Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka, uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, obilježava Međunarodni dan volontera, 5.12. dodjelom nagrade „Volonteri godine“ koja je usmjerena na veću vidljivost i prepoznatost volontera i volonterskog rada.

Uz nagradu pojedinačne nagrade, Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka od 2015. godine samostalno dodjeljuje nagradu za dobru praksu uključivanja volontera, „Organizator volontiranja“ s ciljem promocije dobrih i kvalitetnih volonterskih programa.

S ciljem promocije vrijednosti volonterstva i integrirati ga u razvoj lokalnih zajednica, osnaživanja udruga za uključivanje volontera u svoje aktivnosti te motiviranja većeg broja ljudi na volontiranje, Udruga SMART je pokrenula Volonterski centar Rijeka koji djeluje kao resursni volonterski centar za područja Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Istarske i dijela Karlovačke županije.