Slikovnica Grobnički mlin, druga je od osam slikovnica, nastalih u sklopu projekta Putovima Frankopana, koja je dobila svoj zvučni zapis. Prva koja je dobila glas, glazbu i prateću zvučnu sliku, bila je slikovnica Svojeglavi štapić.

Tekstove slikovnica potpisuje Velid Đekić, a ilustracije Margareta Peršić. Glazbu, nadahnutu Frankopanima skladao je Elvis Stanić, a priče čita članica kreativnog tima projekta Putovima Frankopana Rajna Miloš. Zvučne i video snimke uredio je i prilagodio talentirani dvanaestogodišnjak Luka Zulian.

Županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, Putovima Frankopana, uključuje niz aktivnosti, među kojim su i one namijenjene najmlađima. Tako je do sada održana serija edukacija u osnovnim školama, za učenike od 1. do 4. razreda, kroz kviz „F kao Frankopan“ u kojem je djeci kroz zabavu, igru i šalu predstavljena povijest našeg kraja i samih Frankopana. S osam slikovnica napravljenih za interpretacijske centre, kreirane su tematske pričaonice i kvizovi u školama diljem županije, što su odlično prihvatila.

Slikovnice se naslanjaju na lokacije interpretacijskih centara o Frankopanima u Primorsko-goranskoj županiji. To su Krk, Bribir, Bakar, Kraljevica, Grobnik, Trsat, Čabar i Brod na Kupi.
Interpretacijski centri dio su kulturno-turističke rute Putovima Frankopana koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Riječ je o kaštelima i sakralnim objektima koji su bili u vlasništvu ili povezani s Frankopanima, plemićkom obitelji koja je obilježila više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Obnovu, očuvanje, zaštitu i održivo korištenje frankopanske materijalne i nematerijalne baštine Primorsko-goranska županija pokrenula je 2005. godine. Od 2017. dio aktivnosti na valorizaciji kaštela financira se EU sredstvima kroz projekt Putovima Frankopana. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna od čega je 47,3 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.
Europski fond za regionalni razvoj

Skip to content