Petak, 16. srpnja 2021. godine dan je koji će ostati zabilježen u povijesti klanjskoga kraja. Naime, tog je dana upriličeno otvorenje osvijetljenih zidina klanjske Gradine ostvareno zahvaljujući projektu „Povežimo se baštinom“.

Željka Šarčević Grgić, načelnica Općine Klana inicirala je 2017. godine, neposredno po stupanju na načelnički mandat, provedbu kulturnih programa unutar konzerviranih zidina starog kaštela Gradine koji se nalazi ponad središta Klane.
„Bila je to prije svega hrabra inicijativa s obzirom na to da je na licu mjesta zatekla prostor obrastao grmljem, a na lokalitetu nije bilo električnog priključka. No, njezina je vizija bila jača od zatečena stanja na terenu i uz snage općinskog Odsjeka za društvene djelatnosti kulturni programi počeli su se održavati na Gradini iste godine. Naredne je godine na Gradini održano pet programa, a posjećenost je bila sve veća. Bio je to dovoljan poticaj da se donese odluka o uvođenju električnog priključka na Gradinu i da se cijela priča podigne na jednu višu razinu“, ističu u Općini Klana.

Prilika se pojavila odmah, kao naručena – projekt „Povežimo se baštinom“ čiji je osnovni cilj izgradnja novih i revitalizacija postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine, a u svrhu stvaranja nove ponude za posjetitelje. Riječ je o projektu koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka i mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) okuplja deset jedinica lokalne samouprave. Nositelj je projekta Grad Rijeka, a obavezni partner Turistička zajednica grada Rijeke. Općina Klana u projekt se uključila u svrhu revitalizacije kaštela Gradine te su tijekom ljeta 2021. osvijetljene vanjske zidine kaštela što daje posebnu vizuru cijelom mjestu, a postavljena je i dekorativna rasvjeta uz unutarnji dio zidina koja doprinosi specifičnoj ambijentalnosti i ugodnosti. Osim toga, za potrebe izvođenja programa nabavljena je montažna pozornica za izvođače te prikladne drvene klupice i stolice za posjetitelje.

Prilikom otvorenja novouređene Gradine načelnica Općine Klana izrazila je veliko zadovoljstvo realiziranim i zahvalnost na prilici sudjelovanja u projektu „Povežimo se baštinom“. U ime Primorsko-goranske županije čestitke je uputila izaslanica župana Nikolina Radić Štivić naglasivši da je ulaganje u baštinu jedan od najvažnijih segmenata kojima za buduće generacije možemo sačuvati ono što su nam ostavili naši preci.

Uz predsjednika Općinskog vijeća Općine Klana, općinski projektni tim, nekolicinu načelnika i zamjenika načelnika drugih jedinica lokalne samouprave te sudionika u projektu poput izvođača radova i predstavnika nadzornih tijela otvorenju je prisustvovao i nekadašnji načelnik Općine Klana i dugogodišnji predsjednik Društva za povjesnicu Klana, Ivan Šnajdar, koji je najzaslužniji da su zidine Gradine konzervirane i sačuvane. Uputivši čestitke svima koji su sudjelovali u projektu, svoje zadovoljstvo izrazio je riječima: „Ovako osvijetljenu i uređenu Gradinu zamislio sam davne 1994. godine kada je Društvo za povjesnicu Klana započelo s arheološkim iskopima i obnovom kaštela.“

 

Nastavak svečanosti otvorenja prekinula je iznenadna kiša te se zakazani koncert Klape Intriga nije mogao održati, no Gradina će u novom ruhu zasigurno privući brojne posjetitelje na daljnje planirane kulturne programe, a osvijetljene zidine krasit će Klanu u svim godišnjim dobima i vremenskim uvjetima.

(Tekst i fotografije: Ivana Marinčić)

Europski fond za regionalni razvoj