Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sudjelovao je na konferenciji „Digital Cities Challenge: Strategija za EU gradove u 21. stoljeću“, održanoj u Bruxellesu u sklopu EU inicijative “Digital Cities Challenge”.

Gradonačelnik Obersnel sudjelovao je u panel-raspravi „Gradski eko-sustavi: Vizionarsko vodstvo i upravljanje“, u kojoj je naglasio kako je Rijeka grad koji svoj održivi razvoj temelji na znanju i inovacijama. Istaknuo je kako je tijekom svog mandata na čelu grada nastojao poticati inovativnost u upravljanju Gradom na svim područjima od financiranja, socijalne skrbi, obrazovanja, kulture, građevinskih dozvola do upravljanja komunalnim sustavom. Govoreći o primjerima, osvrnuo se tako na niz projekata, od izdavanja gradskih obveznica, sredstvima kojih su sagrađeni Bazeni Kantrida preko pokretanja izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama „Građanski odgoj i obrazovanje“ do korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u olakšavanju svakodnevnog života građana.

Ujedno je naglasio kako će Grad Rijeka strateške ciljeve definirane u sklopu Digital Cities Challenge projekta uskladiti s Integralnim razvojnim planom održivog razvoja Rijeke za period nakon 2020. godine koji se upravo izrađuje, a koji mora biti usklađen i s nacionalnom strategijom koja je u završnim fazama izrade.

Inicijativa „Digital Cities Challenge“, odnosno „Izazov za digitalne gradove“ je prilagođeni program treninga i edukacije koji je pokrenula Europska komisija kako bi pomogla 42 grada u razvijanju i provođenju digitalnih  politika s ciljem unaprjeđenja usluga koje pružaju sugrađanima, radnicima i poduzetnicima.

Ova inicijativa pokrenuta je u listopadu 2017. godine u okviru COSME programa usmjerenog malom i srednjem poduzetništvu te predstavlja zajedničku inicijativu Europske komisije i Europskog odbora regija, savjetodavnog tijela koje zastupa interese europske regionalne i lokalne samouprave. Riječ je o projektu koji potiče korištenje naprednih tehnologija u gradovima kako bi unaprijedili usluge koje pružaju građanima.