Prema izmjenama zakona, Grad Rijeka više nije nadležan za uređenje autotaksi prijevoza na području grada.

Gradskoj je upravi od svih nadležnosti, koje su se prije protezale od određivanja cijena do utvrđivanja izgleda vozila, ostala jedna formalna – izdavanje dozvole za autotaksi prijevoz. Na današnjem kolegiju visina naknade je određena u iznosu od 500 kuna, a izdaje se na temelju licence koju prethodno izdaje Ured državne uprave. Također, prema novom zakonu, jedinica lokalne samouprave može donijeti propis kojim utvrđuje lokacije i opremljenost autotaksi stajališta te način njihova korištenja.

„Novi zakon propisuje da nadzor nad obavljanjem autotaksi prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prometu provode službenici nadležnog za unutarnje poslove i ministarstva nadležnog za financije, službenici Carinske uprave te komunalni i prometni redari, no nije definirano što će tko od njih raditi,“ kazala je na 24. gradonačelnikovom kolegiju pročelnica Odjela za komunalni susatv Irena Miličević, istaknuvši kako se čeka tumačenje odredbe nadležnog ministarstva.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je kako je izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu autotaksi prijevoz prestao biti u nadležnosti grada, upućujući sve zainteresirane da se ubuduće sa svojim primjedbama obrate Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.
„Nitko me ne može uvjeti da u Parizu, Londonu ili Bruxelessu ne postoji slobodno tržište, a u tim zemljama jedinice lokalne samouprave i dalje odlučuju o autotaksi prijevozu na svom području, odnosno o broju i starosti vozila te cijenama. Ali, mi moramo biti veći katolici od pape i u potpunosti liberalizirati taksi tržište i dozvoliti da svatko radi što hoće,“ upozorio je gradonačelnik Obersnel.

Temeljem dosadašnje Odluke o autotaksi prijevozu, Grad Rijeka izdao je 173 dozvola za autotaksi prijevoz za isto toliko vozila, te zadnja izdana dozvola ističe dana 26. travnja 2023. godine. Nove se dozvole, kao i po gradskoj odluci, izdaju na razdoblje od pet godina. Na postojeće dozvole, čiji je popis objavljen mrežnom stranicama Grada Rijeke, do njihovog isteka primjenjuje se Odluka o autotaksi prijevozu.