Projekt "Riječke šetnice" pokrenut je u sklopu aktivnosti Ureda "Rijeka – Zdravi grad"

Projekt “Riječke šetnice” pokrenut je u sklopu aktivnosti Ureda “Rijeka – Zdravi grad” Grada Rijeke, a realizacija je uslijedila kroz suradnju Grada Rijeke s udrugama planinara “HT i HP Učka”, “Duga” i “Bazovica” iz Rijeke.

Ideja riječkih šetnica polazi od namjere povezivanja krajnje jugoistočne i krajnje sjeverozapadne točke gradskog područja, tj. omogućavanja pješačkog pohoda od Plumbuma na istočnom dijelu grada Rijeke, do Bivia, odnosno Preluka na zapadnom dijelu grada.

Riječke Šetnice - Dionica Školjić - Matešićev mlin 8

Riječke Šetnice – Dionica Školjić – Matešićev mlin 8

“Prsten” Riječkih šetnica podijeljen je na više dionica i poddionica (staza) koje sve počinju i završavaju na autobusnim postajama gradskog prijevoza, a prolaze kroz najljepše i najzelenije dijelove gradskog područja, uz mnogobrojne povijesne spomenike koji ih okružuju. Važno je istaknuti da se sve staze potom nadovezuju na poznate planinarske staze.

Zajedničkim projektom turističkih zajednica grada Rijeke te gradova i općina Riječkog prstena kroz projekt Rijeka Trails obuhvaćene su šetnice i planinarske staze Rijeke i okolice. U snalaženju ovim šetnicama i planinarskim stazama građanima i turistima pomaže internetska stranica Rijeka Trails.

Do sada otvorene dionice šetnica

Plumbum – Trsat
U sklopu projekta Riječke šetnice prva dionica šetnica, od Plumbuma, preko Donje i Gornje Vežice, Svetog križa i Strmice do Trsata, dužine 11,5 km, otvorena je 2011. godine.

Trsat – Orehovica – Maršić
Druga dionica, od Trsata do Orehovice, dužine 2,5 km, otvorena je 2012. godine, i nešto je zahtjevnija za šetače. Kreće od Dvorane mladosti i završava na Orehovici gdje se put može nastaviti duž kanjona Rječine, otići u centar grada ili popeti Mlikaričinim putem do Hrastenice i dalje do Maršića u Općini Čavle, ukupne dužine 4km.

Kroz kanjon Rječine
Treća dionica od Orehovice do groblja na Drenovi, vodi kroz kanjon Rječine, preko Velog vrha i doma na Drenovi, a dužine je 9,8 km. Staza je zahtjevna, no nudi slikovite ambijente kanjona, starih mlinova i spektakularnih pogleda s obronaka iznad kanjona. Kraća dionica od Orehovice do Matešićevog mlina je dužine 0,8 km i potrebno je samo 15 minuta hoda.

Na svim dionicama radovi uređivanja obuhvaćali su trasiranje, krčenje, postavljanje informativnih ploča, košara za otpatke i klupica, te se one redovno održavaju.

Za realizaciju šetnica Grad Rijeka je do kraja travnja 2014. godine izdvojio 260.000,00 kuna ne računajući sredstva potrebna za redovno održavanje trasa i opreme.

Putem natječaja za sufinanciranje projekata udruga iz područja zaštite prirode, zaštite okoliša, ekologije i održivog razvitka, Grad Rijeka podržao je projekt Planinarskog društva Tuhobić, koje je u 2014. godini provelo dva projekta trasiranja novih šetnica na potezu Sv. Ana/Gušć-Draga-Rebar-Sveti Kuzam i na zapadu Pehlin-Benčani.

Novouređena šetnica na Costabelli

Šetnica na Costabelli

Costabella

Također, Grad Rijeka pokrenuo je i projektiranje nastavka obalne šetnice od Preluka do Brodogradilišta 3. maj, u sklopu koje je 2021. godine uređena šetnica na Costabelli. Radovi vrijedni 780 tisuća kuna uključivali su uređenje 222 metra šetnice ispod hotelskog Resorta Hilton Costabella.

Cilj projekta Riječkih šetnica

Šetnice su osmišljene u svrhu rekreacije, pogodne su za edukaciju, upoznavanje s florom i učenje snalaženju u prostoru, a mogu poslužiti i kao dopuna turističke ponude grada Rijeke. Dvije dionice (Veli vrh i Preluk-Bivio) moći će koristiti i osobe s poteškoćama u kretanju i starije osobe.

Namjera je projekta potaknuti građane da se zbog osobnog zdravlja više kreću, da pješače, te da im dio svakodnevnog putovanja na posao bude Riječkim šetnicama. Na taj način i sami će Riječani i Riječanke bolje upoznati svoj grad mnogobrojne prirodne ljepote kojima je grad okružen, a tako uređen prostor moći će podijeliti i sa svima onima koji dolaze  u Rijeku.