Za sufinanciranje širih javnih potreba u riječkim osnovnim školama u školskoj 2022./2023. godini iz gradskog proračuna izdvojit će se 987.150,00 kuna, odlučeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Kako je rečeno na 24. gradonačelnikovom kolegiju, s gotovo milijun kuna sufinancirat će se provođenje programa Građanskog odgoja i obrazovanja, program zavičajne nastave Moja Rijeka te dva programa za darovite učenike – “E-matematička učionica” za darovite mlade matematičare te Likovni istraživački atelje darovitih osnovnoškolca (LIADO).

„Ulaganje u školstvo, mlade i obrazovanje kontinuitet je naše politike. Grad Rijeka je Građanski odgoj i obrazovanje uveo još 2016. godine, a otada se polako ali sigurno kapilarno širi Hrvatskom, na što smo izuzetno ponosni. Zadnji grad koji je prihvatio naš model je Vrbovec, a u intenzivnim smo kontaktima s Križevcima. Drago mi je da sve veći broj jedinica lokalne samouprave prihvaća nešto što je u Rijeci inovirano i implementirano, za razliku od države koja kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije prepoznala Građanski odgoj kao nešto što je bitno. Želimo poslati jasnu poruku da očekujemo da i država implementira Građanski odgoj u odgojno-obrazovni proces u osnovnim školama, jer smatramo da je to je to nešto bez čega ne možemo imati odgovorne građane koji participiraju u demokratskim procesima i svemu što je bitno za društvenu zajednicu“, poručio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, zahvalivši svima koji su uključeni u realizaciju Građanskog odgoja i obrazovanja te svih drugih programa u riječkih osnovnih školama.

Pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj naglasila je kako se trenutno, po istom modelu kako je pripremljen i uveden Građanski odgoj i obrazovanje, priprema uvođenje programa Zdravstvenog odgoja.
„Kad govorimo o već uvedenim programima te pripremi za uvođenje Zdravstvenog odgoja, možemo reći da smo se opredijelili za one programe koji osnažuju naše sugrađane i koje ih čine kompetentnim za građanski život u sigurnom okruženju“, kazala je pročelnica Sušanj, dodavši kako u Rijeci, budući da je Primorsko-goranska županija prva u svoje srednje škole uvela građanski odgoj i obrazovanje, imaju priliku nastaviti s građanskim obrazovanjem i tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Građanski odgoj i obrazovanje – korak ka izgradnji građanskog društva

Grad Rijeka je 2016. godine uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO), u formi izvannastavne aktivnosti, u zainteresirane škole kojima je osnivač. Ovaj je program, u vrlo kratkom vremenu, učinio veliki korak ka izgradnji građanskog društva u pravom smislu kojeg čine osobe svjesne svojih prava i obaveza te odgovornosti, ali i važnosti poštivanja različitosti i tolerancije. Do sad provedene evaluacije i dvogodišnje istraživanje pokazali su izrazito pozitivne rezultate programa i provedbe, zadovoljstvo učenika i njihovih roditelja te visoku ostvarenost planiranih ishoda učenja. U ovoj školskoj godini Građanski odgoj i obrazovanje pohađat će više od 630 učenika iz 22 riječke osnovne škole.

Program Građanski odgoj i obrazovanje u 22 osnovne škole Grada Rijeke u školskoj godini 2022./2023. i to po jednu skupinu učenika u šest škola (OŠ Brajda, OŠ Centar, Centar za autizam, OŠ Eugen Kumičić, OŠ Pehlin, OŠ Turnić), po dvije skupine učenika u pet škola (OŠ-SE Belvedere, OŠ Kozala, OŠ Pećine, OŠ Vežica, Centar za odgoj i obrazovanje), po tri skupine učenika u tri škole (OŠ-SE Gelsi, OŠ Ivana Zajca, OŠ Srdoči) i po četiri skupine učenika u osam škola (OŠ-SE Dolac, OŠ Fran Franković, OŠ Gornja Vežica, OŠ Kantrida, OŠ Nikola Tesla, OŠ Podmurvice, OŠ Vladimir Gortan, OŠ Zamet).

Kroz program Moja Rijeka osnovnoškolci uče o vlastitom gradu

Grad Rijeka od 2012. godine u svojim školama provodi vrlo zanimljiv i originalan te iznimno popularan program „Moja Rijeka” s idejom pružanja našim malim sugrađanima mogućnosti stjecanja većih znanja o vlastitom gradu te stvaranja pozitivnog emocionalnog odnosa učenika prema njihovom neposrednom okruženju.

Programom „Moja Rijeka“ uspješno se potiče učeničko jezično i stvaralačko izražavanje vezano uz brojne povijesne, geografske, umjetničke, kulturne i sportske znamenitosti grada Rijeke. Sve spomenuto sadržano je u dva priručnika za zavičajnu nastavu „Moja Rijeka” od kojih je jedan namijenjen učenicima 5. i 6., a drugi učenicima 7. i 8. razreda te oba sadrže po 33 različite lekcije. Priručnici su prevedeni na talijanski jezik u svrhu približavanja sadržaja učenicima talijanske nacionalne manjine. Također, vrijedi istaknuti da su priručnici bogato ilustrirani sukladno uzrastu ciljane populacije te opremljeni didaktičko-metodičkim sastavnicama koje upućuju na način obrade sadržaja, istraživačke i stvaralačke poticaje i smjernice. Unutar svake jedinice sadržan je i niz korespondentnih sastavnica kojima se upućuje na interdisciplinarnost. Program se u potpunosti financira iz proračuna Grada Rijeke.

Program Moja Rijeka provodit će u 19 osnovnih škola Grada Rijeke (i to po jednu skupinu učenike u osam škola (OŠ-SE Belvedere, OŠ Brajda, OŠ Centar, OŠ Eugen Kumičić, OŠ Ivana Zajca, OŠ Kozala, OŠ Pehlin, OŠ Turnić), po dvije skupine učenike u tri škole (OŠ Gornja Vežica, OŠ Kantrida i OŠ Vežica), po dvije skupine učenike u dvije škole (OŠ-SE Dolac i OŠ Podmurvice), po četiri skupine učenika u pet škola (OŠ-SE Gelsi, OŠ Nikola Tesla, OŠ Srdoči, OŠ Trsat i OŠ Zamet) i pet skupina učenika u OŠ Fran Franković.

Programi za darovite matematičare i likovnjake

Grad Rijeka raznim programima već niz godina prati i potiče napredovanje darovitih učenika i mladeži, a u okviru širih javnih potreba nastavlja s financiranjem “E-matematičke učionice” za darovite mlade matematičare te Likovnog istraživačkog ateljea darovitih osnovnoškolca (LIADO). Oba programa djeluju vrlo uspješno već 30 godina zahvaljujući financiranju iz gradskog proračuna.

Polaznici “E-matematičke učionice” su učenici svih riječkih osnovnih škola, uzrasta od četvrtog do osmog razreda, identificirani nakon natjecanja ili temeljem ciljanog testiranja. S njima rade istaknuti pedagozi i matematičari iz osnovnih i srednjih škola, te fakulteta. Nositelj programa je OŠ Gornja Vežica, u njega je godišnje uključeno oko 90 učenika, a s njima radi 20 učitelja/nastavnika.

Program “LIADO“ okuplja učenike od petog do osmog razreda svih osnovnih škola grada Rijeke. Cilj programa je razvijati i poticati kreativnost djece, kako bi daljnjim radom pozitivno utjecala na okruženje u smislu dizajna i kulturne svijesti. Nositelj programa je OŠ Nikola Tesla, u njega je godišnje uključeno oko 70 učenika, a s njima radi 4 učitelja/nastavnika i 2 asistenta.